18.11.08

Νερό: το μόριο της ζωής

Water: It's precious, don't waste it

Το νερό είναι μια κοινή χημική ουσία που είναι απαραίτητη για την επιβίωση όλων των γνωστών μορφών ζωής. Εκτός από την τυπική υγρή μορφή υπάρχει επίσης η στέρεη(πάγος) και η αέρια(υδρατμοί). Το 71% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από νερό. Το νερό αυτό είναι κατά 97% αλμυρό, θαλασσινό νερό. Το νερό που επεξεργαζόμαστε για να πιούμε και να φέρουμε εις πέρας τις καθημερινές μας δραστηριότητες είναι ελάχιστο συγκριτικά με τη συνολική ποσότητα νερού.


Το ανθρώπινο σώμα είναι από 55% εώς 78% νερό ανάλογα με το μέγεθος του σώματος. Για να λειτουργήσει κανονικά το σώμα μας χρειάζεται από 1 εώς 7 λίτρα νερού κάθε μέρα για την αποφυγή της αφυδάτωσης. Το ακριβές ποσό εξαρτάται από το επίπεδο της δραστηριότητας, τη θερμοκρασία, την υγρασία και άλλους παράγοντες.


Από τη βιολογική σκοπιά, το νερό έχει πολλές διακριτές ιδιότητες που το καθιστούν ιδιαίτερα σημαντικό για τη διατήρηση της ζωής και το ξεχωρίζουν από άλλες ουσίες. Το μόριο αυτό ουσιαστικά επιτρέπει στα οργανικά συστατικά να αντιδρούν με τέτοιο τρόπο ώστε τελικά να επιτυγχάνεται η αντιγραφή. Όλες οι γνωστές μορφές ζωής εξαρτώνται από το νερό. Το νερό είναι ζωτικό τόσο σαν διαλυτικό στο οποίο πολλές ουσίες του οργανισμού διαλύονται, όσο και σαν απαραίτητο στοιχείο για πολλές μεταβολικές διεργασίες του σώματος.


Ο μεταβολισμός είναι το σύνολο του αναβολισμού και του καταβολισμού. Στον αναβολισμό, το νερό αφαιρείται από τα μόρια(με τη συμβολή ενζυμικών, χημικών αντιδράσεων) έτσι ώστε να σχηματιστούν μεγαλύτερα μόρια. Στον καταβολισμό, το νερό χρησιμοποιείται για να σπάσει δεσμούς με στόχο την παραγωγή μικρότερων μορίων. Το νερό είναι γι’ αυτό το λόγο απαραίτητο και κεντρικό σ’ αυτές τις μεταβολικές διεργασίες. Χωρίς νερό, αυτές οι μεταβολικές αντιδράσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.

near the sea

Το νερό είναι επίσης πολύ σημαντικό για τις διαδικασίες της φωτοσύνθεσης και της αναπνοής και παίζει σπουδαίο ρόλο στην οξεοβασική ισορροπία και την ενζυμική λειτουργία.


Αν τελειώσουμε όλα τα αποθέματα νερού στον πλανήτη μας, αν ο συνδυασμός της κατάχρησης, της κλιματικής αλλαγής, και της μόλυνσης εξαφανίσει κάθε σταγόνα κατάλληλου προς πόση νερού, τι κάνουμε; Μια λύση είναι η αφαλάτωση. Δε συμφέρει όμως! Είναι αδύνατο να καλύψει τις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου αυτή η δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία. Μπορεί να τελειοποιηθεί και να γίνει ρουτίνα; Μάλλον είναι πολύ δύσκολο.


Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι πρέπει να βρούμε νερό σε άλλον πλανήτη. Νερό υπάρχει σε άλλους πλανήτες, τουλάχιστον σε μερικούς. Στον Εγκέλαδο, έναν δορυφόρο του Κρόνου το 91% της ατμόσφαιρας είναι νερό! Στη δικιά μας σελήνη βρέθηκαν λίγα ποσά νερού σε υγρή μορφή το 2008.

Σημαντικά στοιχεία υποστηρίζουν ότι στον Εγκέλαδο εκτός από την ατμόσφαιρα υπάρχει υγρό νερό κάτω από την επιφάνεια. Αυτά όμως είναι αστεία να τα σκεφτόμαστε τώρα, και πρέπει να πράττουμε ώστε να παραμένουν αστεία για πάντα.


Το νερό είναι σημαντικό. Χωρίς νερό, δεν υπάρχει ούτε ζωή. Μην το σπαταλάτε!


earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...