16.5.08

Η ατμόσφαιρα απειλείται από αζωτούχες ρυπαντικές ουσίες που εισέρχονται και στους ωκεανούς


Μια μεγάλη ποσότητα αζωτούχων ενώσεων, που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από τους ανθρώπους με την καύση των ορυκτών καυσίμων και τη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων, εισέρχεται στους ωκεανούς και μπορεί να οδηγήσει στην αφαίρεση μερικού διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα- συμπέρανε μια ομάδα διεθνών επιστημόνων καθοδηγούμενη από τον διακεκριμένο καθηγητή ωκεανογραφίας και ατμοσφαιρικών επιστημών του πανεπιστημίου του Τέξας A&M, Robert Duce.

Η ομάδα των 30 ειδικών από ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο παρουσίασαν τα ευρήματα τους στο περιοδικό Science.

Οι αζωτούχες ενώσεις, που αποδίδονται σε ανθρώπινες δραστηριότητες, μεταφέρονται με τον άνεμο και αποθηκεύονται στον ωκεανό, όπου δρουν σαν λίπασμα και οδηγούν σε αυξημένη παραγωγή θαλάσσιας φυτικής ζωής. Η αύξηση αυτή των θαλάσσιων φυτών προκαλεί την είσοδο περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα στον ωκεανό. Αυτή η διαδικασία συντελεί στην αφαίρεση περίπου του 10% του ανθρωπογενούς διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και κατά συνέπεια μειώνοντας το δυναμικό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με τη δημοσίευση της ομάδας.

Παρ’όλα αυτά, μια ποσότητα αζώτου που καταλήγει στον ωκεανό «ανακυκλώνεται» για να δημιουργήσει μια άλλη αζωτούχη ένωση που ονομάζεται νιτρικό οξείδιο το οποίο απελευθερώνεται μετέπειτα ξανά στην ατμόσφαιρα.. Το νιτρικό οξείδιο είναι ένα πολύ ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου- είναι περίπου 300 φορές πιο ισχυρό ανά μόριο απ’ ότι το διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό σημαίνει ότι ακυρώνεται το όφελος από την αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας κατά 2/3, όπως εξηγεί ο Duce. «Αλλά. το όλο σύστημα είναι τόσο πολύπλοκο ώστε να μην είμαστε σίγουροι για τις υπόλοιπες επιπτώσεις που θα υπάρχουν στον ωκεανό».

Στις περισσότερες περιοχές του ωκεανού, το άζωτο είναι η ουσία που περιορίζει την παραγωγή φυτών. Μια αύξηση στο άζωτο των ωκεανών θα μπορούσε να αυξήσει την ποσότητα των φυτών στους ωκεανούς. Η φυτική ζωή των ωκεανών παράγεται από διττανθρακικά στον ωκεανό, και η ποσότητα των διττανθρακικών βρίσκεται σε ισορροπία με την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Έτσι, όταν περισσότερα διττανθρακικά χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υδρόβιων φυτών, διαταράσσεται αυτή η ισορροπία και διοξείδιο του άνθρακα εισέρχεται στους ωκεανούς από την ατμόσφαιρα ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία, ανέφερε ο Duce. « Η αποθήκευση του αζώτου είναι δυναμικά ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στο θέμα της κλιματικής αλλαγής». Επίσης ο Duce τόνισε πόσο πολύπλοκο είναι το θέμα και ότι οι ακριβείς επιπτώσεις δεν είναι ακόμη γνωστές.

Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
Texas A&M University. "Atmosphere Threatened By Nitrogen Pollutants Entering Ocean." ScienceDaily 16 May 2008. 16 May 2008 /releases/2008/05/080515145350.htm>.

Όπως δείχνουν έρευνες η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στους ωκεανούς επηρεάζει τους θαλάσσιους οργανισμούς και πολλές φυσιολογικές διεργασίες τους. Καθώς η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα κάνει το νερό πιο όξινο, οι οργανισμοί δυσκολεύονται να προσαρμοστούν ενώ οι πιο ευαίσθητοι μπορούν να εξαφανιστούν. Επομένως ναι μεν ένα ποσό διοξειδίου του άνθρακα θα μεταφερθεί στους ωκεανούς μειώνοντας λίγο την υπερθέρμανση αλλά οι επιπτώσεις για τους θαλάσσιους οργανισμούς θα είναι πολύ αρνητικές.

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...