28.11.07

Διεθνής συνάντηση της Unesco για τη διαχείριση των διακρατικών υπόγειων υδάτων στη Μεσόγειο


falls
Originally uploaded by satel444
Τη διαχείριση των υπόγειων υδάτων σε παραμεθόριες περιοχές χωρών της Βόρειας Αφρικής, που στο παρελθόν απετέλεσε ακόμα και αιτία πολέμων, εξετάζουν επιστήμονες και εκπρόσωποι κρατών της Μεσογείου, στη διάρκεια των διήμερων εργασιών διεθνούς συνδιάσκεψης που άρχισαν σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη.
Η συνδιάσκεψη για τα θέματα διαχείρισης διακρατικών υπόγειων υδάτων στην περιοχή της Μεσογείου διοργανώνεται από την Έδρα - Δίκτυο της Unesco στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Διεθνές Δίκτυο Κέντρων Υδάτων για τα Βαλκάνια). Οι περισσότεροι εκπρόσωποι χωρών προέρχονται από τις χώρες της Ευρω-Μεσογειακής Συνεργασίας (MEDA) της Βόρειας Αφρικής, από το Μαρόκο μέχρι την Αίγυπτο αλλά και της Μέσης Ανατολής (Παλαιστίνη, Ισραήλ, Ιορδανία, Συρία, Λίβανος και Τουρκία), λόγω των προβλημάτων λειψυδρίας. Περισσότερα εδώ
Πηγή:ert3.gr

27.11.07

Pedestrian's comfortable living


Pedestrian's comfortable living
Originally uploaded by satel444
Η διπλανή εικόνα αποτελεί καθημερινό φαινόμενο στη Θεσσαλονίκη. Για αυτή την αναρχία που υπάρχει φταίνε πρώτον οι άνθρωποι με την ηλίθια νοοτροπία τους και δεύτερον η δημοτική αστυνομία και γενικότερα τα μέτρα ενάντια σ'αυτές τις καταστάσεις.
Κάτι αντίστοιχο με αυτό που κάνει ο βλάκας με το αυτοκίνητο που το παρκάρει όπου βρει αδιαφορώντας για τους πεζούς, είναι ο κάθε πεζός να περπατάει στη μέση του δρόμου. Όχι στη λωρίδα. Να μαζευτούν όλα τα αυτοκίνητα πίσω του, να κορνάρουν να στρίβουν το τιμόνι για να τον προσπεράσουν. Λέτε να βρεθεί κανένας να τον πατήσει; Ε τότε ας βρεθεί κάποιος με ένα σιδηρολοστό να το σπάσει το ρημαδιασμένο το αυτοκίνητο που νομίζει ότι το πεζοδρόμιο είναι διακοσμητικό, ότι δεν έχει καμία λειτουργία όπως ο εγκέφαλός του. Μια καλή κίνηση του καθένα που θέλει να γίνει κάτι γι'αυτό το μπάχαλο στοχεύοντας στην ελάχιστη συναίσθηση του κάθε Έλληνα ραλίστα είναι οι street panthers. Μια άλλη κίνηση είναι η φωνή-αν δείτε κανένα παρατράγουδο θυμείστε του τι κάνει και πως πρέπει να το κάνει. Αυτά.
earthsos.blogspot.com/earthsos.gr

