6.10.08

Η Γη μετά από εμάς: Τι κληρονομιά θα αφήσουν οι άνθρωποι μέσα στους βράχους;



Ποια θα είναι η μακροχρόνια εντύπωση που θα αφήσει η ανθρωπότητα; - σε 100 εκατομμύρια χρόνια; Ο Jan Zalasiewicz, λέκτορας γεωλογίας στο πανεπιστήμιο του Leicester, έχει δημοσιεύσει ένα νέο βιβλίο που μιλάει για το μακροχρόνιο αποτύπωμα που θα αφήσει η ανθρωπότητα.

Δέχεται την προοπτική εξωγήινων εξερευνητών που φτάνουν στη γη- και τους γεωλόγους τους να εξερευνούν τα στρώματα των βράχων, χρησιμοποιώντας τα διάφορα συμπεράσματα ώστε να ενώσουν την ιστορία της τα τελευταία δισεκατομμύρια χρόνια.
Η ιστορία εκτυλίσσει τη μετακίνηση και την αλλαγή των ηπείρων, τη μεγάλη και τη μικρή στάθμη των ωκεανών, εποχές παγετώνων και γεγονότα ζωής, καθώς πηγαίνουμε πολλά εκατομμύρια χρόνια πριν.

Τα στοιχεία για τη ζωή μεγαλώνουν σε σχέση με τις φάσεις της αλλαγής, με την ανάπτυξη νέων και σπουδαίων οικοσυστημάτων, και περιστασιακές καταστροφικές συγκρούσεις ζωής. Αλλά μετά οι εξωγήινοι γεωλόγοι σκοντάφτουν πάνω σε κάτι αρκετά διαφορετικό μέσα σε μια λεπτή στρώση βράχου: ένα εντυπωσιακό σημάδι κλιματικών αλλαγών, εξαφανίσεων και περίεργων μετακινήσεων της άγριας ζωής κατά μήκος του πλανήτη. Ακολουθώντας αυτό το ίχνος, αποκωδικοποιώντας τα στοιχεία στους βράχους, οδηγούνται στα πετροποιημένα ερείπια των πόλεων και τελικά στα απολιθωμένα κόκκαλα εκείνων, που είναι νεκροί εδώ και πολύ καιρό και τις έκτισαν.

Ο Dr Zalasiewicz είπε: «Μέσα από μια γεωλογική ματιά, σε 100 εκατομμύρια χρόνια από τώρα, η ανθρώπινη κυριαρχία στη Γη είναι απίθανη: θα είχαμε σχεδόν σίγουρα πεθάνει πολύ πριν από αυτά τα χρόνια. Τι αποτύπωμα θα αφήναμε στους βράχους; Τι θα συνέβαινε στις μεγάλες πόλεις μας, στους δρόμους, στα τούνελ, στα αυτοκίνητα, στις πλαστικές μας κούπες στο μακρύ και άμεσο μέλλον; Τι απολιθώματα θα έμεναν πίσω;

«Η μελέτη μου δείχνει πως οι επιστήμονες ενώνουν μαζί στοιχεία από τους βράχους, για να καταλάβουν το παρελθόν, τα τοπία και το κλίμα, καθώς και τη φύση των πλασμάτων που κατοικούσαν μέσα σε αυτά. Μια λεπτή στρώση φερτής ίλης(λάσπης) εδώ, ένα ίχνος που σχηματίζεται από ένα σκουλήκι που σέρνεται εκεί- οι ενδείξεις είναι συχνά μπερδεμένες και δύσκολες να διαβαστούν. Αλλά από τέτοια στοιχεία οι γεωλόγοι του μέλλοντος- είτε υπερεξελιγμένοι αρουραίοι είτε εξωγήινοι επισκέπτες- θα εξακριβώσουν την ιστορία μας. Η έρευνα μου εξερευνά ποιες από τις δομές μας είναι πιθανόν να αφήσουν ίχνη, και τι συμπέρασμα θα βγάλουν οι μελλοντικοί γεωλόγοι για εμάς καθώς και για την επίδραση που είχαμε στο περιβάλλον».

«Κοιτώντας στο μακρινό μέλλον μας δίνεται μια προειδοποίηση για το παρόν: οι δραστηριότητες μας έχουν ήδη αφήσει ένα σημαντικό αποτύπωμα στον πλανήτη, και αυτό δεν είναι καθόλου κολακευτικό. Δεν είναι πολύ αργά για να το περιορίσουμε. Σίγουρα δεν ευχόμαστε να χαρακτηριζόμαστε από τους εξερευνητές του μέλλοντος ως οι «εκπληκτικά έξυπνοι και τελικά ανόητοι δίποδοι πίθηκοι»

Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
University of Leicester (2008, October 5). The Earth After Us: What Legacy Will Humans Leave In The Rocks?. ScienceDaily. Retrieved October 5, 2008, from http://www.sciencedaily.com/releases/2008/09/080926100634.htm

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ανόητοι δίποδοι πίθηκοι θα χαρακτηριστούμε σίγουρα, αφού τα ίχνη που θα αφήσουμε θα μαρτυράνε και το βαθμό της βλακείας μας αλλά και αυτόν της ευθύνης μας στην ολοκλήρωση της καταστροφής του πλανήτη.

AndreasVr είπε...

φίλε blogoulis: Όντως αν συνεχίσουμε έτσι τα ίχνη μας θα προδίδουν και τη βλακεία μας. Αλλά ας βάλουμε μια πινελιά αισιοδοξίας μέσα στο μαύρο πίνακα της κατάχρησης και της καταστροφής και ας πούμε ότι μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη.. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε κάτι ;)

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...