10.11.08

Ας γίνουμε πιο πράσινοι! 6 τρόποι για να γίνουμε πιο οικολογικοί και να γλυτώσουμε και χρήματα


Πέρα από την αξία που έχει ένας οικολογικός τρόπος ζωής για το περιβάλλον και την προστασία του πλανήτη γενικά, υπάρχει και μια άλλη αξία: η οικονομική. Με έναν πιο πράσινο τρόπο ζωής μπορεί κάποιος να γλυτώσει αρκετά χρήματα. Και εδώ θέλω να διευκρινίσω τι εννοώ με τον οικολογικό τρόπο ζωής. Ο «οικολογικός» τρόπος ζωής πρέπει πρώτα πρώτα να είναι λογικός. Δεν σημαίνει ότι θα αλλάξουμε τρόπο ντυσίματος, χτένισμα ή την προσωπική μας ζωή. Θα αλλάξουμε κάποιες συμπεριφορές μας. Δε σημαίνει ότι δε θα τρώμε κρέας(προς θεού- το κρέας είναι πολύτιμο για μια σωστή διατροφή). Δε σημαίνει ότι θα ζούμε στο σκοτάδι ή ότι θα κάνουμε μπάνιο μια φορά το μήνα. Δε σημαίνει ότι θα είμαστε ιδιότροποι αγοράζοντας συγκεκριμένα πράγματα και μαλώνοντας με όποιον θίγει τα πιστεύω μας. Απλώς αν αλλάξουμε κάποιες συνήθειές μας και σκεφτόμαστε παραπάνω τον όμορφο κόσμο που μας περιβάλλει τότε θα συνεισφέρουμε αυτόματα στην προστασία και τη σωτηρία του πλανήτη μας.

recycle

Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να θεωρούμε τον πλανήτη σπίτι μας.

Για παράδειγμα, πολλοί από εμάς ενώ είμαστε καθαροί, επιμελείς και τακτικοί σε ότι αφορά την κατοικία μας, μόλις βγαίνουμε έξω μεταμορφωνόμαστε σε εξολοθρευτές. Πετάμε σκουπίδια στο δρόμο, στα πεζοδρόμια, στα πάρκα, στη θάλασσα, παίρνουμε τα αυτοκίνητά μας χωρίς λόγο και τα παρκάρουμε όπου βρούμε κλείνοντας διαβάσεις, πεζοδρόμια, δρόμους. Αυτό εκτός από έλλειψη σεβασμού στον πλανήτη μας, δηλώνει και έλλειψη αυτοσεβασμού.

Pedestrian's comfortable living

Εδώ βρίσκονται κάποιοι τρόποι που εκτός από σεβασμό στο περιβάλλον χαρίζουν και χρήματα στις τσέπες μας:

1)Αγοράστε χονδρικά.
Πολλά προϊόντα που αγοράζουμε δε χρειάζονται συντήρηση. Μπορούμε να τα αγοράσουμε σε μεγάλες ποσότητες και να γλυτώσουμε χρήματα, χρόνο και σίγουρα άνθρακα.

2) Ελαττώστε την ποσότητα του χαρτιού που χρησιμοποιείτε..
Οι χαρτοπετσέτες με λεκέδες από λάδι, δεν ανακυκλώνονται! Αν σκεφτούμε συνολικά πόσο χαρτί ξοδεύουμε θα εκπλαγούμε με το πόσα χρήματα θα γλυτώναμε αν περιορίζαμε τις καταχρηστικές μας ικανότητες.

3) Χρησιμοποιείστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.
Σίγουρα συμφέρουν. Μπορούν να επαναφορτιστούν εκατοντάδες φορές. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν πολλά σημεία ανακύκλωσης τέτοιων μπαταριών στη χώρα μας!

4)Εκτυπώστε μόνο όταν είναι απαραίτητο.
Μπορεί να κουραζόμαστε διαβάζοντας από την οθόνη ενός υπολογιστή αλλά δεν είναι να ανάγκη να εκτυπώνουμε το παραμικρό. Για να φτιαχτεί ένα μικρό κουτάκι μελάνι για τον εκτυπωτή απαιτείται ένα γαλόνι λάδι. Και αν σκεφτούμε και πόσο ακριβά είναι τα μελανάκια, σίγουρα συμφέρει.

5) Αγοράστε λάμπες φθορίου.
Διαρκούν δέκα φορές περισσότερο και καίνε μόνο το 20% της ενέργειας που καταναλώνουν οι κλασικές.

6) Χρησιμοποιείστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Το πετρέλαιο έχει φτάσει στα ύψη, δεν υπάρχει χώρος για πάρκινγκ. Συμφέρει!

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χρήσιμες οι συμβουλές και εύκολα πραγματοποιήσιμες.*

AndreasVr είπε...

