13.7.08

Φωνητικοί μύες στα πουλιά που τραγουδούν: 100 φορές πιο γρήγοροι από το ανοιγοκλείσιμο ενός ματιού


Κάποια πουλιά που τραγουδούν μπορούν να συσπάσουν τους φωνητικούς μύες τους 100 φορές πιο γρήγορα απ’ ότι οι άνθρωποι μπορούν να ανοιγοκλείσουν το μάτι τους- κάτι που τοποθετεί τα πτηνά μαζί με έναν μικρό άριθμο άλλων ζώων που έχουν αναπτύξει πάρα πολύ γρήγορους μύες, βρήκαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Utah.
«Ανακαλύψαμε ότι το ευρωπαϊκό μαυροπούλι(ψαρόνι, starling) που βρίσκεται στην Ευρασία και στη Βόρειο Αμερική και ο σπίνος-zebra(zebra finch) που συναντάται στην Αυστραλία και την Ινδονησία, ελέγχουν τα τραγούδια τους με τον πιο ταχύτατα συσπώμενο μυ που έχει περιγραφεί μέχρι τώρα», αναφέρει ο Coen Elemans, που διεξήγαγε τη μελέτη σαν μεταδιδακτορικός ερευνητής βιολογίας στο πανεπιστήμιο της Utah.

«Οι πολύ γρήγοροι μύες ήταν πριν γνωστοί μόνο από τα όργανα που παράγουν ήχουν στους κροταλίες, μερικά ψάρια και στη φάσσα(wood pigeon, ένα περιστεροειδές)», λέει ο Elemans. «Εμείς τώρα έχουμε δείξει ότι τα πουλιά με το χαρακτηριστικό τραγούδι(songbirds, ανήκουν στην υποτάξη Passeri των Passeriformes) έχουν και αυτά εξελίξει αυτόν τον τύπο μυός αυτής της απόδοσης, κάτι που σημαίνει ότι αυτοί οι μύες—που θεωρούνταν ασυνήθιστοι— είναι πιο κοινοί απ’ ότι πιστευόταν μέχρι τώρα». Ενώ στην έρευνα μελετήθηκαν δύο είδη τέτοιων πουλιών είναι πολύ πιθανό ότι όλα τα πουλιά που τραγουδούν έχουν αυτούς του μύες.

Στο βίντεο αυτό φαίνεται ένα ψαρόνι(μαυροπούλι) που εκτός από το τραγούδι έχει εκπαιδευθεί και να μιλάει αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη μιμητική ικανότητα αυτών των πτηνών

Τα πουλιά αυτά έχουν ένα σύνθετο τραγούδι για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Πολλά είδη είναι ικανά να αλλάζουν τον όγκο ή/και τη συχνότητα του τραγουδιού τους πιο γρήγορα σε σχέση με την ικανότητα σύσπασης των κανονικών μυών που διαθέτουν τα σπονδυλωτά ζώα.
Για την επίτευξη της έρευνας, οι βιολόγοι μέτρησαν τη δραστηριότητα των φωνητικών μυών σε πουλιά που τραγουδούν ελεύθερα και έκαναν έπειτα εργαστηριακές μετρήσεις σε απομονωμένους μύες.

Βρήκαν ότι ο σπίνος-ζέβρα και το ευρωπαϊκό ψαρόνι μπορούν να συσπάσουν και να χαλαρώσουν τους φωνητικούς μύες τους σε 3-4 milliseconds, δηλαδή 3-4 χιλιοστά του δευτερολέπτου, δηλαδή 100 φορές πιο γρήγορα σε σχέση με τα 300-400 ms που χρειάζονται για να ανοιγοκλείσουν οι άνθρωποι το μάτι τους.
«Έχοντας αυτούς τους εντυπωσιακούς μύες, τα πουλιά μπορούν να ελέγξουν τη φωνή τους με μεγαλύτερη ακρίβεια και να αλλάξουν ενεργητικά τον όγκο και τη συχνότητα του τραγουδιού τους πιο γρήγορα σε σχέση με αυτό που πιστευόταν μέχρι πρότινος», αναφέρει ο Elemans.
Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
University of Utah (2008, July 12). Superfast Vocal Muscles In Songbirds: Hundred Times Faster Than Blink Of An Eye. ScienceDaily. Retrieved July 13, 2008, from http://www.sciencedaily.com­/releases/2008/07/080708210850.htm

Journal Reference:
Elemans CPH, Mead AF, Rome LC, Goller F. Superfast Vocal Muscles Control Song Production in Songbirds. PLoS One, 3(7): e2581 DOI: 10.1371/journal.pone.0002581

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...