Η Ώρα της Γης


Η Ώρα της Γης (EARTH HOUR) ξεκίνησε ως μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης που καλούσε τους πολίτες του Σίδνεϊ για να σβήσουν τα φώτα τους ένα βράδυ, για μια ώρα. Η ενέργεια αυτή σύντομα μετατράπηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες ενάντια στην κλιματική αλλαγή παγκοσμίως. Φέτος, στις 20.30 το Σάββατο 28 Μαρτίου, καλούμε τους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα – την Ώρα της Γης. Στόχος μας είναι να συμμετάσχουν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, σε περισσότερες από 1000 πόλεις, και όλοι μαζί να αποδείξουμε πως είναι δυνατόν να δράσουμε ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η Ώρα της Γης ξεκίνησε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας με τη συμμετοχή 2.2 εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έσβησαν τα φώτα τους για μία ώρα. Μόλις έναν χρόνο αργότερα η εκστρατεία μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα για το κλίμα με τη συμμετοχή 100 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 35 χώρες. Παγκοσμίως γνωστά κτίρια και τοποθεσίες όπως η γέφυρα Golden Gate και το Κολοσσαίο, σκοτείνιασαν για μία ώρα και μετατράπηκαν σε σύμβολα ελπίδας για ένα πρόβλημα που γίνεται κάθε ώρα και πιο έντονο.



Η Ώρα της Γης 2009 απευθύνεται σε κάθε πολίτη, κάθε επιχείρηση και κάθε ανθρώπινη κοινότητα στον πλανήτη. Μας καλεί να δράσουμε, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμμετέχουμε ενεργά σε πρωτοβουλίες για ένα βιώσιμο μέλλον. Πασίγνωστες τοποθεσίες, μνημεία και κτίρια σε όλο τον πλανήτη θα σκοτεινιάσουν και φέτος. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους και θα ενώσουν για μία ώρα τις ζωές για το μέλλον του πολύτιμου πλανήτη μας.

Περισσότερες από 64 χώρες συμμετέχουν στην Ώρα της Γης 2009. Αυτός ο αριθμός μεγαλώνει καθημερινά, καθώς οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πως μία τόσο απλή ενέργεια, όπως το να σβήσουν τα φώτα τους, μπορεί να έχει τόσο μεγάλη συμβολή στην έλευση της αλλαγής.

Η Ώρα της Γης είναι ένα μήνυμα ελπίδας και δράσης.

http://www.earthhour.org/

6 σχόλια:

desapoin3ison4 είπε...

έχει ενδιαφέρον που αυτό ξεκίνησε στην Αυστραλία. το λέω βλέποντας τις απίστευτες πυρκαγιές με τα πάμπολλα ανθρώπινα θύματα που έζησαν τελευταία... αλλά και τώρα πάλι διάβασα ότι απειλούνται στον βορά από φονικό τυφώνα.

satel444 είπε...

Καλώς ήρθες desapoin3ison4.

Όντως είναι ενδιαφέρον. Μπορεί να ξεκίνησε από εκεί γιατί οι συνέπειες της αλλαγής του κλίματος είναι πιο έντονες στην Αυστραλία σε σχέση με άλλες περιοχές. Και το ερώτημα είναι: πρέπει να ζήσουμε και εμείς τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα για να ευαισθητοποιηθούμε και να πράξουμε ανάλογα;

Dokimos είπε...

poly swsta satel444! yparxei ena poly kalo video sxetika me ti stash pou prepei na thrhsei o anthrwpos: http://www.youtube.com/watch?v=zORv8wwiadQ

kali synexeia!

satel444 είπε...

Γεια σου Dokimos!

Ωραίο το βίντεο, το έχω προτείνει κι εγώ σε παλαιότερο post!

Γιώργης Χολιαστός είπε...

«Ώρα της Γης»

Πρώτοι σε ό,τι Υπομονή,
Κόπο κι Ευθύνη δε ζητά-
πρώτοι σε ό,τι κι αν βρεθεί
που δεν πληγώνει, δεν πονά.

Πρώτοι σε Κλείσιμο Ματιού
ή σ’ ένα Κλείσιμο Κουμπιού΄
σε μια Φωνή, σ’ ένα Λυγμό,
σ’ ένα στους Γιάνκηδες «θενκ γιου»…

Κι ύστατοι πάντα στην Τιμή,
σ’ Αξιοπρέπεια, σε Ντροπή,
στις Τέχνες, στον Πολιτισμό,
στην που Χρυσός είναι Σιωπή.

Στην «Ώρα» πρώτοι εμείς «της Γης»
γιατί Φανφάρες μόνο θέλει,
έναν Φτηνό Ενθουσιασμό
κι Άστοχα-κι όπου πάνε Βέλη.

Πρώτοι!..Κι οι Ξένοι μας θωρούν
και απομέσα τους γελούν-
πρώτοι σε αρίθμητες Βλακείες
για ν’ ακουστούν δυο τρεις «κυρίες»!

-Αλλά στης Χώρας μας την Ώρα;
-Ύστατοι ως πάντοτε και τώρα:
δεν μας πειράζει κι αν χαθούμε
μα έξω! έξω! ν’ ακουστούμε…

Γιώργης Χολιαστός

satel444 είπε...

@ Γιώργης Χολιαστός.

Τα συγχαρητήρια μου! Τέλειο το ποίημα. Συμφωνώ απόλυτα.

Μέσα σε τόσες λίγες γραμμές περιγράφονται τόσες πολλές καταστάσεις. Αυτή είναι και η ομορφιά της ποίησης.