9.2.09

Εντυπωσιακά φίδια: Ανακόντα

Green anaconda (Eunectes murinus). Taken at the New England Aquarium (Boston, MA, December 2006. Copyright © 2006 Steven G. Johnson and donated to Wikipedia under GFDL and CC-by-SA.

  • Η ανακόντα είναι ένα μεγάλο, μη-δηλητηριώδες φίδι που συναντάται στην τροπική Νότια Αμερική. Αν και το όνομα αφορά μια ομάδα φιδιών, συνήθως ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα είδος, την κοινή πράσινη ανακόντα , Eunectes murinus , που είναι ένα από τα μεγαλύτερα φίδια του κόσμου.

  • Η πράσινη ανακόντα ανήκει στην οικογένεια του βόα. Ο ξάδερφος αυτoύ του φιδιού, ο δικτυωτός πύθωνας μπορεί να φτάνει σε μεγαλύτερα μήκη αλλά η τεράστια περιφέρεια του ανακόντα το κάνει σχεδόν διπλάσιο σε βάρος.

  • Τα πράσινα ανακόντα μπορούν να μεγαλώσουν εώς και 8.8 μέτρα σε μήκος, και 227 κιλά σε βάρος και η διάμετρος τους μπορεί να ξεπεράσει τα 30 εκατοστά.

  • Τα θηλυκά είναι σημαντικά μεγαλύτερα από τα αρσενικά.

  • Οι ανακόντες ζουν σε βάλτη, έλη και ποταμάκια με μικρή ροή και βρίσκονται κυρίως στα τροπικά δάση στις όχθες του Αμαζονίου και του Ορινόκο.

  • Είναι βραδυκίνητα στη ξηρά, αλλά αθόρυβα και άνετα στο νερό.

  • Τα μάτια τους και τα ρινικά ανοίγματα βρίσκονται στην κορυφή του κεφαλιού, κάτι που τα επιτρέπει να περιμένουν σχεδόν κάτω από το νερό τη λεία τους.

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

2 σχόλια:

Dokimos είπε...

Exw ena filo pou exei mania me ta fidia! malista eixe ftasei sto shmeio na exei spiti tou 6 diaforetika, to kathena sto diko tou enydrio!

gia tin apoyi tou kosmou sxetika me to anakonta, nomizw ftaine oi eleeines tainies...

AndreasVr είπε...

Καλως ήρθες Dokimos.
Τα φίδια είναι ξεχωριστά και πολύ όμορφα ζώα. Αν ξέρεις και μπορείς να τα φροντίσεις είναι σίγουρα ένας ωραίος φίλος για το σπίτι!

Μερικές ταινίες είναι όντως αστείες και δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις. Κλασικές αμερικανικες παραγωγές ;)

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...