30.4.08

Βιοκαύσιμα και αύξηση τιμών των τροφίμων


Chrysanthemum
Originally uploaded by satel444
Τον τελευταίο καιρό αναφέρονται συνεχώς στις ειδήσεις τα βιοκαύσιμα. Ας μιλήσουμε λίγο γι'αυτά. Ας αρχίσουμε με τα αυτονόητα δίνοντας τον ορισμό που έχει και η ελληνική wikipedia: "Βιοκαύσιμα (αγγλ. biofuels) ονομάζονται τα καύσιμα εκείνα στερεά, υγρά ή αέρια τα οποία προέρχονται από τη βιομάζα, το βιοδιασπόμενο δηλαδή κλάσμα προϊόντων ή αποβλήτων διαφόρων ανθρώπινων δραστηριοτήτων".
Τα βιοκαύσιμα είναι μια εναλλακτική λύση που θα βοηθήσει πολύ στην σημαντική μείωση εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.. Παρ'όλα αυτά πάντα θα υπάρχουν αρνητικές συνέπειες σε οτιδήποτε έχει καλές προθέσεις. Σε οποιοδήποτε θέμα αυτό που στο τέλος πρέπει κατά τη γνώμη μου να γίνεται είναι ένα "ζύγισμα" των θετικών και των αρνητικών ώστε να αποφασιστεί τι θα γίνει περαιτέρω.
Ας δούμε μερικούς τίτλους ειδήσεων..
"Τα βιοκαύσιμα βάζουν «φωτιά» στις τιμές των τροφίμων"
"Εκρηκτικό πρόβλημα με τις τιμές τροφίμων"
"Φτωχοί και πεινασμένοι κατά βιοκαυσίμων"
Δυστυχώς η δραματική αύξηση των φυτικών καλλιεργείων που έχουν ως στόχο την παραγωγή βιομάζας που θα προοριστεί για βιοκαύσιμα οδήγησε στην αύξηση των τιμών των τροφίμων. Αν συνδυάσουμε και την αύξηση στην τιμή του του πετρελαίου, και την αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού τα πράγματα γίνονται πιο απαισιόδοξα. Ήδη υπάρχουν νέες πιο αποτελεσματικές τεχνολογίες για τα βιοκαύσιμα όπως είναι η άλγη και οι γενετικά τροποποιημένοι μικροοργανισμοί:
Γενετικά τροποποιημένος μικροοργανισμός παράγει κυτταρίνη και σάκχαρα για βιοκαύσιμα
To στομάχι της αγελάδας, κλειδί για την μετατροπή του καλαμποκιού σε βιοκαύσιμο
Βρίσκοντας μια λύση θα εμφανίζεται κι ένα πρόβλημα. Στο τέλος η πιο κατάλληλη λύση είναι αυτή που δημιουργεί τις λιγότερες και πιο ασήμαντες συνέπειες.

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

1 σχόλιο:

Billy είπε...

Καλημέρα, Έκανα γνωριμία με το blogάκι σου και χαίρομαι για τα θέματα "πρώτης γραμής" που θίγεις, στον μακρύ δρόμο προς τη συνειδητοποίηση για το που βρισκόμαστε και που πάμε... Τα λέμε.

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...