5.9.08

Νέα έρευνα δίνει ενθαρρυντικά στοιχεία για τα απειλούμενα άλμπατρος.



Οι πιθανότητες επιβίωσης του άλμπατρος, που αποτελεί τώρα και επίσημα την πιο απειλούμενη οικογένεια θαλασσοπούλιων στον κόσμο, έχουν βελτιωθεί σύμφωνα με μία νέα αναφορά που δόθηκε στη δημοσιότητα από το WWF της Νότιας Αφρικής.
Τουλάχιστον 28 είδη άλμπατρος και θαλασσοβατών έχουν πιαστεί σε ψαρότοπους της Νότιας Αφρική, τα 13 από τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση. Τα πουλιά πιάστηκαν προσπαθώντας να ξεφύγουν από τα δολώματα που υπάρχουν στα αγκίστρια μακριών καλαμιών, ή βρέθηκαν τραυματισμένα ακόμη και σκοτωμένα λόγω μηχανότρατων. Η μεγάλη υποβάθμιση των αναπαραγωγικών τους τόπων καθώς και το κυνήγι είναι άλλοι παράγοντες.

"Τα ευρήματα βοηθούν να αναγνωρίσουμε με ακρίβεια μέτρα διαχείρισης ώστε να μειωθεί η άσκοπη δολοφονία αυτών των μαγευτικών πουλιών χωρίς να διακοπούν οι αλιευτικές δραστηριότητες ή να επηρεαστεί η ευαίσθητη θαλάσσια ζωή που περιλαμβάνει τις χελώνες και τους καρχαρίες, δήλωσε η Dr Petersen, υπεύθυνη του WWF Νότιας Αφρικής για προγράμματα των ψαρότοπων της Νότιας Αφρικής.
Όλη η προσπάθεια της WWF έχει καταλήξει σε δραστικά μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως από τους ψαράδες ώστε να μην επηρεάζονται τα πουλιά από τα διάφορα αλιευτικά εξαρτήματα.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος προστασίας που εφαρμόζεται ήδη είναι οι λεγόμενες bird-scaring lines(ζώνες εκφόβισης των πουλιών) και αποδεδειγμένα εμποδίζει τα πτηνά να πιάνονται στα μακριά καλάμια.
Η αναφορά επίσης περιγράφει για πρώτη φορά τις μετακινήσεις των δύο από τα πιο κοινά είδη, το Black-browed και το White-capped Άλμπατρος, στα νοτιοαφρικάνικα νερά και παρέχει νέες πληροφορίες για το πως χρησιμοποιούν τα νερά και πόσο είναι εξαρτημένα από τα διάφορα σκουπίδια της αλιείας(αγκίστρια κτλ).

"Τα άλμπατρος και οι θαλασσοβάτες(petrels) κάνουν εκπληκτικά ταξίδια ενώ πολλά είδη περιπλέουν τον κόσμο περνώντας μέσα από στόλους αλιείας σε διάφορες χώρες".
"Η υγεία των ωκεανών μπορεί με πολλούς τρόπους να κριθεί από την υγεία των θαλασσοπούλιων. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι για να σώσουμε αυτά τα πουλιά από την εξαφάνιση και να προστατέψουμε τους ωκεανούς μας".

Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
World Wildlife Fund (2008, September 1). New Report Loosens Noose Around Albatross’s Neck. ScienceDaily. Retrieved September 5, 2008, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2008/08/080830190947.htm

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

2 σχόλια:

Athens line είπε...

Πέρασα να πω καλησπέρα.
Ενδιαφέρον άρθρο. Μπράβο.

AndreasVr είπε...

Καλησπέρα. Thanks ;)

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...