13.10.08

Σχεδόν ένα στα τέσσερα θηλαστικά του κόσμου βρίσκονται σε κίνδυνο εξαφάνισης



Η πιο αναλυτική αποτίμηση για τα θηλαστικά του κόσμου έχει επιβεβαιώσει μια κρίση εξαφάνισης, με σχεδόν ένα στα τέσσερα να βρίσκονται σε κίνδυνο εξαφάνισης για πάντα, σύμφωνα με την κόκκινη λίστα των απειλούμενων ειδών της IUCN- όπως αποκαλύφτηκε στο παγκόσμιο συνέδριο της IUCN στη Μπαρτσελόνα.

Η νέα μελέτη που έγινε για να εκτιμηθούν τα θηλαστικά του κόσμου δείχνει ότι τουλάχιστον 1,141 από τα 5,487 θηλαστικά στη Γη απειλούνται με εξαφάνιση. Τουλάχιστον 76 θηλαστικά έχουν εξαφανιστεί από το 1500. Αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι η διαχείριση μπορεί να φέρει είδη πίσω από τον κίνδυνο εξαφάνισης, με το 5% των τωρινών απειλούμενων θηλαστικών να δείχνουν σημάδια ανάκτησης στη φύση.

«Μέσα στη διάρκεια της ζωής μας εκατοντάδες είδη μπορούν να χαθούν σαν αποτέλεσμα των δικών μας πράξεων, ένα τρομακτικό σημάδι για το τι συμβαίνει στα οικοσυστήματα στα οποία ζουν», εξηγεί η Julia Marton-Lefevre, διευθύντρια στην IUCN General.



« Εμείς πρέπει τώρα να θέσουμε καθαρούς στόχους για το μέλλον ώστε να αντιστρέψουμε αυτήν την τάση και να εξασφαλίσουμε ότι η κληρονομιά που θα αφήσουμε δε θα είναι να εξαφανίσουμε πολλούς από τους κοντινότερους συγγενείς μας».

«Η πραγματικότητα είναι ότι ο αριθμός των απειλούμενων θηλαστικών μπορεί να είναι τόσο υψηλός όσο 36%», αναφέρει ο Jan Schipper, της Conservation International και κύριος συγγραφέας σε ένα προσεχές άρθρο του Science. «Αυτό υποδεικνύει ότι η δράση διαχείρισης που συνοδεύεται από έρευνα είναι μια σίγουρη προτεραιότητα για το μέλλον, όχι μόνο για να βελτιώσουμε τα δεδομένα ώστε να να αξιολογήσουμε τις απειλές για αυτά τα λίγο γνωστά είδη, αλλά να ερευνήσουμε τρόπους για να σώσουμε είδη και πληθυσμους».

Τα αποτελέσματα δείχνουν 188 θηλαστικά να βρίσκονται στην κατηγορία των Critically Endangered(Σημαντικά απειλούμενα), συμπεριλαμβανομένου του λύγκα της Ιβηρίας(Lynx pardinus), που ο πληθυσμός του αριθμεί 84-143 ενήλικα και συνεχίζει να παρακμάζει λόγω μείωσης της βασικής του λείας, του ευρωπαϊκού λαγού ((Oryctolagus cuniculus). Περίπου 450 θηλαστικά έχουν χαρακτηριστεί ως απειλούμενα, συμπεριλαμβανομένου του διαβόλου της Τασμανίας((Sarcophilus harrisii), που μετακινήθηκε από το χαρακτηρισμό «ελάχιστης ανησυχίας»(least concern), σε αυτόν του «απειλούμενου» αφού ο παγκόσμιος πληθυσμός μειώθηκε περισσότερο από 60% τα τελευταία χρόνια λόγω ενός θανάσιμου μολυσματικού καρκίνου στο πρόσωπο.

Η απώλεια τoυ ενδιαιτήματος και η υποβάθμιση επηρεάζει το 40% των θηλαστικών του κόσμου. Είναι πιο ακραία στην κεντρική και νότια Αμερική, τη δυτική, ανατολική και κεντρική Αφρική, τη Μαδαγασκάρη, καθώς και στη νότια και νοτιοδυτική Ασία.

Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο:
International Union for Conservation of Nature (2008, October 6). Nearly One In Four Of World’s Mammals At Risk Of Disappearing Forever. ScienceDaily. Retrieved October 13, 2008, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2008/10/081006154952.htm

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...