6.6.08

Επιστήμονες ανακαλύπτουν στη Βερίγγειο θάλασσα όχι και τόσο ευχάριστες αλήθειες για την άνθιση των μεδουσών


Μια νέα έρευνα συμβάλλει στην εξήγηση της κυκλικής άυξησης και μείωσης των πληθυσμών των μεδουσών, οι οποίες μεταμόρφωσαν μέρη της Βερίγγειου θάλασσας(Bering sea)- έναν από τους πιο παραγωγικούς ψαρότοπους των Ηνωμένων Πολιτειών- σε τόπους γεμάτους μέδουσες κατά τη δεκαετία του 1990.

Η μελέτη δείχνει ότι η διαθεσιμότητα της τροφής για τις μέδουσες ίσως καλύψει το μεγάλο μέγεθος του πληθυσμού των μεδουσών στη Βερίγγειο θάλασσα, ενώ ακόμη και άλλοι παράγοντες, όπως οι αυξανόμενες θερμοκρασίες ίσως εντείνουν την συνεχιζόμενη ανάπτυξή τους.

Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι «οι αναμενόμενες αυξήσεις της θερμοκρασίας στη Βερίγγειο θάλασσα δεν θα συνοδευτούν απαραίτητα με περεταίρω αύξηση στους πληθυσμούς των μεδουσών», αναφέρει ο Lorenzo Cianelli από το πανεπιστήμιο του Oregon State. Αντίθετα, σε πιο ζεστά γεωγραφικά πλάτη, οι μέδουσες συχνά αυξάνονται δραματικά καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν.
Γενικώς, τα αποτελέσματα για τη Βερίγγειο θάλασσα και τις μέδουσες είναι αισιόδοξα.

Η άνοδος και η κάθοδος των μεδουσών.
Κατά τη διάρκεια της δεκατίας του ’90 οι μέδουσες στη Βερίγγειο θάλασσα αναπαράγονταν με τόσο μεγάλη παρόρμηση που είχε ως αποτέλεσμα το 2000 να είναι 40 φορές πιο άφθονες από ότι ήταν το 1982 σύμφωνα με αναλύσεις δειγμάτων από μηχανότρατες που έγιναν στη Βερίγγειο θάλασσα. Επίσης, με αρχή το 1991, οι μέδουσες της Βερίγγειου θάλασσας επεκτάθηκαν, μεταναστεύοντας βόρεια και δυτικά της χερσονήσου της Αλάσκα.
Εξατίας αυτών των αλλαγών, μία περιοχή βόρεια της χερσονήσου της Αλάσκα- πάντα διάσημη για τις μέδουσές της- έγινε τόσο πλούσια σε μέδουσες που οι ψαράδες άρχισαν να την αποφεύγουν από φόβο για τα δίχτυα τους.

Το αποκορύφωμα του πληθυσμού έγινε το 2000 ενώ μετά παρουσιάστηκε μια μείωση στον πληθυσμό παρόλο που η θερμοκρασία των νερών αυξήθηκε και παρόλο που έρευνες στο εργαστήριο δείχνουν ότι υπάρχει αναλογία στην αύξηση της θερμοκρασίας και του πληθυσμού. Η μείωση αυτή πιθανώς συμβαίνει λόγω της διαθέσιμης τροφής.

Αύξηση της θερμοκρασίας και πολύποδες

Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες των νερών ίσως επηρεάσουν τον πληθυσμό των μεδουσών με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα μπορεί να:

-επηρεάσουν την τροφική διαθεσιμότητα για τις μέδουσες

-Επιμηκύνουν ένα πρώιμο αναπτυξιακό στάδιο για τις μέδουσες, κατά τη διάρκεια του οποίου θα ζουν σαν μικροσκοπικοί, βενθικοί πολύποδες πριν αναπτυχθούν σε σμήνη ενήλικων ατόμων. Αν αυτό συμβεί, ίσως υπάρχουν χρονικές διαφορές μεταξύ των αυξήσεων της θερμοκρασίας στα νερά και τις εμφανίσεις των ενήλικων σμηνών από μέδουσες.

-Προκαλέσουν τις φυσικές κατοικίες των πολυπόδων να μετακινηθούν. Τέτοιες μετακινήσεις ίσως αντικατοπτρίζονται και στην πρόσφατη επέκταση των ενδιαιτημάτων των μεδουσών.

Περιβαλλοντικές αλλαγές

Οι επιστήμονες γενικά συμφωνούν ότι τα στρες που προκαλούνται από τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας υπερθέρμανσης και της υπεραλιείας οδηγεί στη μετανάστευση των μεδουσών σε πολλές τουριστικές περιοχές καθώς και σε παραγωγικούς ψαρότοπους, κάτι που πιθανώς θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία. Οι πλούσιες σε μέδουσες τοποθεσίες περιλαμβάνουν την Αυστραλία, τον κόλπο του Μεξικού, τη Χαβάη, τη Μαύρη θάλασσα, τη Ναμίμπια, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Μεσόγειο, τη θάλασσα της Ιαπωνίας και το δέλτα του Γιανγκτζί.

Journal reference:
Richard D. Brodeur, Mary Beth Decker, Lorenzo Ciannelli, Jennifer E. Purcell, Nicholas A. Bond, Phyllis J. Stabeno, Erika Acuna and George L. Hunt Jr. Rise and fall of jellyfish in the eastern Bering Sea in relation to climate regime shifts. Progress In Oceanography, Volume 77, Issues 2-3, May-June 2008, Pages 103-111 DOI: 10.1016/j.pocean.2008.03.017

Κείμενο μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
National Science Foundation (2008, June 2). Scientists Discover Stinging Truths About Jellyfish Blooms In The Bering Sea. ScienceDaily. Retrieved June 6, 2008, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2008/05/080529112627.htm

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...