20.2.08

Οι πιο τρομακτικοί θηρευτές των ωκεανών, τείνουν προς εξαφάνιση

Οι καρχαρίες εξαφανίζονται από τους ωκεανούς του κόσμου. Ο αριθμός πολλών, μεγάλων καρχαριών έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό εξαιτίας των πτερυγίων τους και το κρέατος τους, της αιχμαλωσίας για λόγους αναψυχής.
Τώρα η παγκόσμια κατάσταση των καρχαριών έχει εκτιμηθεί από τη διεθνή ένωση διαχείρισης(IUCN) που είναι αναγνωρισμένη και αξιόπιστη πηγή, βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα για την κατάσταση των ζώων και φυτών που βρίσκονται σε εξαφάνιση.
«Λόγω του συνεχούς και κυρίως του μη περιορισμένου ψαρέματος, οι καρχαρίες τείνουν να είναι τώρα είδος προς εξαφάνιση» εξηγεί η Τζούλια Μπάουμ, μέλος της ειδικευμένης ομάδας της IUCN για τους καρχαρίες η οποία μίλησε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βοστόνη για αυτό το θέμα.
Μεγαλύτερη ανησυχία υπάρχει για το πιο κοινό είδος σφυροκέφαλου(Sphyrna lewini) που το κεφάλι του μοιάζει εκτός από σφυρί και με νεφρά. Το είδος αυτό ζει κοντά στις ακτές και φέτος μπήκε στην κόκκινη λίστα της IUCN χαρακτηριζόμενο ως endangered λόγω των πτερυγίων του που χρησιμοποιούνται ευρέως στις εμπορικές συναλλαγές παγκοσμίως. Η Μπάουμ τόνισε ότι η το ψάρεμα καρχαριών είναι χωρίς όρους σε όλον τον κόσμο και ζητά άμεσα μέτρα όπως περιορισμός του ψαρέματος αλλά και μόνιμη απαγόρευση της τακτικής ‘finning’ κατά την οποία αφαιρούνται τα πτερύγια από τους καρχαρίες και μετά πετιούνται στη θάλασσα όπου πεθαίνουν με βασανιστικό τρόπο. Πολλά είδη καρχαριών έχουν εξαφανιστεί εώς και 50%, ενώ σε μεγάλα είδη της ακτής όπως ο Sphyrna lewini η μείωση φτάνει το 95%.(τρομακτικοί στον τίτλο εννοείται με την καλή έννοια, της φύσης)

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com με πληροφορίες από biologynews.net, διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...