22.4.08

Δημιουργώντας φιλικά προς το περιβάλλον πλαστικά


plastic army
Originally uploaded by satel444
Κάθε χρόνο, περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια προστίθενται σε σκουπιδότοπους μόνο της Αμερικής(φανταστείτε πόσα μπουκάλια σε παγκόσμιο επίπεδο), δημιουργώντας ένα πολύ σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα. Αλλά αν η έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο του Μιζούρι(τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας), τα πλαστικά μπουκάλια του μέλλοντος θα μπορούν να εξαφανιστούν μέσα σε τέσσερις μήνες από τότε που έπαψαν να χρησιμοποιούνται.
Η ερευνητική ομάδα του Missouri S&T κατασκευάζει νέες γενιές βιοδιασπώμενων και βιοδιαθέσιμων πλαστικών σαν μια προσπάθεια να μειωθούν οι τόνοι των πλαστικών απορριμμάτων που καταλήγουν σε διάφορες περιοχές σε όλον τον κόσμο.
Τα βιοδιαθέσιμα πλαστικά περιέχουν ουσίες που μπορούν να απορροφηθούν από τα ζωντανά συστήματα κατά τη διάρκεια της κανονικής φυσιολογικής τους λειτουργίας.
Συνδυάζοντας και τροποποιώντας μια ποικιλία βιο-βασιζόμενων, έλαιο-βασιζόμενων και φυσικών πολυμερών, η ομάδα προσπαθεί να δημιουργήσει μίγματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή γεωργικών ταινιών, μπουκαλιών, βιοϊατρικών και για μεταφορά φαρμάκων συσκευών, και πολλά άλλα.
Η ομάδα δουλεύει υπό την επίβλεψη του Dr K.B Lee, καθηγητή χημικής μηχανικής στο Missouri S&T, με σκοπό τη βελτίωση των ιδιοτήτων των βιοδιασπώμενων πλαστικών ώστε να χρησιμοποιηθούν σε εμπορική κλίμακα. Αν και εταιρίες πουλάνε ήδη βιοδιασπώμενα πολυμερή(τουλάχιστον στην Αμερική), τα προϊόντα αυτά είναι συχνά ακριβά, φτωχής ποιότητας ή σχεδιασμένα για συγκεκριμένες εφαρμογές. Γι’ αυτό το λόγο η ομάδα προσπαθεί να βρει τρόπους για το πως βιο-βασιζόμενα συστατικά όπως άμυλο και ίνες, μπορούν να συμπεριληφθούν ώστε να μειωθεί το κόστος σε μια ποικιλία εμπορικών εφαρμογών. Μερικά από τα νέα πολυμερή του γκρουπ ενσωματώνουν ανανεώσιμες πηγές, όπως το πολυλατικό οξύ. Η ομάδα ενδιαφέρεται πολύ για τις ανανεώσιμες πηγές γιατί οι προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης εστιάζονται επίσης στη δημιουργία δυναμικών και οικονομικών διαδικασιών βιοντίζελ και αιθανόλης καλαμποκιού.
Καθώς το πολυλακτικό οξύ διασπάται, το υλικό αντιδρά με το νερό για να αποσυντεθεί σε μικρά μόρια, τα οποία μετατρέπονται σε νερό και διοξείδιο του άνθρακα. «Γενικά, τα κύρια τελικά προϊόντα της απόσυνθεσης των πολυμερών είναι το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα» εξηγεί ο Mahin Shahlari, υποψήφιος διδάκτορας που συμμετέχει στην έρευνα. Συνεχίζοντας « το πολυλατικό οξύ έχει την ικανότητα να αντικαθιστά τα κανονικά πλαστικά μπουκάλια του νερού, και εμείς προσπαθούμε ώστε το πεδίο εφαρμογής της έρευνας να περιλαμβάνει και αυτό».
Πηγή:
Missouri University of Science and Technology. "Making Environmentally Friendly Plastics." ScienceDaily 21 April 2008. 22 April 2008 .

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...