Θέρμανση 4 βαθμών κελσίου: Καταστολή της φυτικής ανάπτυξης και μείωση της απορρόφησης άνθρακα από το έδαφος


Επιστήμονες δημοσιεύουν ευρήματα πάνω στις μακροπρόθεσμες επιδράσεις της υπερθέρμανσης στην παραγωγικότητα των λιβαδιών και στον κύκλο του άνθρακα που λαμβάνει χώρα στα οικοσυστήματα. Αυτό που βρήκαν είναι ότι με θέρμανση 4 βαθμών κελσίου σε θερμοκήπιο στο Reno(μια πόλη στη Νεβάδα των ΗΠΑ), όχι μόνο καταστάληκε η ανάπτυξη των φυτών και μειώθηκε η απορρόφηση του άνθρακα από το έδαφος κατά τη διάρκεια του έτους κατά το οποίο η θερμοκρασία ήταν αυξημένη αλλά υπήρξε παρατεταμένη μείωση της φυτικής ανάπτυξης και της απορρόφησης του άνθρακα και κατά το επόμενο έτος στο οποίο οι συνθήκες ήταν φυσιολογικές.

Οι καθηγητές Yiqi Luo, Linda Wallace και Rebecca Sherry του τμήματος Βοτανικής και Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου της Οκλαχόμα συνέγραψαν μία δημοσίευση με άλλους συνεργάτες από διάφορα ιδρύματα της Αμερικής ώστε να καταγράψουν τα ευρήματά τους πάνω στις μακροπρόθεσμες επιδράσεις που έχει η ανώμαλη θερμοκρασία στην παραγωγικότητα των λιβαδιών και στον κύκλο του άνθρακα των οικοσυστημάτων.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση, η ερευνητική ομάδα μετέφερε 12 μονόλιθους με χώμα, από τους οποίους ο καθένας ζύγιζε 12 τόνους, στο Ρενό της Νεβάδα και τους έβαλε στο θερμοκήπιο για τέσσερα χρόνια. Για ένα χρόνο οι μονόλιθοι εγκλιματίζονταν στο περιβάλλον ελέγχου. Έπειτα, έξι από τους δώδεκα μονόλιθους υπέστησαν σε συνθήκες αύξησης θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς κελσίου και οι υπόλοιποι παρέμειναν για δεύτερη χρονιά στο περιβάλλον ελέγχου με τις κανονικές συνθήκες της κεντρικής Οκλαχόμα. Τον τρίτο και τον τέταρτο χρόνο, τόσο οι μονόλιθοι ελέγχου όσο και οι άλλοι διατηρήθηκαν σε συνθήκες ελέγχου.

Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
University of Oklahoma (2008, September 29). Warming Of 4 Degrees Celsius Depressed Plant Growth And Reduced Land Carbon Absorption. ScienceDaily. Retrieved September 29, 2008, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2008/09/080924111401.htm

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

2 σχόλια:

5 pink flowers είπε...

ενδιαφερον μπλογκ βλεπω εχουεμ κασι κοινους φιλους..ισως σε ενδιεφερε να ριξεις μια ματια στο www.ecofilms.gr που κανουεμ στη Ροδο.ευχαριστω γαι τις ευχες σου

satel444 είπε...

Ευχαριστώ κι εγώ.. Δε γνώριζα για τα ecofilms, πολύ καλή κίνηση. Χωρίς κινηματογράφηση και εικόνες είναι λίγο δύσκολο να υπάρξει ευαισθητοποίηση. Keep up :)