30.6.08

Ενισχυμένη μανιόκα (Cassava) μπορεί να προσφέρει σε ένα γεύμα, τα θρεπτικά συστατικά μιας ολόκληρης ημέρας


Επιστήμονες έχουν καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ενισχυθεί το φυτό cassava(στα ελληνικά σαν κοινή ονομασία βρήκα τη μανιόκα), ένα καλλιεργούμενο φυτό που η ρίζα του έχει ευρεία κατανάλωση σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να παράγει βιταμίνες, ανόργανα συστατικά και πρωτεΐνες με τελικό στόχο ένα μοναδικό γεύμα να παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μιας ολόκληρης ημέρας. Η ενίσχυση(γενετική τροποποίηση) θα βοηθήσει σημαντικά τους φτωχούς και υποσιτιζόμενους συνανθρώπους μας.

Οι ερευνητές έχουν προχωρήσει πιο πέρα στην τροποποίηση του φυτού cassava ώστε να αντέχει στις πιο καταστροφικές ιικές απειλές και προσπαθούν να τελειοποιήσουν μεθόδους ώστε να μειώσουν τα κυανογόνα, ουσίες που παράγουν το δηλητηριώδες κυανιούχο άλας αν δεν αφαιρεθούν κατάλληλα από το φυτό πριν την κατανάλωση. Η μείωση των κυανογόνων μπορεί επίσης να συντομεύσει το χρόνο που χρειάζεται για να είναι έτοιμο το φυτό για κατανάλωση(τυπικά απαιτούνται από τρεις εώς έξι μέρες για να ολοκληρωθεί).

Οι μελέτες επίσης κατευθύνονται στην παράταση της ζωής του φυτού ώστε να μπορεί να αποθηκευτεί ή να μεταφερθεί. Η διεθνής ομάδα επιστημόνων ελπίζει να μετατρέψει την έρευνα από τα θερμοκήπια σε ένα προϊόν το οποίο θα μπορεί να ελεγχθεί στο πεδίο δύο τουλάχιστον Αφρικανικών εθνών μέχρι το 2010. Με χρηματοδότηση πάνω από 12,1 εκατομμύρια δολάρια, από το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates(να σημειωθεί ότι ο Bill Gates, αφού έφυγε από τη Microsoft αφοσιώθηκε στη φιλανθρωπία), η ομάδα των ερευνητών καθοδηγείται από τον Richard Sayre, καθηγητή κυτταρικής και μοριακής βιολογίας των φυτών, στο πολιτειακό πανεπιστήμιο του Ohio.

«Αυτή είναι το πιο φιλόδοξο εγχείρημα γενετικής μηχανικής στα φυτά που έχει γίνει ποτέ», αναφέρει ο Sayre. «Μερικές στρατηγικές ενίσχυσης έχουν ως στόχο την παροχή μόνο του ενός τρίτου των καθημερινών απαιτήσεων σε θρεπτικά συστατικής των ενηλίκων καθώς τυπικά οι καταναλωτές λαμβάνουν τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά από άλλες τροφές». Αλλά καθώς οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων έχουν πρόσφατα εκτοξευθεί που σημαίνει ότι πολλοί από τους πιο φτωχούς ανθρώπους τρώνε μόνο ένα γεύμα τη μέρα και συγκεκριμένα το πρωτεύον φαγητό στην περιοχή τους.

«Οπότε, αυτό στο οποίο δουλεύουμε έχει γίνει πιο σημαντικό τον τελευταίο χρόνο απ’ ότι ήταν όταν πρωτοξεκινήσαμε όχι μόνο σε περιοχές που οι άνθρωποι υποσιτίζονται αλλά και κατά μήκος αναπτυσσόμενων χωρών όπου η τροφή έχει γίνει τόσο ακριβή που οι άνθρωποι δεν αντέχουν οικονομικά την ποικίλη δίαιτα στην οποία έχουν συνηθίσει.

Η μανιόκα (cassava, Manihot esculenta) υπολογίζεται ότι είναι η κύρια πηγή θερμίδων για ένα πληθυσμό 800 εκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 250 εκατομμυρίων ανθρώπων στην υποσαχαρική Αφρική, πληθυσμός που εστιάζει και το εγχείρημα που χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Gates.

Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
Ohio State University (2008, June 30). Fortified Cassava Could Provide A Day's Nutrition In A Single Meal. ScienceDaily. Retrieved June 21, 2008, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2008/06/080630102737.htm

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

OXI Sta metallagmena!

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...