3.8.08

Πίθηκος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα απειλείται με εξαφάνιση


Μόλις τρία χρόνια αφού ανακαλύφθηκε, ένα νέο είδος πιθήκου απειλείται με εξαφάνιση σύμφωνα με την εταιρία προστασίας της άγριας ζωής, που πρόσφατα δημοσίευσε την πρώτη πληθυσμιακή καταγραφή από το απειλούμενο πρωτεύον. Γνωστό και ως «kipunji», το μεγάλο αυτό πρωτεύον που κατοικεί στα δάση, αριθμεί 1,117 άτομα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού Oryx.


Η εκτίμηση του πληθυσμού ήταν το αποτέλεσμα περισσότερων από 2,800 ωρών δουλειάς στο πεδίο από ερευνητές της WCS στα Νότια υψίπεδα και τα βουνά Udzungwa στην Τανζανία όπου το kipunji ανακαλύφθηκε. Η ομάδα βρήκε ότι το εύρος όπου ζει η ο πίθηκος περιορίζεται στα 6,82 τετραγωνικά μίλια(17,69 τετραγωνικά χιλιόμετρα) δάσους σε δύο απομονωμένες περιοχές.


Οι συντελεστές ανακάλυψαν επίσης ότι ένα μεγάλο μέρος του ενδιαιτήματος των πιθήκων υποβαθμίζεται σημαντικά από την παράνομη υλοτομία και τη μετατροπή σε καλλιεργήσιμα εδάφη. Επί πρόσθετα, ο πίθηκος αυτός είναι στόχος και των λαθροκυνηγών. Εξαιτίας όλων αυτών των απειλών, η WCS(World Conservation Society) προτείνει ότι το kipunji πρέπει να τοποθετηθεί από την παγκόσμια ένωση προστασίας (IUCN) σαν είδος προς εξαφάνιση σε κρίσιμη κατάσταση(critically endangered)- που σημαίνει ότι το είδος είναι πολύ πιθανό να εξαφανιστεί αν δεν γίνουν άμεσα προσπάθειες διατήρησης.


Εκτός από το χαρακτηρισμό της IUCN, η WCS επενδύει στην προστασία και αποκατάσταση του ενδιαιτήματος του kipunji που έχει μείνει καθώς και στην εκπαίδευση των κατοίκων της περιοχής ώστε να βοηθήσουν στη διατήρηση του είδους.
Το kipinji άρχισε να γίνεται γνωστό το 2005 όταν μια ομάδα επιστημόνων καθοδηγούμενη από το WCS ανακοίνωσε την ανακάλυψή του. Έπειτα το 2006, ο πίθηκος αυτός έγινε πάλι γνωστός όταν αναλύσεις DNA αποκάλυψαν ότι το είδος αντιπροσωπεύει ένα τελείως νέο γένος πρωτευόντων- το πρώτο από το 1923.

  • Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
Wildlife Conservation Society (2008, August 2). Newly Discovered Monkey Is Threatened With Extinction. ScienceDaily. Retrieved August 3, 2008, from http://www.sciencedaily.com/releases/2008/07/080728192930.htm

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαρτάται από το πώς θα προστατευθεί το είδος. Είναι σε θέση ο άνθρωπος να προστατεύσει το κάθε είδος στον φυσικό του βιότοπο; Πώς; Κυρίως μένοντας ο ίδιος μακριά του. Αλλιώς, μάλλον σε κανένα ζωολογικό κήπο προβλέπω να το "προστατεύουν" κι αυτός το είδος, ουσιαστικά μεταλλάσσοντάς το...

AndreasVr είπε...

Πολύ σωστή παρατήρηση. Αυτό που θέλω να δείξω μεταφράζοντας αυτό το κείμενο είναι ότι η κατάσταση πολλές φορές είναι τόσο άσχημη που εξαφανίζονται είδη που δεν έχουν ανακαλυφθεί..Και είναι πάρα πολλά.

Συνήθως οι προσπάθειες διατήρησης στοχεύουν στο φυσικό τους περιβάλλον, είτε με καθιέρωση περιοχών όπου ζουν τέτοια είδη σε προστατευόμενες οπότε απαγορεύονται αρκετές ανθρώπινες δραστηριότητες, είτε με περίθαλψη ενός ή πολλών νεογέννητων σε έναν πάρκο-ζωολογικό κήπο και μετά προσαρμογή τους ώστε να απελευθερωθούν στο φυσικό τους τόπο. Το πρωταρχικό όμως και το πιο βασικό είναι όπως είπες να μένουμε από την αρχή μακριά του.

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...