20.5.08

Οι κλιματικές αλλαγές δημιουργούν πράσινα και ανθισμένα βουνά


mountains
Originally uploaded by satel444
Τα βουνά της Σουηδίας γίνονται πιο πράσινα. Στην οριακή ζώνη μεταξύ των δασών και του γυμνού εδάφους, δέντρα που απαιτούν ζεστές θερμοκρασίες, όπως βελανιδιές, φτελιές, σφένδαμοι και μαύρες σημύδες έχουν εγκατασταθεί εκεί για πρώτη φορά εδώ και 8,000 χρόνια. Αυτό δείχνουν μελέτες καθοδηγούμενες από τον Leif Kullman, καθηγητή φυσικής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Umea της Σουηδίας.
Τον τελευταίο αιώνα η θερμοκρασία έχει ανέβει περισσότερο από έναν βαθμό. Το κύμα «δροσιάς» που επικρατούσε εδώ και χιλιάδες χρόνια δεν υπάρχει πλέον και αυτό πυροδοτεί αλλαγές στη χλωρίδα, την πανίδα και στα τοπία.
«Οι γυμνές αλπικές περιοχές συρρικνώνονται και τα τυπικά Σκανδιναβικά δάση σημύδας χάνουν έδαφος από δέντρα όπως η ερυθρελάτη και η πεύκη, τα οποία είναι πιο ανταγωνιστικά σε ένα πιο ζεστό και ξηρό κλίμα», αναφέρει ο Leif Kullman.
Το αλπικό τοπίο γίνεται γενικά πιο πράσινο και ελκυστικό. Πολλά βουνίσια φυτά παρήγαγαν άφθονα άνθη καθώς και μεγάλες ποσότητες καρπών και φρούτων τα τελευταία χρόνια.
Η αλπική χλωρίδα και βιοποικιλότητα αναπτύσσονται δραματικά. Ολοένα και περισσότερα φυτά μεταναστεύουν στα ψηλά βουνά καθώς το ζεστότερο κλίμα τα ελκύει, όπως τα είδη Pinus contorta και Pinus cembra, που δεν είναι ενδημικά της Σκανδιναβίας.
Η διανομή διάφορων φυτικών κοινοτήτων στα τοπία των βουνών, βρίσκεται σε μια κατάσταση συνεχών αλλαγών. Συγκεκριμένα φυτά, όπως βρύα και πόες προσαρμόζονται σε μια σύντομη αυξητική περίοδο, αφού λιώσει το χιόνι.
Καθώς το χιόνι λιώνει ολοένα και πιο νωρίς, αυτά τα φυτά έχουν αντικατασταθεί από θαμνότοπους, και έτσι οι πλαγιές των βουνών έχουν μια εμφάνιση που θυμίζει περισσότερο στέπα.
Οι αλλαγές της χλωρίδας επιδρούν και στην πανίδα του βουνού. Ο Kullman παρατήρησε νέα είδη πεταλούδων(admirals) και πουλιών(πχ τρυποφράχτες).
«Ο αλπικός κόσμος παρουσιάζει μεγάλες αλλαγές παρά τη μέτρια αύξηση στη θερμοκρασία. Οι παρούσες προγνώσεις για αύξηση τριών βαθμών κελσίου μέχρι το 2100 συνεπάγονται ότι οι αλλαγές θα είναι πιο «σαρωτικές».
Μπορούμε να περιμένουμε λιγότερες γυμνές εκτάσεις στα βουνά, ακόμη πιο πλούσια βλάστηση και χλωρίδα», εξηγεί ο Leif Kullman.

Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
Umeå University. "Climate Changes Creating Green And Flowering Mountains." ScienceDaily 18 May 2008. 20 May 2008 .

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ!
Για τους φοβικούς σκοταδιστές, οπαδούς τής συλλογικής ενοχοποίησής μας για τις φυσικές κλιματικές αλλαγές, όπως ο πολυδιαφημισμένος, κερδοσκόπος νομπελούχος, ραδιενεργός γενοκτόνος των Βαλκανίων και οι απανταχού φανατικοί ψευτοοικολόγοι του:
Collective incrimination for climatic changes? NO !
The world's oldest science academy, the Royal Society of London, recently has become a vocal advocate of climate alarmism. They even tried to enlist other science academies into joining them in an alarmist manifesto. However, the U.S. National Academy, though sharing some of these views, decided not to sign up, and the Russian Academy of Sciences has taken an opposing position.
http://www.nysun.com/opinion/foggy-science-in-london/77404
S. Fred Singer, a professor emeritus of Environmental Sciences at the University of Virginia, is the former director of the U.S. Weather Satellite Service. Reviewer also of IPCC reports.

To ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ, και το ίντερνετ νωρίτερα!...
Οι φοβικοί αρχομανείς για να καθυστερήσουν την ολική κατάρρευσή τους και να αποσπάσουν την προσοχή μας από την ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ και τη δοκιμασμένη ΣΥΜΦΙΛΙΩΤΙΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ, μας ενοχοποιούν συλλογικά για την ανικανότητά τους και τις φυσικές αλλαγές στο κλίμα και πουλάνε πολυτελείς "εναλλακτικές" ολιγόχρονες μπλόφες: βι-αι-οκαύσιμα, τοξικά πάνελ, πανάκριβες ανεμογεννήτριες, "ακίνδυνα" ραδιενεργά κλπ.
Όσοι φίλοι θέλετε, από τους εκατοντάδες που είδατε το βιντεάκι για την κατάρρευση των φοβικών Μάγια (λόγω ξηρασιών μετά από ΨΥΞΗ των ωκεανών και λιγότερες βροχές, όπως ακριβώς συμβαίνει ΣΗΜΕΡΑ), και τις σημερινές προοπτικές, η διεύθυνσή του για να το διαδώσετε είναι:
http://www.youtube.com/watch?v=dXSHtsOztRk
http://aftarkia.wordpress.com
Το μέλλον μας εξαρτάται κυρίως από μας κι όχι από τα σκιάχτρα!
Είμαστε ευγνώμονες στους ιστοχώρους που φιλοξενούν παρόμοιες φιλειρηνικές προτάσεις, τις οποίες τα ιερατεία και τα ΜΜΕ τους αποσιωπούν εγκληματικά, αν και όχι αιώνια!

AndreasVr είπε...

Ελπίζω αυτό το post καθώς και πολλά άλλα εδώ στο blog να σε κάνουν λίγο να αμφιβάλλεις για τις φυσικές κλιματικές αλλαγές, τις φυσικές εκπομπές CO2 κτλ. Τουλάχιστον ας είμαστε αισιόδοξοι και από το γεγονός ότι αναγνωρίζεις την ύπαρξη των κλιματικών αλλαγών!

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...