24.4.08

Οι άνθρωποι μπορεί να χάσουν τη μάχη με τα βακτήρια, δείχνει έρευνα ενός ιατρικού χημικού


Ένας ενήλικος, ανθρώπινος οργανισμός φιλοξενεί περίπου 100 τρισεκατομμύρια μικροσκοπικούς οργανισμούς. Η μόλυνση επέρχεται όταν τα βακτήρια βρίσκονται εκτός ελέγχου.. Μπορεί το ζήτημα να μην ταιριάζει σε μια πολιτική συζήτηση αλλά μήπως υπάρχει μάχη μεταξύ ανθρώπου και βακτηρίων και αν ναι, μπορεί ο άνθρωπος να τη χάσει;
Στις 28 Μαρτίου, στο περιοδικό American Chemical Society’s Journal of Natural Products, O Lester A. Mitscher, διακεκριμένος καθηγητής Ιατρικής Χημείας, καλεί για την ανάπτυξη πιο ισχυρών αντιβιοτικών ώστε η ανθρωπότητα να μπορεί να ελέγχει τις ανθεκτικές γενιές μικροβίων. «Τα αντιβιοτικά είναι επιλεκτικά δηλητήρια που σκοτώνουν τα βακτήρια και όχι εμάς», λέει ο Mitscher.
Στο άρθρο του: «Συνεξέλιξη: Ανθρωπότητα και μικρόβια» ο Mitscher περιγράφει τα χρονικά γύρω από τα αντιβιοτικά, όταν τα λεγόμενα θαυματουργά φάρμακα έγιναν τόσο συχνά στη χρήση με αποτέλεσμα τη σημερινή ανθεκτικότητά τους.
Η ταχύτατη αναπαραγωγή και εξέλιξη των μικροοργανισμών προκαλεί αυτήν την ολοένα και αυξανόμενη μικροβιακή αντίσταση.
« Τα βακτήρια που επιβιώνουν από την αρχική σφαγή με τα αντιβιοτικά, γίνονται πολύ ανθεκτικά σε αυτά. Το ευαίσθητο τμήμα του βακτηριακού πληθυσμού πεθαίνει, αλλά οι επιζώντες πολλαπλασιάζονται γρήγορα.- και είναι λιγότερο ευαίσθητοι στα αντιβιοτικά. Τα ανθεκτικά μικρόβια αρχικά χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις αντιβιοτικού για να καταπολεμηθούν και έπειτα φτάνουν στο σημείο να μην επηρεάζονται καθόλου από τα αντιβιοτικά». Μια σημαντική κατάχρηση αντιβιοτικών όμως δεν γίνεται στους ανθρώπους αλλά στη γεωργία και την κτηνοτροφία επιδεινώνοντας την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.
Όπως αναφέρει και ο Mitscher, οι άνθρωποι μένουν έκπληκτοι όταν μαθαίνουν ότι σχεδόν τα μισά αντιβιοτικά που παράγονται στον κόσμο χρησιμοποιούνται στα ζώα, και όχι για την αντιμετώπιση μολύνσεων αλλά σαν ένα συμπλήρωμα διατροφής που θα κάνει τα ζώα μεγαλύτερα σε μέγεθος σε μικρότερο χρονικό διάστημα.(αυτό που γίνεται, νομίζω, είναι ότι καταστρέφονται τα συμβιωτικά μικρόβια του εντέρου με αποτέλεσμα η τροφή να πάει όλη στο ζώο και καθόλου στα μικρόβια με αποτέλεσμα γρηγορότερο βάρος). Κατά συνέπεια, τα μικρόβια γίνονται ακόμη πιο ανθεκτικά και οι άνθρωποι μολύνονται με ανθεκτικά στελέχη που προέκυψαν με τον παραπάνω τρόπο. «Η αντίσταση που ξεκινάει από ένα νοσοκομείο απλώνεται γρήγορα σε όλη την κοινότητα και τώρα βρίσκεται παντού γύρω μας. Αυτό δε σημαίνει ότι όλοι κινδυνεύουμε στο άμεσο μέλλον, αλλά ότι αυτό το θέμα είναι σημαντικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί πολύ πιο σοβαρά απ’ ότι στο παρελθόν», εξηγεί ο Mitscher.
Για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα πρέπει να γίνουν πολλά. Ένα από αυτά είναι η προσεκτική χρήση, το μέτρο. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά χωρίς να υπάρχει λόγος και πάντα πρέπει να χρησιμοποιείται το πιο κατάλληλο.
Επίσης οι φαρμακευτικές εταιρίες πρέπει να αναπτύξουν αντιβιοτικά που θα μπορούν εκτός του να σκοτώσουν τα μικρόβια, να σταματούν και την ιδιότητα που έχουν να μεταλάσσονται. Ταυτόχρονα αυτά τα αντιβιοτικά θα πρέπει να ενσωματώνονται στο ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε να γίνονται πιο αποτελεσματικά, αναφέρει ο Mitscher. Αυτά τα τριπλής σημασίας αντιβιοτικά μάλλον θα αργήσουν να έρθουν από τις φαρμακευτικές εταιρίες, μάλλον για οικονομικούς λόγους. «Οι φαρμακευτικές εταιρίες για μια σειρά εμπορικών λόγων, δεν έχουν δώσει έμφαση στην έρευνα για τα αντιβιοτικά, τις τελευταίες δεκαετίες».
Πηγή:
University of Kansas. "Humans May Lose Battle With Bacteria, Medicinal Chemist's Research Shows." ScienceDaily 24 April 2008. 24 April 2008 . Η φωτογρααφία είναι από εδώ και απεικονίζει τον μικροοργανισμό Staphylococcus aureus.

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...