25.2.09

Το πρόγραμμα χαρτογράφησης του διοξειδίου του άνθρακα "ναυάγησε"




Μια ατυχία αμέσως μετά από την εκτόξευση οδήγησε στην απώλεια του τροχιακού παρατηρητηρίου άνθρακα (Orbiting Carbon Observatory) ενός δορυφόρου περιβαλλοντικού ελέγχου της NASA, στις 24 Φεβρουαρίου. O δορυφόρος συγκρούστηκε στον ωκεανό της Ανταρκτικής.

"Είναι μια σημαντική οπισθοδρόμηση," λέει ο Paul Palmer, ένας επιστήμονας κλίματος στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου το οποίο είναι μέρος της OCO επιστημονικής ομάδας. Είναι ιδιαίτερα θλιβερό για την ομάδα επιστημόνων και μηχανικών που έχουν αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της προηγούμενης δεκαετίας στο πρόγραμμα.

Το OCO, που κόστισε 273 εκατομμύρια δολάρια, σχεδιάστηκε για να μετρήσει τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στα διάφορα βάθη στην ατμόσφαιρα με την αρκετά υψηλή ακρίβεια ώστε να εκτιμηθούν οι πηγές και οι αποθήκες του διοξειδίου του άνθρακα. Ο δορυφόρος αυτός θα παρείχε μια υψηλής ανάλυσης σφαιρική εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο το διοξείδιο του άνθρακα απορροφάται από τους ωκεανούς, τα δάση και άλλα συστατικά της Γης.

Ο δορυφόρος προωθήθηκε με τον πύραυλο taurus X από τη βάση Πολεμικής Αεροπορίας Vandenberg στην Καλιφόρνια. Αμέσως μετά από την έναρξη, οι ελεγκτές ανήγγειλαν ότι το προστατευτικό αεροδυναμικό «ασπίδιο» που περιέβαλε το δορυφόρο είχε αποτύχει να χωριστεί κατάλληλα.

Ο OCO ήταν ένας από δύο δορυφόρους ελέγχου του διοξειδίου του άνθρακα που επρόκειτο να εκτοξευθεί φέτος. Στα τέλη Ιανουαρίου, η ιαπωνική αεροδιαστημική αντιπροσωπεία προώθησε το δορυφόρο GOSAT (Greenhouse Gases Observing Satellite) ο οποίος θα ελέγχει τα επίπεδα μεθανίου, υδρατμών και διοξειδίου του άνθρακα. Αυτός ο δορυφόρος φαίνεται να λειτουργεί κανονικά.

Οι δύο δορυφόροι θα είχαν συμπληρώσει ο ένας τον άλλον. Ενώ ο GOSAT παρέχει την υψηλή φασματική ανάλυση των αερίων στην ατμόσφαιρα, ο OCO θα είχε παράσχει με λεπτομέρεια την χωρική(spatial) ανάλυση του διοξειδίου του άνθρακα. "Η κατοχή δύο δορυφόρων θα έκανε τη ζωή πολύ ευκολότερη," αναφέρει ο Palmer.

Πηγή:Nature

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...