5.4.08

Βλαβερή άλγη πλεονεκτεί λόγω της παγκόσμιας υπερθέρμανσης


red tide
Originally uploaded by satel444
Πιθανόν να έχετε δει ένα πράσινο στρώμα αφρού(γλίτσα) σε ακίνητα νερά κάπου στην περιοχή σας , σε ένα χώρο ψαρέματος ή σε ένα υδρόβιο εκτροφείο. Εϊναι μάλλον κυανοβακτήρια – μπλε-πράσινη άλγη – και σύμφωνα με μια δημοσίευση στο τεύχος της 4ης Απριλίου του περιοδικού Science, η άλγη αυτή απολαμβάνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα που της προσφέρει η παγκόσμια υπερθέρμανση.
Ο Χανς Περλ, καθηγητής στον ινστιτούτο Τσάπερ Χιλ(θαλάσσιες επιστήμες), του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα ο οποίος συμμετείχε στη δημοσίευση, ονομάζει την άλγη «κατσαρίδα των λιμνών». Βρίσκεται παντού και είναι δύσκολο να την καταπολεμήσεις- αλλά όταν το ήλιος ανεβαίνει ψηλά, η άλγη παραμένει εκεί, αναπτύσσεται και μεγαλώνει τόσο πολύ ώστε το πάχος να είναι γύρω στο ένα μέτρο σε μερικές περιοχές. Η άλγη έχει συσχετιστεί με πεπτικές, νευρολογικές, δερματικές παθήσεις ακόμη και με θανατηφόρα ασθένεια του ήπατος, στους ανθρώπους. Η άλγη(σύμφωνα με μια κατάταξη ανήκει στα δινομαστιγωτά πρωτόζωα) κοστίζει στα δημόσια συστήματα ύδρευσης πολλά εκατομμύρια δολλάρια- μόνο στις Η.Π.Α. Παρ’ όλο που επικρατεί περισσότερο στις αναπτυσσόμενες χώρες, μεγαλώνει και σε σημαντικές υδάτινες περιοχές κατά μήκος του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της λίμνης Βικτόρια στην Αφρική, τη Βαλτική θάλασσα, τη λίμνη Έριε, του κόλπους των μεγάλων λιμνών, καθώς και άλλων λιμνών στις Η.Π.Α. «Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα» επισημαίνει ο Περλ, καθηγητής θαλάσσιων και περιβαλλοντικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα.
Είναι εδώ και αρκετό καιρό γνωστό ότι τα λιπάσματα-απόβλητα(φωσφωρούχα, φερτές ύλες, βλέπε ευτροφισμό) συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των κυανοβακτηρίων. Τώρα υπάρχουν στοιχεία ότι η θερμοκρασία και η παγκόσμια υπερθέρμανση αποτελούν και αυτά παράγοντες ανάπτυξης των κυανοβακτηρίων.
«Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει τα νερά υποκύπτουν περισσότερο στα άνθη»(άνθη ονομάζονται οι σχηματισμοί της άλγης), εξηγεί ο Περλ.
Ο ζεστός καιρός έχει ως συνέπεια την επέκταση των εποχών, και έτσι δίνεται η ευκαιρία στα κυανοβακτήρια να αναπτυχθούν και σε βορειότερα νερά. Παρατηρούνται πολλές ανακατατάξεις ειδών σε διάφορες θάλασσες του πλανήτη λόγω των κλιματικών αλλαγών. Τα ψάρια και άλλα υδρόβια ζώα καθώς και φυτά έχουν λίγες πιθανότητες επιβίωσης ενάντια στα κυανοβακτήρια. Τα κυανοβακτήρια αφήνουν τα ψάρια χωρίς τροφή ενώ όταν πεθάνουν, η νεκρή άλγη συσσωρεύεται στον πυθμένα, όπου γίνεται η αποικοδόμησή της. Η αποικοδόμηση αυτή οδηγεί στη μείωση του διαθέσιμου οξυγόνου και κατά συνέπεια στην ασφυξία των ψαριών. Να σημειωθεί ότι αυτά τα κυανοβακτήρια – μπλε-πράσινη άλγη – ήταν τα πρώτα φυτά στον πλανήτη γη που παρήγαγαν οξυγόνο. «Είναι ειρωνικό», λέει ο Περλ. Χωρίς κυανοβακτήρια, δε θα ήμασταν εδώ σήμερα. Τα ζώα χρειάζονται το οξυγόνο που παρήγαγε η άλγη. Τώρα όμως, απειλείται η υγεία των ανθρώπων που το πόσιμο νερό τους είναι μολυσμένο αλλά και εκείνων που χάνουν το εισόδημά τους. Αυτή η άλγη που ήταν από τους πρώτους κατοίκους του πλανήτη, θα είναι και από τους τελευταίους που θα φύγουν- αμέσως μετά τις κατσαρίδες- προβλέπει ο Περλ.
Πηγή: University of North Carolina at Chapel Hill -biologynews.net

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...