10.6.08

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει ζωτικές λειτουργίες των μικροβίων


Η παγκόσμια κλιματική αλλαγή δε θα επηράσει μόνο τα φυτά και τα ζώα αλλά επίσης και τα βακτήρια, τους μύκητες και άλλους μικροβιακούς πληθυσμούς που προσφέρουν στη γη εκατομμύρια σημαντικές λειτουργίες, σημαντικές για τη ζωή.
Δεν είναι σίγουρο ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες αλλά μπορεί να είναι σημαντικές και μάλλον καθόλου καλές, αναφέρουν οι ερευνητές σε μια επιστημονική συνάντηση που έγινε στις 3 Ιουνίου στη Βοστόνη.

«Τα μικρόβια διεκπεραιώνουν έναν αριθμό σημαντικών λειτουργιών για τα οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο και εμείς μόλις ξεκινήσει να κατανοούμε την επίδραση που η παγκόσμια αλλαγή έχει σε αυτά», αναφέρει η Kathleen Treseder από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια,Irvine, στο 108o γενικό συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.

Η Treseder μελέτησε την επίδραση των αυξανόμενων θερμοκρασιών και των μυκήτων στα αποθέματα άνθρακα στα βόρεια δάση της Αλάσκας, μία περιοχή που υφίσταται περισσότερη θέρμανση απ’ ότι άλλες. «Υπάρχει πολύ παγωμένο, νεκρό υλικό κάτω από το χιόνι. Υπάρχει τόσος άνθρακας παγιδευμένος στο χώμα των βόρειων οικοσυστημάτων όσος και αυτός που βρίσκεται αποθηκευμένος στην ατμόσφαιρα. Είναι ακόμη άγνωστο το τι θα συμβεί αν αυτά τα περιβάλλοντα ζεσταθούν», εξηγεί η Treseder.

Ξεκίνησε την έρευνα της με την υπόθεση ότι μια αύξηση στις θερμοκρασίες θα οδηγήσει σε μια αυξημένη αποικοδόμηση από τους μύκητες. Καθώς ένα από τα προϊόντα της αποικοδόμησης του άνθρακα είναι το διοξείδιο του άνθρακα, οι αυξημένες θερμοκρασίες θα έπρεπε να οδηγήσουν και σε μεγαλύτερη απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα από το χώμα. Αυτό που βρήκε όμως είναι ότι τα επίπεδα αζώτου στο χώμα αυξήθηκαν καθώς αυξανόταν η θερμοκρασία και το άζωτο αυτό τείνει να μειώνει τα επίπεδα αποικοδόμησης των μηκύτων.

«Στην πραγματικότητα, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, υπάρχει μια τάση να βλέπουμε μεγαλύτερη διαθεσιμότητα αζώτου στο χώμα. Το άζωτο «καταπιέζει» τη δραστηριότητα και την ποικιλότητα. Αυτό που καταλήγουμε να βλέπουμε είναι μικρότερη παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα από τους μύκητες καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται στα βόρεια οικοσυστήματα», λέει η Treseder.

Οι αυξημένες θερμοκρασίες θα επηρεάσουν επίσης το χιόνι και τους παγετώνες κάτι που θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για τις κοινότητες των μικροοργανισμών που βρίσκονται από κάτω(Schmidt, πανεπιστήμιο Colorado). «Καθώς το χώμα ζεσταίνεται, η μούχλα των χιονιών θα έχει λιγότερο νερό και θα παράγει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα, που μπορεί να ακούγεται όμορφο μιλώντας για την παγκόσμια υπερθέρμανση αλλά τα δέντρα σε αυτό το σύστημα επίσης εξαρτώνται από το νερό που προκύπτει από το λιώσιμο του χιονιού και τελικά θα πεθάνουν λόγω της υπερβολικής ξηρασίας, οδηγώντας σε μια γενική μείωση της δέσμευσης άνθρακα από το σύστημα. Τα δέντρα ίσως πεθάνουν. Σε γενικές γραμμές, η κατάσταση μάλλον θα είναι άσχημη», αναφέρει ο Schmidt.

Ενώ οι αυξημένες θερμοκρασίες ίσως μειώσουν την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα των μικροβίων, τα αυξημένα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας μπορούν να προκαλέσουν όχι τόσο αισθητές αλλά σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση των μικροβιακών πληθυσμών, λέει ο John Kelly από το πανεπιστήμιο Loyola στο Σικάγο. Ο Kelly μελετά τις επιδράσεις των αυξημένων ποσοστών διοξειδίου του άνθρακα στους μικροβιακούς πληθυσμούς τόσο στα φύλλα δέντρων του βόρειου Michigan και στα φύλλα που αποσυντίθενται σε ρυάκια και έχει βρει μια διακριτή αλλαγή σε μερικούς μικροβιακούς πληθυσμούς.

Αυτό θα μπορούσε να έχει μια μεγάλη επίδραση στην τροφική αλυσίδα καθώς τα μικρόβια είναι είναι μια πηγή θρεπτικών ουσιών για τα μικρά ζώα που τρέφονται με τέτοια φύλλα.
«Φαίνεται τελικά ότι τα μικρόβια είναι ευαίσθητα σε παγκόσμιες αλλαγές. Απλά δεν είμαστε ακριβώς σίγουροι για το πώς θα ανταποκριθούν», εξηγεί η Treseder.

H φωτογραφία είναι από εδώ

Κείμενο μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
American Society for Microbiology (2008, June 8). Climate Change Could Impact Vital Functions Of Microbes. ScienceDaily. Retrieved June 10, 2008, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2008/06/080603085922.htm

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...