19.8.08

Η κλιματική αλλαγή απειλεί ένα στα πέντε φυτικά είδη της Γερμανίας


Ένα στα πέντα είδη φυτών της Γερμανίας μπορούν να χάσουν μέρη της τωρινής εξάπλωσής τους, αποκαλύπτει έρευνα από επιστήμονες τους Helhmoltz κέντρου περιβαλλοντικής έρευνας(UFZ), του ινστιτούτου Potsdam για την μελέτη των κλιματικών επιπτώσεων(PIK) και του γαλλικού ινστιτούτου d’Ecologie Alpine.

Οι κατανομές των ειδών θα μεταβληθούν σαν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Αυτό θα μπορούσε να έχει μια δραματική επίπτωση ιδιαίτερα στη βλάστηση της νοτιοδυτικής και ανατολικής Γερμανίας. Οι ερευνητές έχουν προβλέψει και καταγράψει πως οι κλίμακες ενός συνόλου 845 ευρωπαϊκών φυτικών ειδών θα αλλάξουν λαμβάνοντας υπόψη τρία διαφορετικά σενάρια.

Ακόμη και μέτρια αλλαγή τους κλίματος καθώς και περιορισμένες αλλαγές στη χρήση της γης μπορεί να σημαίνει δυσμενείς επιπτώσεις στη χλωρίδα, αναφέρουν ερευνητές στο παρόν τεύχος του Biology Letters. Η έρευνα δείχνει πόσο σημαντικό είναι να περιορίσουμε την παγκόσμια υπερθέρμανση σε δύο βαθμούς κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα με στόχο να διατηρήσουμε την ευρεία βιοποικιλότητα στα φυτικά είδη.

Τα σενάρια που χρησιμοποιήθηκαν για την εξαγωγή των συμπερασμάτων βασίζονται σε αύξηση 2.2, 2.9, και 3.8 βαθμών κελσίου μέχρι το 2080. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα καταλήξουν σε τοπικές απώλειες της χλωρίδας.
Η μείωση στην κατανομή των φυτών είναι μία γενική τάση, αν και μερικά κεντρικά και νότια ευρωπαϊκά είδη μετακινούνται σε περιοχές της Γερμανίας στις οποίες δεν είχαν καταγραφεί ποτέ ξανά. Οι επιπτώσεις θα ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή, με την μεγαλύτερη μείωση στην ποικιλότητα των ειδών να παρατηρείται πιθανόν στη βορειο-ανατολική και νοτιο-δυτική Γερμανία. Τα αποτελέσματα στις προσομοιώσεις γίνονται μεγαλύτερα καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται. Με μέτρια θέρμανση 2.2 βαθμών κελσίου, περίπου το 7% των ειδών θα χάσουν περισσότερο από τα 2/3 των τωρινών εξαπλώσεών τους. Με μια αύξηση 3.8 βαθμών κελσίου το ποσοστό των ειδών φτάνει το 20%.

«Πολλά φυτικά είδη μπορούν να χάσουν τον οικολογικό τους ρόλο σε ενδιαιτήματα όπως τα βουνά ή οι άγονες εκτάσεις», εξηγεί ο Sven Pompe από το UFZ. Τα μεταναστευτικά είδη από τη νότια Ευρώπη δεν μπορούν να αναπληρώσουν τις απώλειες, δείχνουν τα μοντέλα. Για παράδειγμα το φυτό κάλθα η ελοχαρής(Caltha palustris), είναι ένα από τους χαμένους της κλιματικής αλλαγής.

Οι αλλαγές στις περιβαλλοντικές συνθήκες στα διάφορα σενάρια έχουν σαν αποτέλεσμα την τοπική εξαφάνιση διάφορων ειδών. Αντίθετα, η κοινή καρυδιά(Junglans regia), που μεταφέρθηκε βόρεια των Άλπεων από τους Ρωμαίους, θα βρει περισσότερες περιοχές με ιδανικότερες συνθήκες και μπορεί να επεκταθεί στην ανατολική Γερμανία.
  • Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:

Helmholtz Association of German Research Centres (2008, August 18). Climate Change Threatens One In Five Plant Species In Germany. ScienceDaily. Retrieved August 19, 2008, from http://www.sciencedaily.com­/releases/2008/08/080813102725.htm

  • Journal reference:

Pompe et al. Climate and land use change impacts on plant distributions in Germany. Biology Letters, 2008; 1 (-1): -1 DOI: 10.1098/rsbl.2008.0231

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

4 σχόλια:

Athens line είπε...

Απίστευτο σε τι σημείο έχουμε φτάσει με την κατάχρηση και το βιασμό της φύσης.
Ασ ελπίσουμε ότι τα εφιαλτικά σενάρια δεν θα γίνουν πργματικότητα.

AndreasVr είπε...

Ας το ελπίσουμε και ας κάνουμε ότι μπορούμε για να μη γίνουν.

Athens line είπε...

Ναι αλλά τί? Τόσα χρόνια φωνάζουν οι οργανώσεις αλλά τίποτα δεν γίνεται καλύτερο.

AndreasVr είπε...

http://www.greenpeace.org/greece/137368/137393/50
δε θέλω να πιστεύω σε ουτοπίες και δεν κάνω όλα όσα λέει το κείμενο αλλά σίγουρα αν πάμε όλοι προς αυτήν την κατεύθυνση που περιγράφει το κείμενο τότε σίγουρα μπορούμε να πούμε ότι προσπαθούμε για να μην γίνουν τα σενάρια πραγματικότητα.

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...