Γυπαετός: Gypaetus barbatus

Ο γυπαετός είναι ένα σπάνιο είδος αρπακτικού πτωματοφάγου πτηνού που ζει σε ορεινά οικοσυστήματα. Η επιστημονική του ονομασία είναι Gypaetus barbatus. Στο κεφάλι, γύρω από το ράμφος φέρει μαύρες τρίχες που μοιάζουν με μουστάκι εξ'ου και το barbatus. Το μήκος του είναι γύρω στο ένα μέτρο ενώ το άνοιγμα φτερών είναι εντυπωσιακό και κυμαίνεται από 150 εώς 180 εκατοστά. Απαντάται σε μικρούς αριθμούς στα Πυρηναία, την Κορσική, τις Άλπεις, τα Βαλκάνια συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας όπου υπολογίζεται να υπάρχουν γύρω στα τριάντα άτομα, όπου βρίσκονται κυρίως στην Κρήτη. Μέχρι τη δεκαετία του 80 είχε σχετικά μεγάλη εξάπλωση στη χώρα και η δραματική μείωση του πληθυσμού του οφείλεται στην καταστροφή των βιοτόπων τους, στην μείωση της κτηνοτροφίας και στα δηλητηριασμένα δολώματα. Ενώ το κανονικό χρώμα των φτερών του στο στήθος, την κοιλιά και το κεφάλι είναι άσπρο, φαίνεται πορτοκαλί διότι ο γυπαετός επαλείφεται με οξείδια του σιδήρου από πετρώματα. Ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό είναι ο η διατροφή του. Τρέφεται κυρίως με κόκκαλα, έχοντας ένα πανίσχυρο πεπτικό σύστημα. Τα κόκκαλα τα σπάει πετώντας τα από μεγάλο ύψος σε βράχια και ακολουθώντας τα. Γίνοντα προσπάθειες με διάφορα προγράμματα για τη διάσωση του είδους.

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: