3.5.08

'Υποπτες καρκινογόνες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ατσαλένιων και αντικολλητικών σκευών, βρέθηκαν σε ανθρώπινο γάλα


Τα χημικά που χρησιμοποιούνται για να φτιαχτούν αντικολλητικά σκεύη κουζίνας και ανθεκτικές από ατσάλι ίνες απλώνονται παντού στον κόσμο και εμφανίζονται σε ανυποψίαστα μέρη, από την άγρια φύση μέχρι τις προμήθειες πόσιμου νερού και το ανθρώπινο αίμα. Τώρα, μια ομάδα ερευνητών συμπεριλαμβανομένης της Κάθλιν Αρκάρο από το πανεπιστήμιο της Μασσαχουσέτης στο Άμχερστ έχει βρει αυτές τις ύποπτες καρκινογόνες ουσίες σε δείγματα ανθρώπινου γάλακτος από μητέρες που θηλάζουν στη Μασσαχουσέτη.
«PFCs βρίσκονται στο ανθρώπινο αίμα σε πολλά μέρη στον κόσμο, ακόμη και σε νεογνά, αλλά αυτή είναι η πρώτη έρευνα στις ΗΠΑ που καταγράφει την εμφάνιση τους στο ανθρώπινο γάλα», αναφέρει η Αρκάρο, καθηγήτρια στο τμήμα κτηνιατρικών και ζωϊκών επιστημών και μέλος του προγράμματος περιβαλλοντικών επιστημών. «Ενώ ο θηλασμός δεν εκθέτει τα βρέφη σε δόση που να υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια, το μητρικό γάλα θα πρέπει να θεωρηθεί σαν μια έξτρα πηγή PFCs όταν καθορίζεται η συνολική έκθεση ενός παιδιού».
Το γάλα συγκεντρώθηκε σαν μέρος μιας μεγαλύτερης έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, εξετάζοντας τη σχέση που υπάρχει μεταξύ περιβαλλοντικών εκθέσεων και ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.Το δείγματα γάλακτος συγκεντρώθηκαν το 2004 από 45 μητέρες που θήλαζαν, στη Μασσαχουσέτη και αναλύθηκαν για 9 διαφορετικά PFCs. PFOS, ουσίες που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ινών βρέθηκαν σε μεγαλύτερο ποσοστό στο μητρικό γάλα και έπειτα τo PFOA που χρησιμοποιείται στην κατασκευή αντικολλητικών σκευών. Το ποσό των PFCs που τα νεογνά βρέθηκε να καταναλώνουν δεν υπερβαίνει τις επιτρεπόμενες ημερήσιες δόσεις που έχουν καθοριστεί από την αντίστοιχη τοξικολογική επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τα επιτρεπόμενα όρια για τα PFCs έχουν καθοριστεί από έρευνες σε τρωκτικά οπότε δεν είναι απόλυτες σύμφωνα με την Αρκάρο. Το να σταματήσει κάποια μητέρα να θηλάζει το βρέφος δεν προτείνεται γιατί έτσι το μωρό χάνει τα πλεονεκτήματα που του παρέχει το μητρικό γάλα όπως η καλύτερη θρέψη και ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και ενισχυμένη άμυνα ενάντια στις μολύνσεις κατά την παιδική ηλικία.
Οι τροφικές πηγές για τα PFCs περιλαμβάνουν συσκευασίες όπως σακούλες για το φούρνο μικροκυμάτων, κουτιά πίτσας καθώς και ψάρια και άλλα ζώα που περιέχουν αυτά τα χημικά. Η έκθεση μπορεί να έρθει επίσης από προϊόντα προσωπικής φροντίδας όπως το οδοντικό νήμα και σαμπουάν.
Τα PFCs είναι ανθεκτικά χημικά που μπορούν να περάσουν στο περιβάλλον και το ανθρώπινο σώμα και να παραμείνουν αδιάσπαστα για χρόνια. Οι μελέτες αυτές θα βοηθήσουν στην περαιτέρω μελέτη των επιπτώσεων που έχουν τα PFCs στην υγεία.
 Μπορεί τα χημικά αυτά να μην είναι τόσο βλαβερά από μόνα τους αλλά αν προστεθούν οι συνολικές ποσότητες της κάθε μιας χημικής ουσίας που μπαίνει στο σώμα μας τότε θα καταλάβουμε ότι πρέπει να ανησυχούμε.
Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από
University of Massachusetts Amherst. "Suspected Carcinogenic Chemicals Used To Make Teflon, Scotchgard, Found In Human Milk." ScienceDaily 1 May 2008. 3 May 2008 .

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...