7.4.09

Η Αρκτική συνεχίζει να συρρικνώνεται σύμφωνα με νέα δορυφορικά δεδομένα


Τα τελευταία δεδομένα από τη NASA και το κέντρο δεδομένων για τον πάγο και τα χιόνια των ΗΠΑ, στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο δείχνουν τη συνέχισηα μιας δεκαετούς τάσης συρρίκνωσης της έκτασης πάγου στην Αρκτική, ενώ υπάρχουν νέα στοιχεία και για λέπτυνσή του.

Οι ερευνητές, οι οποίοι παρακολουθούν την παγοκάλυψη της Αρκτικής θάλασσας με δορυφόρους από το 1979, βρήκαν ότι ο χειμώνας του 2008-09 είναι ο πέμπτος με τη μικρότερη παγοκάλυψη από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές. Τα έξι γεγονότα με το λιγότερο πάγο στην Αρκτική σημειώθηκαν όλα τα τελευταία έξι χρόνια, σύμφωνα με τον ερευνητή Walt Meier από το πανεπιστήμιο του Colorado.

«Η έκταση του πάγου είναι ένα σημαντικό μέτρο της υγείας της Αρκτικής, αλλά δίνει μόνο μια δυσδιάστατη εικόνα της παγοκάλυψης», εξηγεί ο Meier. «Το πάχος είναι επίσης σημαντικό, ειδικά το χειμώνα, καθώς αποτελεί τον καλύτερο γενικά δείκτη της υγείας της παγοκάλυψης. Καθώς η παγοκάλυψη στην Αρκτική λεπταίνει, γίνεται πιο ευαίσθητη στο καλοκαιρινό λιώσιμο».

«Με τα νέα δεδομένα για την περιοχή και το πάχος του πάγου της Αρκτικής θάλασσας, μπορούμε να τώρα να καταλάβουμε καλύτερα την ευαισθησία της παγοκάλυψης σε αλλαγές του κλίματος», αναφέρει ο Ron Kwok από τη NASA.

Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
University of Colorado at Boulder (2009, April 6). Arctic Literally On Thin Ice, According To New Satellite Data. ScienceDaily. Retrieved April 7, 2009, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2009/04/090406132602.htm

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

2 σχόλια:

ecobbuble είπε...

Καλημέρα. Για την Ανταρκτική το διάβασες φαντάζομαι. Για την πλάκα πάγου που έχει έκταση διπλάσια απο την Κρήτη και είναι έτοιμη να καταρρεύσει. Εχει καταγράψει φοβερές δορυφορικές φωτογραφίες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος.

AndreasVr είπε...

Γεια σου ecobubble, σε ευχαριστώ για την πληροφόρηση.
Θα το δημοσιεύσω.

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...