Ανώνυμε, πράγματι!

Christina Markoulaki είπε...

Σωστά, αλλά όταν δεν υπάρχει διάθεση ούτε για μια μικρή θυσία τότε... άδικα μιλάμε για οικολογία.

Για παράδειγμα, μένω στο Ηράκλειο Κρήτης και οι δρόμοι είναι συνεχώς γεμάτοι νερά, πράγμα που φανερώνει τη κατάφωρη σπατάλη νερού!

Έχω μιλήσει με μια ιδιοκτήτρια οπωροπωλείου η οποία, λέει, ρίχνει συνεχώς νερά παντού (ακόμα και στο πεζοδρόμιο και στη μέση του δρόμου!!!) για να κρατάει τα φρούτα δροσερά και καθαρά! Θεωρώ ότι μερικές φορές η αναισθησία δεν έχει όρια...

AndreasVr είπε...

chris mark, έχεις δίκιο.

Ας ελπίσουμε όμως ότι εμείς οι νεότεροι δε θα κάνουμε τα ίδια λάθη με τους μεγαλύτερους. Ένας ηλικιωμένος είναι πολύ πολύ δύσκολο να αλλάξει συνήθειες.

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση, η συνεχής ενημέρωση για περιβαλλοντικά θέματα από τα ΜΜΕ ίσως αλλάξουν προς το καλύτερο τη συμπεριφορά μας προς τον κόσμο γύρω μας.

sapphire είπε...

Φαίνεται από τα links σου ότι θες να γίνουμε πράσινοι...

AndreasVr είπε...

@sapphire

Ψάξε ότι θες σ’ αυτό το blog και πες μου αν βρεις κάτι που να δείχνει κάποια υποστήριξη σε κάποιο πολιτικό κόμμα. Δε θα βρεις. Πολιτική ταυτότητα δεν έχω και η πολιτική προπαγάνδα δεν ταιριάζει καθόλου στο πνεύμα αυτού του blog.

Δε με νοιάζει τι δείχνουν τα links. Για τον πλανήτη γράφω και τα περιβαλλοντικά του προβλήματα.

Θα έπρεπε να ήμουν πολύ φανατισμένος για να κρίνω τους ανθρώπους-τα blogs με βάση τα πολιτικά τους πιστεύω αποκλείοντας κάποιους και βάζοντας άλλους. Εσύ μ’ αυτό που λες δείχνεις και πολιτική ταυτότητα και φανατισμό.

Δε με αφορά αν ο άλλος είναι πράσινος, μπλε, δεξιός, αριστερός με βούλες ή χωρίς. Αυτό που με νοιάζει είναι να προσπαθώ, να κάνω κάτι έστω και μικρό για να ευαισθητοποιώ ανθρώπους.

sapphire είπε...

Καιρός επίσης να αρχίσει δημόσια συζήτηση για την τρομερή και αδίστακτη εκμετάλλευση της περιβαλλοντικής ανησυχίας(που δυστυχώς δεν συνοδεύεται από αντίστοιχες πράξεις...) του κόσμου κυρίως και κατ'αρχάς από πολιτικούς φορείς και έπειτα από ανθρώπους της εκκλησίας και του "πνεύματος" γενικότερα(ονόματα δεν λέμε-υπολήψεις δεν θίγουμε, όποιοι ασχολούνται ξέρουν ποιοι "πνευματικοί" "Έλληνες" χαρακτηρίζονται από αμερικάνικες εφημερίδες "πράσινοι")ακόμα και από επιχειρηματικά συμφέροντα!Εννοείται πως οι παραπάνω,κατά τα άλλα συμπαθείς,τάξεις απολύτως τίποτα το ουσιώδες και αποφασιστικό δεν κάνουν για το περιβάλλον γιατί αν έκαναν θα μπορούσε να πει κάποιος χαλάλι τους!Μόνο οικολογικές μπαντιέρες(χρώματος δεν λέμε,τραγουδάκια υπάρχουν για παραπομπή) ξέρουν να ανεμίζουν προς άγραν ψήφων και δημοφιλίας,που μεταφράζεται σε εξουσία και χρήμα.Φτάνουν στο σημείο να σπέρνουν τον πανικό στον κόσμο για να πετύχουν τους δόλιους σκοπούς τους."Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί..."(το τελευταίο έχει πολύ ευρεία χρήση).Μην είμαστε λοιπόν ευκολόπιστα ζόμπυ τρέφοντα αιθεροβάμονες ψευδαισθήσεις ή αλλιώς ας ξυπνήσουμε!

Υ.Γ.Δυστυχώς το φαινόμενο είναι παγκόσμιο!

AndreasVr είπε...

@ sapphire. agreeνω και επαυαξάνω με το τελευταίο σου σχόλιο.

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...