10.10.08

"Φονική Δωδεκάδα": Καταγραφή των παθήσεων που θα χειροτερεύσουν λόγω κλιματικής αλλαγής


Ειδικοί σε θέματα υγείας από την εταιρία διαχείρισης της άγριας ζωής έδωσαν στη δημοσιότητα μια αναφορά με 12 παθογόνα που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν σε νέες περιοχές σαν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, με πιθανές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και της άγριας ζωής αλλά και στη διεθνή οικονομία. Με τίτλο The Deadly Dozen: Wildlife Diseases in the Age of Climate Change: η νέα δημοσίευση δίνει παραδείγματα ασθενειών που μπορούν να εξαπλωθούν σαν αποτέλεσμα αλλαγών στις θερμοκρασίες και στα επίπεδα κατακρήμνισης.

Η καλύτερη άμυνα, σύμφωνα με τη δημοσίευση των συγγραφέων, είναι ένας καλύτερος έλεγχος της άγριας ζωής ώστε να ανιχνευτεί ο τρόπος με τον οποίο μετακινούνται αυτές οι ασθένειες ώστε να μάθουν οι επαγγελματίες υγείας και να προετοιμαστούν με στόχο το μετριασμό των επιπτώσεων.

«Ο όρος κλιματική αλλαγή δημιουργεί συνειρμικά εικόνες παγετώνων που λιώνουν και υψωμένα επίπεδα των θαλασσών τα οποία απειλούν παράκτιες πόλεις και έθνη, αλλά είναι εξίσου σημαντικός ο τρόπος με τον οποίο οι αυξανόμενες θερμοκρασίες και τα κυμαινόμενα επίπεδα ατμοσφαιρικής κατακρήμνισης θα αλλάξουν την κατανομή των επικίνδυνων παθογόνων», εξηγεί ο Dr Steven E. Sanderson, πρόεδρος της εταιρείας διαχείρισης της άγριας ζωής. «Η υγεία των άγριων ζώων είναι στενά συνδεδεμένη με τα οικοσυστήματα στα οποία αυτοί ζουν και ακόμα και μικρές ενοχλήσεις μπορούν να έχουν σημαντικές συνέπειες στο πως οι ασθένειες προκύπτουν και μεταδίδονται καθώς αλλάζει το κλίμα. Η παρακολούθηση της υγείας της άγριας ζωής θα μας βοηθήσει να προβλέψουμε που θα εμφανιστούν τα προβληματικά σημεία και να σχεδιάσουμε το πώς θα ετοιμαστούμε».

Η λίστα της «φονικής δωδεκάδας» που περιλαμβάνει ασθένειες όπως την έμπολα, τη χολέρα και τη φυματίωση- είναι ενδεικτική μόνο στο ευρύ φάσμα των μολυσματικών ασθενειών που απειλούν τους ανθρώπους και τα ζώα.
Επιπρόσθετα με τους κινδύνους υγείας που οι ασθένειες αυτές έχουν για τον άνθρωπο και τους πληθυσμούς της άγριας ζωής, τα παθογόνα που προέρχονται από ή μετακινούνται σε πληθυσμούς άγριας ζωής έχουν ήδη αποσταθεροποιήσει τις συναλλαγές σε ένα μεγάλο βαθμό και έχουν προκαλέσει σημαντική οικονομική ζημιά.

Η «φονική δωδεκάδα» περιλαμβάνει συγκεκριμένα:
Τη γρίπη των πτηνών, την μπαμπεσίωση( babesiosis, μια ασθένεια παρόμοια με την ελονοσία), τη χολέρα, την έμπολα, διάφορες ασθένειες που οφείλονται σε παράσιτα του εντέρου αλλά και εξωτερικά, τη νόσο του Lyme, την πανούκλα, τα «κόκκινα κύματα» της άλγης(έχουν εμφανιστεί και στο Θερμαϊκό), τον πυρετό του Rift Valley, ασθένειες του ύπνου(λόγω τρυπανοσώματος), τη φυματίωση, και τον κίτρινο πυρετό.


Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:

Wildlife Conservation Society (2008, October 8). 'Deadly Dozen' Reports Diseases Worsened By Climate Change. ScienceDaily. Retrieved October 10, 2008, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2008/10/081007073928.htm


Πάνω φαίνεται μια ακτινογραφία θώρακος ατόμου με φυματίωση

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όλοι σκεφτόμαστε: "Εντάξει μωρέ, μακρινά είναι αυτά για μας. Δεν μας αφορούν".
Δεν ξέρω γιατί δεν συμμερίζομαι αυτές τις απόψεις αλλά με πιάνει μια ανατριχίλια όταν σκέφτομαι τι μπορεί να περιμένει, αν όχι εμάς, τα παιδιά μας. Να μπορείς να κάνεις κάτι για να το αλλάξεις όλο αυτό και να μη το κάνεις, ισοδυναμεί με έγκλημα. Κι ας έχεις έστω και ελάχιστες ελπίδες...

AndreasVr είπε...

Έτσι είναι blogoulis. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να καταλάβουμε τόσο πολύ την αλλαγή του κλίματος, και γενικότερα τις αλλαγές στον κόσμο. Ίσως αν συνειδητοποιούσαμε πόσα πράγματα αλλάζουν να προσπαθούσαμε περισσότερο. Παρόλα αυτά ο καθένας με τον τρόπο του τις καταλαβαίνει: πχ ο αγρότης καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά από τη σοδειά του, ο ψαράς ξαφνικά βρίσκει πολλούς ξιφίες στο Βόρειο Αιγαίο, ένας επιστήμονας βλέπει αλλαγές στη συμπεριφορά και την ανάπτυξη των οργανισμών. Αν καταλαβαίναμε πιο πολύ τις συνέπειες που έχουν οι δραστηριότητες μας στον πλανήτη, όλα θα ήταν καλύτερα :)

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...