24.11.07

Ατμοσφαιρική ρύπανση και υγεία των παιδιών


garcon
Originally uploaded by satel444
Τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση απ'οτι οι ενήλικες. Καταρχήν, βρίσκονται περισσότερη ώρα έξω από το σπίτι, τρέχουν, αθλούνται, κάνουν παρέες, και όλα αυτά συνήθως μέσα σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον γι'αυτό. Τα παιδιά αναπνέουν πιο γρήγορα ενώ το βάρος τους είναι ένας άλλος παράγοντας που τα καθιστά πιο ευαίσθητα. Ρύποι όπως τα μικροσωματίδια, το όζον, το διοξείδιο του θείου, τα οξείδια του αζώτου προκαλούν προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα, δυσλειτουργία στους πνεύμονες, αλλεργίες. Οι αλλεργίες περιλαμβάνουν ρινίτιδες, τσούξιμο στα μάτια και μπορούν να προκαλέσουν από πονοκεφάλους και κόπωση μέχρι σοβαρές παθολογικές καταστάσεις. Η φυσιολογική μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα επηρεάζεται από κάτι που το λένε μονοξείδιο του ανθράκα και αυτό αφορά και τους καπνιστές. Ο μόλυβδος είναι ιδιαίτερα νευροτοξικός, επηρεάζοντας την ανάπτυξη στα πρώτα χρόνια της ζωής. Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει επίσης συσχετιστεί με τη λευχαιμία.

Πολλοί άνθρωποι έχουν ανοσία απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα, δεν τους νοιάζει, δεν τους νοιάζει αν δεν έχουμε δέντρα, τους νοιάζει αν η έλλειψη δέντρων δημιουργήσει πλημμύρες και έτσι πάθει κάτι το σπίτι τους. Τους νοιάζει το περιβάλλον μόνο όταν έχει σχέση με τον εαυτό τους. Τους νοιάζει καμιά φορά μόνο όταν κινδυνεύουν οι ίδιοι. Μέσα σε αυτή την ανθρωποκεντρική αντίληψη η όποια προσπάθεια για ευαισθητοποίηση γίνεται μέσα από αλήθειες, αποδείξεις που χτυπάνε τον άνθρωπο.
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

23.11.07

To περιβάλλον «μας» αφορά όλους..

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ «ΜΑΣ» ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ
Όλοι όσοι ασχολούμαστε με την εικόνα παρακολουθήσαμε από κοντά την καταστροφή σε οικολογικό, ανθρώπινο, οικονομικό, πολιτιστικό επίπεδο.
Την παρακολουθήσαμε αλλιώτικα από άλλες φορές γιατί συνέβη στο σπίτι μας, στα μέρη που γνωρίζαμε, εκεί που μεγαλώσαμε…
Είναι σημαντικό να μην ξεχάσουμε μπαίνοντας στην καθημερινότητά μας αυτό που έγινε φέτος το καλοκαίρι. Για να το εμποδίσουμε να επαναληφθεί όσο περνάει από το χέρι μας.

Η ΙΔΕΑ
Η παραγωγή μιας διαδραστικής ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας.
Οι επισκέπτες θα μπορούν να γράφουν τη γνώμη τους, τις σκέψεις τους, τα συναισθήματά τους γύρω από τις φωτογραφίες.
Η κάθε φωτογραφία δεν θα φέρει το όνομα του δημιουργού της, τα ονόματα των φωτογράφων θα αναγραφούν συγκεντρωτικά.

ΤΟ ΘΕΜΑ
Η ελληνική φύση, πριν και μετά την καταστροφή.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
Στην έκθεση μπορεί κανείς να φέρει φωτογραφίες (ρεπορτάζ ή και τοπίου) από τις πυρκαγιές, από καμένα τοπία, από τα δάση όπως ήταν πριν την καταστροφή αλλά και φωτογραφίες αναμνηστικές που δείχνουν πως κάθε ένας από τους φωτογράφους έζησε τα μέρη αυτά σε προσωπικό χρόνο, σε ένα πικνικ, σε μια εκδρομή ή φτιάχνοντας τον πρώτο του χιονάνθρωπο στη Πάρνηθα. Οτιδήποτε θέλετε, αρκεί οι φωτογραφίες να αφορούν τα μέρη που κάηκαν το καλοκαίρι.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Η συμμετοχή είναι εθελοντική. Ο κάθε φωτογράφος επιλέγει τις φωτογραφίες του.
ΥΛΙΚΟ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ
Χαρτί αφίσας ή φωτοτυπίας. Οποιοδήποτε άλλο υλικό είναι δεκτό με δική σας ευθύνη μιάς και οι φωτογραφίες μπορεί να καταστραφούν από τις παρεμβάσεις των θεατών. Ο κάθε φωτογράφος επιβαρύνεται το κόστος της εκτύπωσης και τη φροντίδα για τη μεταφορά και τοποθέτησή τους.
Αριθμός φωτογραφιών από 1 έως 5. Μέγεθος ελεύθερο.

ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η έκθεση θα στεγαστεί στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης Φωκίωνος Νέγρη 42, από 10 μέχρι 17 Δεκεμβρίου 2007.
(φωτογραφίες χώρου διαθέσιμες στα mail επικοινωνίας).

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
Ο κάθε φωτογράφος θα φέρει και θα τοποθετήσει ο ίδιος τις φωτογραφίες του, τη Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Δεκεμβρίου από 07:00 μέχρι 20:00.
(σημ. επιθυμώντας και έχοντας σχεδόν εξασφαλίσει τηλεοπτική κάλυψη της ανάρτησης των έργων, είναι σημαντικό να υπάρχει παρουσία όσο το δυνατόν περισσότερων συμμετεχόντων νωρίς το πρωί, για να κοινοποιηθεί η προσπάθεια μέσω πρωινών ενημερωτικών εκπομπών, του είδους «Πρώτη Γραμμής ΝΕΤ)

Προσοχή!!! Δεν θα υπάρξουν άλλες ημέρες για την τοποθέτηση των έργων.

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα οργανωθούν συζητήσεις για τις πυρκαγιές, τα δάση και το περιβάλλον, με τη συμμετοχή περιβαλλοντολόγων και πολιτών.
Για οποιαδήποτε διευκρίνηση παρακαλώ επικοινωνήστε με τα παρακάτω emails:
Στεφανία Μιζάρα: mizar@otenet.gr
Αθηνά Καζολέα: akazolea@yahoo.co.uk

Ομάδα Διοργάνωσης
Αθηνά Καζολέα
Νικάνδρη Κουκουλιώτη
Μαριλένα Σταφυλίδου
Λουίζα Γκουλιαμάκη
Στεφανία Μιζάρα

22.11.07

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μικραίνει τη ζωή και ευθύνεται για αιφνίδιους θανάτους


It's all greek to you
Originally uploaded by satel444
Η ατμοσφαιρική ρύπανση μικραίνει τη ζωή και ενίοτε σκοτώνει. Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αν δεν γίνουν παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης το 2020 στην ΕΕ ο μέσος χαμένος χρόνος του προσδόκιμου επιβίωσης θα είναι 5,5 μήνες, θα χαθούν συνολικά περίπου 2,5 εκατομμύρια ανθρωποέτη ζωής, που ισοδυναμεί με 271.000 πρόωρους θανάτους. Αυτά επισήμανε η καθηγήτρια του τμήματος υγιεινής και επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κλέα Κατσουγιάννη σε ομιλία με θέμα τις επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία.
Περισσότερα εδώ
Πηγή: ert3.gr

20.11.07

Επιτέλους!


camera men
Originally uploaded by satel444
Παραθέτω τμήμα από το e-mail του Αριστοτελείου πανεπιστημίου που μου ήρθε:

Ένας από τους στόχους που θέσαμε και που κατά τη δική μας εκτίμηση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο έλεγχος εισερχομένων αυτοκινήτων στο πανεπιστημιακό campus.

Αυτό σημαίνει φύλαξη των εισόδων σε 24ωρη βάση, ώστε τα εισερχόμενα αυτοκίνητα να ανήκουν μόνον σε όσους έχουν σχέση με το Πανεπιστήμιο (εργαζόμενους, φοιτητές). Η εκτίμησή μας είναι ότι μπορεί να περιορισθεί ο αριθμός τους μέχρι και 30%, γεγονός που θα επιτρέψει να αναπνεύσει ο χώρος και η διακίνηση σ’ αυτόν να γίνεται περισσότερο λειτουργική......

