14.7.08

LCD χημικό βρέθηκε να έχει 17,000 φορές μεγαλύτερη κλιματική επίπτωση σε σχέση με το CO2


Αποκαλούμενο και «ξεχασμένο αέριο του θερμοκηπίου», το φλορίδιο του αζώτου( nitrogen trifluoride, NF3) βρέθηκε σε μία πρόσφατη έρευνα να έχει παγκόσμια κλιματική επίπτωση 17,000 μεγαλύτερη σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα. Το χημικό αυτό βρίσκεται στις LCD επιστρώσεις των κινητών τηλεφώνων, των τηλεοράσεων και στις οθόνες των υπολογιστών καθώς επίσης και στους ημιαγωγούς και τα συνθετικά διαμάντια.
Το χημικό δεν είναι ένα από τα αέρια του θερμοκηπίου που ελέγχονται από το πρωτόκολλο του Κιότο, σύμφωνα με το γεγονός ότι τα LCDs δεν παράγονταν σε σημαντικές ποσότητες τη στιγμή που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το πρωτόκολλο.


Αναρωτιέστε τι είδους επίπτωση έχει αυτό το χημικό;
Το χημικό βρέθηκε να παραμένει στην ατμόσφαιρα για 550 χρόνια και δεν υπάρχει γνωστή δύναμη της φύσης που να μπορεί να το απομακρύνει. Αυτό το χρόνο, οι εκπομπές φλοριδίου του αζώτου αναμένεται να έχουν επιπτώσεις ισάξιες με αυτές που έχουν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Αυστρίας. Η παραγωγή του χημικού ίσως διπλασιαστεί το 2009. Η μελέτη δείχνει σε έναν αριθμό εγκαταστάσεων παραγωγής NF3 που ανοίγουν στις Η.Π.Α, την Κορέα και την Κίνα.

Η αύξηση στην παραγωγή οφείλεται στην αλλαγή που υπάρχει προς τις ψηφιακές τηλεοράσεις, κάτι που θα οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση LCD, και στο «πέταμα» παλαιότερων συσκευών, μερικές από τις οποίες είναι πρώιμα LCD μοντέλα.
Οι οθόνες LCD παρουσιάζονται εδώ και καιρό ως φιλικές προς το περιβάλλον, ιδιαίτερα σε σχέση με τα επιβαρυμένα με μόλυβδο, ενεργειακά ανεπαρκή CRT μοντέλα.
Σύμφωνα με την Energy Star, τα LCD μοντέλα καταναλώνουν τη μισή εώς τα 2/3 της ενέργειας των CRTs. Η θερμότητα που παράγεται είναι επίσης μικρότερη. Μερικές εταιρείες έχουν προχωρήσει παραπέρα και έχουν ελαχιστοποιήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των LCD εκθεμάτων τους,

Το πώς οι εταιρίες γενικά πρόκειται να ανταποκριθούν δεν είναι γνωστό. Είναι φθηνότερο για τις εταιρείες να δημιουργήσουν NF3 με τρόπους που συνεπάγονται περισσότερες εκπομπές. Οι εταιρείες θα μπορούσαν να τροποποιήσουν τα προϊόντα τους για να εκπέμπουν λιγότερα τέτοια χημικά. Παρόλα αυτά το κόστος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι αρκετά μεγάλο.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι να πεισθεί ο καταναλωτής γιατί μια τέτοια αλλαγή στη μηχανική των LCDs θα είναι περιβαλλοντικά θετική. Ενώ οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα ποσά παραγωγής του χημικού είναι γνωστά, οι εταιρίες μπορεί επίσης να θέλουν να γνωρίζουν πόσο ακριβώς αέριο βρίσκεται στον αέρα, αριθμοί που δεν έχουν συγκεντρωθεί από τις έρευνες που έχουν γίνει. ‘Ισως οι ατμοσφαιρικές μετρήσεις που μπορεί να «ανάψουν» τη δημόσια κατακραυγή, πείσουν τις εταιρείες να αλλάξουν.

Κείμενο μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
http://www.enn.com -LCD Chemical Found to Have 17,000 Times the Climate Impact of CO2.

Journal Reference:
Michael J. Prather, Juno Hsu. NF3, the greenhouse gas missing from Kyoto, GEOPHYSICAL RESEARCH LETTERS, VOL. 35, L12810, doi:10.1029/2008GL034542, 2008
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...