8.9.08

Ζωντανός αισθητήρας μπορεί να ανιχνεύσει μόλυνση από αρσενικό


Επιστήμονες που μελετούν τη μόλυνση από αρσενικό έχουν ανακαλύψει ένα ζωντανό αισθητήρα που μπορεί να εντοπίσει τη μόλυνση. Ανακάλυψαν επίσης νέα βακτήρια που μπορούν να καθαρίσουν κηλίδες αρσενικού ακόμη και σε μέχρι πρότινος δύσκολες και κρύες περιοχές. Όλα αυτά ειπώθηκαν στη συνάντηση της Εταιρίας γενικής μικροβιολογίας, στο Trinity College, του Δουβλίνου.

Το τεράστιο χρυσωρυχείο στον Καναδά βρίσκεται στην υπο-αρκτική περιοχή.
Μέσα εκεί βρίσκονται πάνω από 230,000 τόνοι σκόνης που περιέχει αρσενικό, κάτι που καθιστά το ορυχείο ένα από τα πιο μολυσμένα μέρη στη Γη καθώς και ένα από τα πιο αφιλόξενα.
«Το νερό διατρέχει από τις ρωγμές του ορυχείου κουβαλώντας το αρσενικό μαζί του καθώς στάζει κάτω από τους τοίχους», ανέφερε ο Thomas Osborne από το University College του Λονδίνου. «Ανακαλύψαμε νέους τύπους βακτηρίων που ζουν σε ταινίες(biofilms), στους τοίχους του γιγαντιαίου ορυχείου και οι οποίοι καταναλώνουν συστατικά αρσενικού που περιέχονται στα μολυσμένα νερά που διατρέχουν το ορυχείο».


Το αρσενικό είναι τοξικό για όλα τα ζωντανά κύτταρα, και σε ανθρώπους προκαλεί θανάσιμους καρκίνους του πνεύμονα, του ήπατος, του νεφρού και της ουροδόχου κύστεως. Προκαλεί επίσης κίρρωση και γάγγραινα και σε μια μεγαλύτερη κλίμακα καταστρέφει σοβαρά την άγρια ζωή στα εύθραυστα οικοσυστήματα.
Η μόλυνση από αρσενικό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, με μερικές χώρες όπως το Βιετνάμ, την Βεγγαλία, το Μεξικό, τον Καναδά, την Αργεντινή, το Μπαγκλαντές και τις ΗΠΑ να είναι πολύ επηρεασμένες.

«Μέχρι τώρα, ποτέ δεν είχαν απομονωθεί βακτήρια που μπορούν να ανθίσουν σε κρύες θερμοκρασίες και να αντιμετωπίζουν την μόλυνση με αρσενικό. Τα νέα βακτήρια που ανακαλύψαμε λειτουργούν σε θερμοκρασίες από είκοσι μέχρι και τέσσερις βαθμούς κελσίου», αναφέρει ο Thomas Osborne «Αυτά τα βακτήρια ζουν επίσης σε μια κοινότητα που ονομάζεται biofilm, που σημαίνει ότι μπορούμε να τα αναπτύξουμε σε ένα νέο σύστημα για να καθαρίσουμε μολυσμένες περιοχές μέσω της αφαίρεσης του αρσενικού από το χώμα ή το πόσιμο νερό, ακόμη και στον παγωμένο βορρά ή ακόμη και το χειμώνα».
«Η άλλη συναρπαστική δυνατότητα που προσφέρεται είναι ότι μπορούμε να απομονώσουμε το ένζυμο από αυτά τα νέα στελέχη βακτηρίων και να αναπτύξουμε έναν βιοαισθητήρα αρσενικού ώστε να τον χρησιμοποιούμε σε κρύα περιβάλλοντα. Αυτό το ένζυμο θα προειδοποιεί όταν ίχνη αρσενικού ξεφεύγουν από περιοχές όπως τα ορυχεία, βιομηχανικές εγκαταστάσεις χημικών ή ακόμη και εργαστήρια, ειδοποιώντας μας πριν η ρύπανση καταφέρει να εισέλθει σε ρυάκια ή σε αποθέματα πόσιμου νερού. Θα μπορούσαμε επίσης να δοκιμάσουμε τους βιοαισθητήρες σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές όπου τα αποθέματα νερού είναι γνωστό ότι είναι μολυσμένα».

Πολλοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των φυτών και των ζώων, τελικά παίρνουν την ενέργειά τους από τον ήλιο μέσω της φωτοσύνθεσης. Αλλά τις τελευταίες δεκαετίες οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ολοένα και περισσότερα μικρόβια που μπορούν να πάρουν την ενέργειά τους απευθείας με τη διάσπαση χημικών δεσμών. Αυτό τα καθιστά ικανά να επιβιώνουν σε ακραία και σκοτεινά περιβάλλοντα όπως στο εσωτερικό της Γης, ή στον πυθμένα των ψυχρότερων και βαθύτερων ωκεανών- μέρη στα οποία πιστεύονταν ότι δεν υπήρχε ζωή.

Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
Society for General Microbiology (2008, September 7). Living Sensor Can Warn Of Arsenic Pollution. ScienceDaily. Retrieved September 8, 2008, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2008/09/080907211950.htm

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρόσφατα είχαμε ένα παρόμοιο πρόβλημα σε παραλία της Αναβύσοου, όπου σε κάποιο άνοιγμα ενός βράχου ανάβλυζε νερό. Οι λουόμενοι παρατήρησαν ότι πίνοντας νερό κάποια πουλιά από το συγκεκριμένο σημείο έπεφταν νεκρά. Η παραλία έκλεισε για λίγες μέρες αλλά οι έρευνες δεν έδειξαν ύπαρξη αρσενικού στο νερό, υπόθεση που είχαν κάνει οι επιστήμονες και που τελικά δεν φάνηκε να επιβεβαιώνεται. Ή ίσως δεν μάθαμε όλη την αλήθεια.

AndreasVr είπε...

Α ναι θυμάμαι.. Εκεί που έκανε μπάνιο ο Παπούλιας αν θυμάμαι καλά. Για να έπεφταν νεκρά τα πουλιά κάτι θα υπήρχε. Σε αντίθεση με τα πουλιά που πεθαίνουν κατευθείαν λόγω του αρσενικού τα αποτελέσματα για μας φαίνονται αργότερα κυρίως με καρκίνους..

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...