Χθες όντως είδα πολύ λιγότερα αυτοκίνητα ενώ έλειπε και το ηλίθιο φαινόμενο να κλείνεις τον άλλον στο παρκάρισμα και να αφήνεις το τηλέφωνο σου μέσα από το τζάμι για να σε πάρει ο άλλος για να ξεμπλοκάρει-κάτι που ήταν πολύ κοινό τις προηγούμενες ημέρες. Το απόγευμα μόνο δεν είδα φύλακα και αρκετά αυτοκίνητα περνούσαν από μέσα αλλά αρχή είναι ακόμη :)

19.11.07

Σοβαρά προβλήματα αφήνουν πίσω τους οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που έπληξαν τη χώρα


lost
Originally uploaded by satel444
Σοβαρά προβλήματα αφήνουν πίσω τους οι ισχυρές βροχες και καταιγίδες που έπληξαν διάφορες περιοχές της χώρας.Στις πυρόπληκτες περιοχές της Αρκαδίας και στη Μεγαλόπολη, σημειώθηκαν εκτεταμένες κατολισθήσεις με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί αρκετά χωριά.Ο ποταμός Αλφειός υπερχείλισε παρασύροντας ποιμνιοστάσια, πνίγοντας ζώα, πλημμυρίζοντας καλλιέργειες, αλλά και τα ορυχεία της ΔΕΗ. Τα ορμητικά νερά του ποταμού παρέσυραν και δύο γεφύρια. Επίσης,προβλήματα προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις και στο νομό Ροδόπης, κυρίως στα δυτικά, εξ΄αιτίας της υπερχείλισης τοπικών χειμάρρων και ποταμών. Στη Μελέτη, όπου η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, λόγω της υπερχείλισης ποταμού εκκενώθηκε οικισμός στον οποίο διαμένουν περίπου 500 κάτοικοι. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα έντονα φαινόμενα τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στη βορειανατολική Ελλάδα, θα συνεχιστούν και σήμερα.
πηγή: ΑΠΕ

Επίσης: Σήμα κινδύνου για απότομες και αμετάκλητες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών
Είναι ίσως η ισχυρότερη έκθεση που έχει γίνει από τη Διακυβερνητική διάσκεψη για το κλίμα. Η κατάσταση είναι τώρα πιο σοβαρή από ποτέ.

17.11.07

Και άλλη απόδειξη ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση επηρέαζει τη θαλάσσια ζωή: Μαλακά κοράλλια

Ο επικεφαλής του τμήματος περιβαλλοντικών σπουδών στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ(TAU) και καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας Hudi Benayahu ανακοίνωσε πριν λίγο καιρό τα ευρήματα του για το πως η παγκόσμια υπερθέρμανση επηρεάζει τα μαλακά κοράλλια. Τα μαλακά κοράλλια που χαρακτηρίζονται από την ύπαρξη 8 πλοκαμιών σε καθέναν από τους πολύποδές τους είναι ζωτικής σημασίας στοιχεία των κοραλλιογενών υφάλων που αποτελούν μαζί με τα τροπικά δάση τα πιο πλούσια σε ζωή οικοσυστήματα του πλανήτη. Τα κοράλλια αυτά έχουν πολύ μεγάλη φαρμακευτική σημασία, η έρευνα τους είναι σε αρχικά στάδια και θα μας έδιναν πολλές πληροφορίες αλλά και θα ήταν χρήσιμα για τον άνθρωπο σε πολλά επίπεδα. Είναι κρίμα να τα βλέπεις να εξαφανίζονται πριν καν τα εξερευνήσεις. Ο Hudi Benayahu αναφέρει πως αν χάσουμε τη θαλάσσια ζωή, τα θαλάσσια οικοσυστήματα, η ζωή θα είναι διαφορετική λαμβάνοντας υπόψη το ρόλο τους στην ισορροπία οξυγόνου, διοξειδίου του άνθρακα. Μέσα σε λίγα χρόνια μεγάλες εκτάσεις υφάλων έχουν εξαφανιστεί και τα ίδια μέρη έχουν γίνει αγνώριστα. Ο Hudi Benayahu ενημερώνει νέους επιστήμονες που ασχολούνται με τη θαλάσσια βιολογία και τα μαλακά κοράλλια ειδικότερα για το πως μπορούν να προστατέψουν και να σώσουν αυτούς τους σημαντικούς ρυθμιστές της ζωής των κοραλλιογενών υφάλων που και αυτοί με τη σειρά τους είναι ρυθμιστές της ζωής όλου του πλανήτη.
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

