24.3.08

Τρίχωμα σκυλιών αποκαλύπτει μόλυνση από υδράργυρο


water pollution
Originally uploaded by satel444
Το τρίχωμα της ομάδας των σκυλιών που χρησιμοποιούνται για τη μετακίνηση ελκύθρων(οχημάτων χωρίς τροχούς γενικά) εκτός από το ρόλο της προστασίας από το ρόλο της προστασίας των ζώων από το κρύο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για έναν άλλο σκοπό: για την ανίχνευση μόλυνσης από υδράργυρο στο περιβάλλον.
και πιθανά ακόμη και στους ανθρώπους. Η ομάδα αυτή των σκυλιών περιλαμβάνει κυρίως τα χάσκι και τα ζώα αυτά βρίσκονται σε μεγάλη έκταση στην Αλάσκα όπου από όπου και παίρνονται τα δείγματα. Τα σκυλιά αυτά τρέφονται με τα αποφάγια των ανθρώπων στα χωριά. Η δίαιτα σε ψάρια των σκυλιών αυτών είναι ίδια με των τοπικών πληθυσμών μιας και η κύρια τροφή είναι τα ψάρια. Έτσι αυτά τα χάσκι σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες όχι μόνο για την ποσότητα του υδραργύρου που οι άνθρωποι τρώνε αλλά και για το σημείο στο οποίο η τοξίνη εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα. Άλλα ζώα όπως τα κογιότ δεν είναι τόσο κατάλληλα για να προβλέψουν την ποσότητα του στοιχείου στους ανθρώπους γιατί είναι εκτός του ότι είναι δύσκολο να τα παρατηρήσεις, έχουν και διαφορετικές τροφικές συνήθειες από τον άνθρωπο. Τα ποσοστά υδραργύρου στα ψάρια αλλάζουν ανάλογα με την τοποθεσία και τις διατροφικές συνήθειες και έτσι ελέγχοντας το τρίχωμα από διαφορετικούς πληθυσμούς χάσκι που τρώνε τέτοια ψάρια, δείχνονται οι περιοχές με υψηλό υδράργυρο. Οι ερευνητές ανέλυσαν τρίχες από χάσκι σε πέντε περιοχές της Αλάσκα. Ανέλυσαν επίσης δείγμα από απομεινάρια παρόμοιου σκυλιού που χρονολογούνται στα 780 μ.Χ. Από τα σημερινά σκυλιά που τρέφονταν με σολομό, αυτά από το χωριό Russian Mission, στην Αλάσκα είχαν τον περισσότερο υδράργυρο. Στην τοποθεσία Fort Yukon, 800 μίλια από τη θάλασσα, τα δείγματα τριχών είχα τα χαμηλότερα ποσοστά υδραργύρου. Σε αντίθεση, τα αρχαιολογικά δείγματα είχαν τη μισή ποσότητα υδραργύρου με σύγκριση με το χαμηλότερο σε υδράργυρο, σημερινό δείγμα τρίχας χάσκι. Ο σολομός μολύνεται τρώγοντας πλαγκτόν και άλγη- τα οποία είναι ποτισμένα με υδράργυρο λόγω της ρύπανσης. Δυσκολεύονται να μεταβολίζουν την τοξίνη, και έτσι αυτή γίνεται μέρος του ψαριού και περνάει σε οτιδήποτε το τρώει-συμπεριλαμβανομένων των χάσκι και των ανθρώπων. Ο υδράργυρος βρίσκεται στα λίπη και στις πρωτεΐνες και όταν τα ψάρια δεν τρώνε, αυτές οι πρωτεΐνες και τα λίπη καίγονται. Αυτό βοηθάει στο να μη μείνει καθόλου τοξίνη- έτσι εξηγείται γιατί τα ψάρια που κινούνται πιο πολύ έχουν λιγότερο υδράργυρο. Αυτός ο τρόπος δεν είναι ο μόνος για να μετρηθεί ο υδράργυρος. Οι επιστήμονες μπορούν να μετρήσουν επίσης τον υδράργυρο σε ανθρώπινα και ζωϊκά όργανα , στο αίμα, στην αναπνοή και στις τρίχες. Ο υδράργυρος εισέρχεται στις τρίχες μέσα από το αίμα που χρειάζονται οι φύτρες ώστε να μεγαλώσουν τα μαλλιά. Οι ερευνητές μελετούν τον υδράργυρο στα σκυλιά των ελκύθρων γιατί είναι δύσκολο να πάρουν άδεια για να ελεγξουν ανθρώπους. Τα αρχαιολογικά δείγματα τέτοιων σκυλιών δείχνουν ότι ο υδράργυρος εμφανίζεται φυσικά στο περιβάλλον αλλά αυτή η πρόσφατη αύξηση ανησυχεί τους επιστήμονες: Η παγκόσμια αλλαγή μολύνει το περιβάλλον και ένας μεγάλος πληθυσμός βασίζεται στο παραδοσιακό φαγητό(στην Αλάσκα).
πηγή: Livescience

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...