19.12.08

Αστικοποίηση: το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στο 10% του εδάφους της Γης

Ένας νέος παγκόσμιος χάρτης που δόθηκε στη δημοσιότητα από ερευνητικό κέντρο της ευρωπαϊκής κοινότητας και βρίσκεται στην αναφορά του 2009 για την παγκόσμια ανάπτυξη, μετρά την αστικοποίηση σε 8500 κύριες πόλεις. Ο χάρτης γεμίζει ένα σημαντικό κενό στην κατανόηση της οικονομικής, σωματικής ακόμη και της κοινωνικής επικοινωνίας.


Athens


Σημαντικά στοιχεία της συγκεκριμένης αναφοράς είναι τα εξής:

  • Ξεπεράσαμε το όριο στο οποίο περισσότερο από το μισό του πληθυσμού της γης ζει σε πόλεις, το 2000-πολύ νωρίτερα από την εκτίμηση του 2007/2008.

  • Περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές που απέχουν λιγότερο από μια ώρα από μια μεγαλούπολη, αλλά η κατάσταση αυτή αφορά το 85% του ανεπτυγμένου κόσμου και μόνο 35% του αναπτυσσόμενου.

  • Το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού της Γης βρίσκεται συγκεντρωμένο σε μόνο 10% του εδάφους του κόσμου, αλλά

  • Μόνο το 10% του εδάφους παγκοσμίως χαρακτηρίζεται «απομακρυσμένο» ή αλλιώς βρίσκεται περισσότερες από 48 ώρες μακριά από μια μεγάλη πόλη.

cars

Σύμφωνα με έναν από τους υπεύθυνους αυτού του προγράμματος η αναφορά αυτή θέτει το εξής ερώτημα: Μέχρι πότε τα απομακρυσμένα οικοσυστήματα θα παραμείνουν απομακρυσμένα; Να μην ξεχνάμε ότι πολλά από αυτά είναι ζωτικής σημασία για την ομαλή λειτουργία του πλανήτη μας.


Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:

European Commission, Joint Research Centre (JRC) (2008, December 19). Urbanization: 95% Of The World's Population Lives On 10% Of The Land. ScienceDaily. Retrieved December 19, 2008, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2008/12/081217192745.htm


earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

2 σχόλια:

biologion είπε...

Αυτό θα πει συγκεντρωτισμός!

Κάποτε στο Science Illustrated είχε δημοσιευθεί ένας χάρτης που έδειχνε το πόσο επηρεασμένες είναι οι διάφορες περιοχές από τον άνθρωπο. Στην Ευρώπη δε θυμάμαι να υπήρχε μέρος όπου να μην είναι τελείως επηρεασμένο, ήταν όλη ένα κόκκινο χρώμα!

Στις περιοχές που μέχρι τώρα θεωρούνται παρθένες (π.χ. Αμαζώνιος) δε νομίζω ότι αυτό θα διαρκέσει για πολύ ακόμα.

AndreasVr είπε...

Γεια σου συνάδελφε! Όντως έτσι είναι.

Το κυριότερο είναι ότι δε σεβόμαστε το μέρος όπου ζούμε, νομίζουμε ότι όλα μας ανήκουν και θερίζουμε σαν ακρίδες.

Ωραίο blog btw.

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...