24.2.08

Κλιματική αλλαγή και μέλλον της Ελλάδας


the path
Originally uploaded by satel444
"Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ξηρασίες, υψηλότερες θερμοκρασίες, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει και η ερημοποίηση θα καταστρέψει τη γεωργία και θα μειώσει τον τουρισμό" δήλωσε στο Reuters την παρασκευή ο επίτροπος της ευρωπαϊκής ένωσης για το περιβάλλον, Σταύρος Δήμας. Περιοχές σε παράκτιες πόλεις όπως το Μεσολλόγι και η Θεσσαλονίκη πιθανότατα θα βρεθούν κάτω από το νερό.
Ο Δήμας είπε ότι η μέση ετήσια θερμοκρασία γύρω από τη Μεσόγειο έχει αυξηθεί κατά ένα βαθμό κελσίου σε αντίθεση με τους 0,74 βαθμούς παγκοσμίως. Δεν ανέφερε όμως με περίοδο γίνεται η σύγκριση. Οι βροχοπτώσεις έχουν μειωθεί κατά 30% από τα μέσα του της δεκατίας του 70. Ο Ιανουάριος του 2007 ήταν ο θερμότερος εδώ και μισό αιώνα ενώ ο τελευταίος Ιούνιος ήταν ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί, λένε οι επιστήμονες. Ο Δήμας είπε επίσης ότι οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν την ελληνική χλωρίδα κι πανίδα. Τα μεταναστευτικά πουλιά πετάνε βορειότερα ενώ έχουν εμφανιστεί και "ξένες" ασθένειες και ιοί. Ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών θα αυξήσει την ποσότητα του μονοξειδίου του άνθρακα που ελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα. Όλα αυτά θα έχουν επιπτώσεις στην υγεία και στον τουρισμό. "Η ευρωπαϊκή ένωση έχει υιοθετήσει μέτρα για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπονται και δίνουν το μήνυμα για ισχυρή δραση απέναντι στις κλιματικές αλλαγές. Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως το πρωτόκολλο του Κιότο, να αυξήσει σημαντικά τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, να αυξήσει τις επενδύσεις σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και να περιλαμβάνει μέτρα κλιματικής αλλαγής σε κάθε κανόνα της. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και χρειάζεται μια παγκόσμια λύση".
πηγή: Reuters
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...