15.11.07

Συνέδριο για τη δημιουργία διεθνούς δικτύου τεχνογνωσίας για τη βιοποικιλότητα


Testudo graeca
Originally uploaded by satel444
Εκατό επιστήμονες και εκπρόσωποι κυβερνήσεων συναντώνται στο Μονπελιέ της νότιας Γαλλίας έως το Σάββατο 17 του μηνός για να προετοιμάσουν τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου επιστημονικής τεχνογνωσίας για τη βιοποικιλότητα, κατά το πρότυπο της Επιτροπής του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές (GIEC).
Ένα στα τέσσερα θηλαστικά, ένα στα οκτώ πτηνά, το 1/3 των αμφιβίων και το 70% της χλωρίδας απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με την κόκκινη λίστα που δημοσιοποιήθηκε από την Παγκόσμια Ένωση για τη Φύση (UICN) στις 12 του περασμένου Σεπτεμβρίου. "Το στοίχημα είναι τεράστιο: πρέπει να φθάσουμε έως το τέλος ώστε η βιοποικιλότητα να απασχολήσει το ίδιο σε πολιτικό επίπεδο με τις κλιματικές αλλαγές", δήλωσε ο Ζακ Βεμπέρ, διευθυντής του γαλλικού Ινστιτούτου Βιοποικιλότητας. Περισσότερα εδώ
Πηγή: ert3.gr

13.11.07

Νορβηγία : Με εξαφάνιση απειλούνται 6 από τα 8 είδη αρκούδων


Honey ants ? No
Originally uploaded by satel444
Εξι από τα οκτώ είδη αρκούδων που υπάρχουν στον κόσμο απειλούνται με εξαφάνιση, όπως προκύπτει μετά την προσθήκη της αρκούδας της Μαλαισίας, του μικρότερου είδους αρκούδας, σε μία "Κόκκινη Λίστα" στην οποία το κινεζικό πάντα καταγράφεται ως το ζώο που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης.
Η αρκούδα της Μαλαισίας κινδυνεύει εν μέρει από λαθροκυνηγούς που την σκοτώνουν για να πουλήσουν το περιεχόμενο της χοληδόχου κύστης της στην Κίνα όπου χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως φάρμακο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η World Conservation Union (WCU) που καταρτίζει τον κατάλογο των απειλούμενων ειδών.
Περισσότερα εδώ
πηγή:ert3.gr

9.11.07

Δεκάδες είδη πρωτευόντων απειλούνται, δείχνουν μελέτες


by the sea
Originally uploaded by satel444
Η δολοφονία, η αιχμαλωσία, η αφαίρεση δασών καθιστούν αρκετά πρωτεύοντα, είδη προς εξαφάνιση. Περίπου 1/3 από τα 394 γνωστά είδη(περιλαμβάνονται λεμούριοι, πίθηκοι, μαϊμούδες και άλλα) απειλούνται με εξαφάνιση. Η αναφορά γραμμένη από τον Russell A. Mittermeier, πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Διαχείρισης Άγριας ζωής. εστιάζει στα 25 πιο επικίνδυνα προς εξαφάνιση είδη. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: Θα μπορούσαμε να χωρέσουμε όλους τους επιζώντες αυτών των ειδών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω στη γη, σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Τα πιο επικίνδυνα σημεία βρίσκονται στη Νότια ανατολική Ασία και στη Μαδαγασκάρη. Το πιο επικίνδυνο είδος είναι ο Hainan γίββωνας με τον αριθμό τους σε όλο τον κόσμο να φτάνει τα 17 με 18 άτομα. Σε μερικά μέρη είδη θα μπορούσαν να διατηρηθεί με πολύ λίγα χρήματα ακόμη και με 200 δολλάρια το χρόνο.
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com(ny times)

