5.4.09

Εντυπωσιακά φίδια: Πύθωνας

Albino Burmese python,
Python molurus bivittatus


Οι πύθωνες είναι μια οικογένεια μη δηλητηριωδών φιδιών που συναντώνται στην Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία. Ανάμεσα στα μέλη αυτής της οικογένειας βρίσκονται μερικά από τα μεγαλύτερα φίδια του κόσμου. Έχουν αναγνωριστεί μέχρι σήμερα 8 γένη και 26 είδη.

Η συμπεριφορά των περισσότερων ειδών χαρακτηρίζεται από το κυνήγι με βάση την ενέδρα(καρτέρι). Συγκεκριμένα, παραμένουν ακίνητα και καμουφλαρισμένα σε μια θέση και έπειτα χτυπούν ξαφνικά μια λεία που περνάει. Δεν επιτίθενται γενικά σε ανθρώπους εκτός και αν αιφνιδιαστούν ή προκληθούν. Τα θηλυκά όμως που προστατεύουν τα αυγά τους μπορεί να είναι επιθετικά. Τα μεγάλα ενήλικα είδη μπορούν να σκοτώσουν ανθρώπους. Πύθωνες έχουν πνίξει και καταπιεί ολόκληρα μικρά και ανυποψίαστα παιδιά. Γεγονότα επιθέσεων σε ανθρώπους ήταν κάποτε κοινά στην νότια και νοτιοανατολική Ασία, αλλά σήμερα είναι σπάνια.

Οι πύθωνες θανατώνουν τη λεία με μια διαδικασία που ονομάζεται «σφίξιμο»(constriction) στην οποία αφού το φίδι αρπάξει τη λεία, περιελίσσεται γύρω της εφαρμόζοντας και διατηρώντας επαρκή πίεση για να το αποτρέψει από την εισπνοή. Έτσι το θήραμα οδηγείται τελικά σε ασφυξία.

Τα μεγαλύτερα είδη τρώνε συνήθως ζώα μεγέθους μιας γάτας, αλλά ακόμη και μεγαλύτερες τροφές: μερικοί μεγάλοι ασιατικοί πύθωνες είναι γνωστό ότι πιάνουν και τρώνε ενήλικα ελάφια ενώ ο αφρικανικός πύθωνας των βράχων(African rock python, Python sebae) τρώει ακόμη και γαζέλες. Η λεία καταπίνεται ολόκληρη και μπορεί να πάρει από μερικές μέρες ή ακόμη και εβδομάδες μέχρι να τη χωνέψει πλήρως. Παρά το τρομακτικό τους μέγεθος και την μεγάλη μυϊκή τους δύναμη, γενικά δεν είναι επικίνδυνοι για τους ανθρώπους.

Τα θηλυκά γεννούν αυγά, είναι δηλαδή ωοτόκα είδη. Αυτό τα κάνει να διαφέρουν από τους βόες, οι περισσότεροι από τους οποίους γεννούν ζωντανά νέα άτομα(ωοζωοτόκα είδη). Η διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας των αυγών είναι αναγκαία για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.

Εικόνα από εδώ
Πηγές κειμένου:
  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Pythonidae
  2. http://news.nationalgeographic.com/news/2004/06/0603_040603_invasivespecies.html
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...