26.2.09

Macropinna microstoma: Το ψάρι με τα σωληνοειδή μάτια και το διαφανές κεφάλι!

Ίσως έχετε δει σε κάποιο ντοκιμαντέρ τα εξωπραγματικά πλάσματα που ζουν στα βάθη των ωκεανών. Μορφές πραγματικά εξωγήινες!
Στα ίδια επίπεδα εξωπραγματικού και εντυπωσιακού κινείται και το παρακάτω ψάρι με την επιστημονική ονομασία Macropinna microstoma.

Ερευνητές από το ερευνητικό ινστιτούτο Monterey Bay Aquarium, έλυσαν πρόσφατα το μισού-αιώνα μυστήριο ενός ψαριού με σωληνοειδή μάτια και διάφανο κεφάλι. Από τότε που το ψάρι Macropinna microstoma ανακαλύφθηκε το 1939, οι θαλάσσιοι βιολόγοι ήξεραν ότι τα σωληνοειδή του μάτια είναι καλά στο να συλλέγουν φως. Παρόλα αυτά, υπήρχε η πεποίθηση ότι τα μάτια του βρίσκονται σταθερά σε μία θέση και φαινόταν να παρέχουν μόνο μία όραση τύπου tunnel. Δηλαδή ότι μπορούσαν να βλέπουν μόνο αυτό που βρισκόταν άμεσα πάνω από το κεφάλι του ψαριού.


Μία νέα δημοσίευση από τον Bruce Robison και την Kim Reisenbichier δείχνει ότι αυτά τα περίεργα μάτια μπορούν να περιστραφούν μέσα σε μια διάφανη «ασπίδα» που καλύπτει το κεφάλι του ψαριού. Αυτό επιτρέπει στο μάτι να διεισδύει και να εστιάζει σε μια πιθανή λεία.

Τα ψάρια που ζουν στις βαθιές θάλασσες έχουν προσαρμοστεί στο «μαύρο» περιβάλλον τους με μια ποικιλία εκπληκτικών τρόπων. Αρκετά είδη των ψαριών που ζουν στα βαθιά νερά, της οικογένειας Opisthoproctideae ονομάζονται «barreleyes»(barrel=βαρέλι) διότι τα μάτια τους είναι κυλινδρικά στο σχήμα.


Τα barreleyes τυπικά ζουν κοντά στο βυθό όπου το φως του ήλιου από την επιφάνεια εξασθενεί και δίνει τη θέση του στο απόλυτο σκοτάδι. Τα ψάρια αυτά χρησιμοποιούν τα υπερ-ευαίσθητα σωληνοειδή μάτια τους για να ψάξουν τις «σιλουέτες» της λείας τους που βρίσκεται εκεί κοντά.

Αν και τα σωληνοειδή μάτια είναι πολύ καλά για τη συλλογή φωτός, έχουν ένα στενό πεδίο όρασης. Επίσης, μέχρι τώρα, οι περισσότεροι θαλάσσιοι βιολόγοι πίστευαν ότι τα μάτια των ψαριών αυτών ήταν «κολλημένα» μέσα στο κεφάλι και ότι μπορούν να κοιτάξουν μόνο κάτι που βρίσκεται άμεσα μπροστά τους. Όπως αποδείχθηκε βέβαια, τα ψάρια αυτά μπορούν να μετακινήσουν τα μάτια τους μέσα στο εντυπωσιακό διάφανο κεφάλι τους.

Δείτε και σε βίντεο το απίστευτο αυτό ψάρι:




  • Journal Reference: B. H. Robison and K. R. Reisenbichler. Macropinna microstoma and the paradox of its tubular eyes. Copeia. 2008, No. 4, December 18, 2008

  • Οι φωτογραφίες ανήκουν στο mbari και χρησιμοποιούνται με άδεια του ινστιτούτου.

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...