5.11.07

Στην υπερθέρμανση του πλανήτη αποδίδει τη μείωση των υδάτινων πόρων της η Κίνα


Μ’ έλλειψη νερού κατά περίπου 40 δις κυβικά μέτρα τον χρόνο πάσχει η Κίνα, την οποία ο υπουργός Υδάτινων Αποθεμάτων Τσεν Λέι αποδίδει κατά κύριο λόγο στην υπερθέρμανση του πλανήτη, τονίζουν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Οι αλλαγές έχουν οδηγήσει στον ταυτόχρονο συνδυασμό ξηρασίας και πλημμυρών», φέρεται να δηλώνει ο Τσεν στην εφημερίδα Κινεζική Ημερησία.
Μολονότι η αιτία της ελάττωσης των υδάτινων αποθεμάτων αποδίδεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη, ως κύριοι παράγοντες θα πρέπει να θεωρούνται εξίσου κι η αύξουσα κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων από τους αγρότες και τις γιγαντούμενες μεγαλουπόλεις της Κίνας, όπως κι η εκτεταμένη ρύπανση. Δεκάδες βαριές βιομηχανικές μονάδες έχουν καταστήσει το νερό σε πολλές λίμνες και ποταμούς τόσο μολυσμένο, που δεν είναι πλέον κατάλληλο προς χρήση, ενώ χιλιάδες ακατέργαστοι τόννοι απορριμμάτων ρίπτονται άμεσα στις υδάτινες λεκάνες. Περισσότερα εδώ.
Πηγή: ert3.gr

Κυκλοφοριακό και εγκυμοσύνη


cars
Originally uploaded by satel444
Η μόλυνση του αέρα(κυρίως προκαλείται από τα μηχανοκίνητα) είναι γνωστό ότι επηρεάζει αρνητικά την ανθρώπινη υγεία λόγω της υψηλής συγκέντρωσης σε μονοξείδιο του άνθρακα καθώς και σε διάφορα μικροσωμάτια. Έχει τύχει να προσπαθείτε να περάσετε ανάμεσα από τα αυτοκίνητα μέσα σε ένα κυκλοφοριακό χάος; Αν αυτό το κάνετε συχνά δεν είναι και ότι καλύτερο. Σε μια πρόσφατη έρευνα στην Καλιφόρνια, η μόλυνση από τα αυτοκίνητα( τα μηχανοκίνητα γενικότερα) σχετίστηκε με την πρόωρη γέννα στις εγκύους. Ειδικότερα η πρόωρη γέννα εμφανίζεται σε εγκύους που αναπνέουν μολυσμένο αέρα τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης ή τον τελευταίο καιρό πριν τη γέννα. Οι γυναίκες που ζουν σε περιοχές με υψηλή μόλυνση του αέρα είναι πιο πιθανό να γεννήσουν πρόωρα 10 με 25% σε σχέση με γυναίκες που ζουν σε λιγότερο μολυσμένες περιοχές.
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com
πηγή:American Journal of Epidemiology(enn.com)

4.11.07

Νέα Ορλέανη, ΗΠΑ-Ταμπάσκο, Μεξικό

Οι φετινές πλημμύρες στο Μεξικό είναι οι χειρότερες των τελευταίων πενήντα ετών. Οι καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή Ταμπάσκο έχουν παγιδεύσει 300000 ανθρώπους στα σπίτια τους, έχουν επηρεάσει πάνω ένα εκατομμύριο ενώ η αγροτική παραγωγή καταστράφηκε τελείως. Ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν κύρηξε τη χώρα σε κατάσταση ανάγκης και υποσχέθηκε περισσότερη βοήθεια στους κατοίκους. Λέγεται ότι η καταστροφή είναι ανάλογη αυτής στη Νέα Ορλεάνη.. Είναι κάτι που λέγεται κλιματική αλλαγή- και κάτι άλλο που λέγεται δράση.

