8.5.08

Παγκόσμια υπερθέρμανση: Κίνδυνος για τα τροπικά είδη


running
Originally uploaded by satel444
Μέχρι τώρα βλέπουμε πολικές αρκούδες να αγωνίζονται ώστε να επιβιώσουν από τη δραματική μείωση των πάγων στους πόλους λόγω τις κλιματικής αλλαγής. Νέες έρευνες όμως δείχνουν ότι είδη που ζουν σε τροπικές περιοχές είναι πολύ πιθανό να βρεθούν σε αντίστοιχες, δυσμενείς συνθήκες.
Η ομάδα με επικεφαλείς από το πανεπιστήμιο του Washington βρήκε ότι ενώ οι αλλαγές της θερμοκρασίας θα είναι πιο ακραίες σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, τα τροπικά είδη βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης με θέρμανση ενός ή δύο βαθμών. Αυτό συμβαίνει διότι οι οργανισμοί σε αυτά τα μέρη έχουν συνηθίσει να ζουν σε ένα πολύ μικρότερο εύρος θερμοκρασιών και καθώς η θερμοκρασία θα «ξεφεύγει» από αυτό το εύρος, πολλοί από αυτούς δε θα μπορέσουν να προσαρμοστούν. «Υπάρχει μεγάλη σχέση ανάμεσα στη φυσιολογία και το κλίμα με στο οποίο ζεις», εξηγεί ο Joshua Tewksbury, επίκουρος καθηγητής βιολογίας.
Όσον αφορά τα αρκτικά είδη, τα περισσότερα αναμένεται να επιβιώσουν καθώς ήδη ζουν πολύ πιο κάτω από τα θερμοκρασιακά τους όρια.
«Η βιοποικιλότητα του πλανήτη είναι συγκεντρωμένη στα τροπικά κλίματα, όπου υπάρχει μια εξωφρενική ποικιλία ειδών», αναφέρει ο Curtis Deutsch από το UCLA.
“Αυτό κάνει ακόμη πιο ανησυχητικά τα αποτελέσματα της έρευνάς μας. Ότι βλάπτει τα έντομα, βλάπτει και τα οικοσυστήματα. Τα έντομα είναι απαραίτητα για τα οικοσυστήματα». Να σημειωθεί ότι ένα τροπικό δάσος έχει τα περισσότερα διαφορετικά είδη οργανισμών από οποιοδήποτε άλλο οικοσύστημα.
μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
University of Washington. "Trouble In Paradise: Global Warming A Greater Danger To Tropical Species." ScienceDaily 6 May 2008. 8 May 2008 .

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...