3.11.07

Κλιματικές αλλαγές στην Ευρώπη και στην Αμερική


newspaper
Originally uploaded by satel444
Μερικοί διακεκριμένοι επιστήμονες στην Αμερική σκέφτονται μερικές αιτίες για τις οποίες το θέμα των κλιματικών αλλαγών έχει περισσότερη απήχηση στην Ευρώπη σε σχέση με την Αμερική. Είναι γεγονός ότι στην Ευρώπη τα μέτρα που λαμβάνονται είναι πολύ πιο δεσμευτικά σε σχέση με την Αμερική. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επισημαίνουν περισσότερο τους κινδύνους από την έλλειψη κοινών δραστικών μέτρων κατά των κλιματικών αλλαγών τόσο στις μεταξύ τους διασκέψεις όσο και στις διεθνείς. Αντίθετα η αμερικανική κυβέρνηση δυσκολεύεται να απαλλαχτεί από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του πετρελαίου και των εταιριών που την πλαισιώνουν. Αυτό σύμφωνα με μερικούς οφείλεται στο ότι όλοι οι Ευρωπαίοι βιώνουν τις ίδιες συνέπειες από τις κλιματικές αλλαγές μιας και υπάρχει ομοιομορφία στο θέμα του κλίματος. Όλη η Εύρωπη συνδέεται με ποτάμια όπως ο Ρήνος και ο Δούναβης, και μόλις υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα όπως εκτεταμένες καταιγίδες αυτά είναι κοινά σε πολλές "συγγενείς" περιοχές. Αντίθετα σε μια Αμερική γεμάτη αντιθέσεις, ερήμους, "τροπικές" περιοχές, ψηλά βουνά, διάφορετικά θαλάσσια ρεύματα, τα καιρικά φαινόμενα είναι διαφορετικά, σε μια περιοχή υπάρχουν τυφώνες ενώ σε μια άλλη ο καιρός είναι καλός. Είναι πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να αντιληφθούν συνολικά τις κλιματικές αλλαγές.
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Αυστραλία : Η ανομβρία θα αυξήσει τους θανάτους


staring at the sun
Originally uploaded by satel444
Οι κλιματολογικές αλλαγές ...σκοτώνουν! Έρευνα που έκαναν υγειονομικές αρχές της Αυστραλίας με θέμα τις συνέπειες των κλιματολογικών αλλαγών στην υγεία των Αυστραλών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα αυξηθούν σημαντικά οι θάνατοι από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά και θερμοπληξία. Η εν λόγω μελέτη αναφέρει επίσης ότι θα αυξηθούν οι ασθένειες από δηλητηριάσεις αλλά και οι ψυχοδιανοητικές ασθένειες αγροτών που θα έχουν να αντιμετωπίσουν ακραία καιρικά φαινόμενα.
...Ως γνωστόν η χώρα αντιμετωπίζει την χειρότερη ξηρασία του τελευταίου αιώνα με αποτέλεσμα να έχουν αποδεκατιστεί οι καλλιέργειες και να έχουν εκτιναχτεί στα ύψη οι τιμές πολλών προϊόντων.Περισσότερα εδώ.
πηγή: ert3.gr

1.11.07

Το ένα τρίτο των ειδών των ψαριών που ζουν στο γλυκό νερό στην Ευρώπη απειλούνται με εξαφάνιση, δείχνει επιστημονική έρευνα


water turtles
Originally uploaded by satel444
Περισσότερα από το ένα τρίτο των ειδών των ψαριών που ζουν στο γλυκό νερό απειλούνται με εξαφάνιση στην Ευρώπη, λόγω της υπεραλιείας, της μόλυνσης και των φραγμάτων που έχουν κάνει τα ποτάμια να στερεύουν, δείχνει σήμερα έρευνα που έγινε σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).Τα 522 είδη ψαριών του γλυκού νερού στην Ευρώπη κινδυνεύουν περισσότερο από τα πτηνά ή τα θηλαστικά της ηπείρου, σύμφωνα με την έρευνα "Εγχειρίδιο των Ευρωπαϊκών Ψαριών του Γλυκού Νερού" που δημοσιεύτηκε σε συνεργασία με την IUCN. Περισσότερα εδώ
πηγή: ert3.gr

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...