8.4.09

Τεράστιος όγκος πάγου αποκόπτεται από την Ανταρκτική



Η υφαλοκρηπίδα πάγου Wilkins βρίσκεται σε κίνδυνο να αποκοπεί μερικώς από την Ανταρκτική χερσόνησο καθώς η γέφυρα πάγου που συνδέει τα νησιά Charcot και Latady φαίνεται έτοιμη να καταρρεύσει. Η αρχή της κατάρρευσης της γέφυρας πάγου ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα όταν νέα ανοίγματα που σχηματίστηκαν στον κεντρικό άξονά της είχαν σαν αποτέλεσμα την αποκοπή ενός τεράστιου κομματιού πάγου.

Οι δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν στις 2 Απριλίου από δορυφόρο της ESA επιβεβαίωσαν ότι τα ανοίγματα εξαπλώνονται γρήγορα κατά μήκος της γέφυρας πάγου.


«Τον τελευταίο χρόνο η υφαλοκρηπίδα πάγου έχασε περίπου 1800 τετραγωνικά χιλιόμετρα -το 14% του μεγέθους της», αναφέρει η Dr Angelika Humbert από το ινστιτούτο γεωφυσικής του πανεπιστημίου Munster.

«Τα γεγονότα αποχωρισμού τον Φεβρουάριο και το Μάιο του 2008 έγιναν σε μερικές ώρες, αφήνωντας το υπόλοιπο τμήμα της γέφυρας πάγου σε εύθραυστη κατάσταση», συνεχίζει η Humbert.

Τα στρώματα πάγου της Ανταρκτικής σχηματίστηκαν από την συσσώρευση και συμπίεση του χιονιού που συμβαίνει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Κατά μήκος της ακτής, ο πάγος σταδιακά επιπλέει στη θάλασσα, σχηματίζοντας ογκώδεις υφάλους που είναι γνωστοί σαν υφαλοκρηπίδες πάγου. Αρκετές από αυτές της υφαλοκρηπίδες, συμπεριλαμβανομένου 7 τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν υποχωρήσει και αποκοπή.


Η υφαλοκρηπίδα πάγου Wilkins ήταν σταθερή για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου αιώνα μέχρι που ξεκίνησε να υποχωρεί τη δεκαετία του 1990. Οι επιστήμονες ψάχνουν τώρα τους λόγους και τις διαδικασίες αυτών των πρόσφατων αποχωρισμών των υφαλοκρηπίδων πάγου και αν αυτή η κατάσταση σχετίζεται με την υπερβολική θέρμανση των τελευταίων 50 χρόνων, διάστημα στο οποίο η χερσόνησος της Ανταρκτικής έχει υποστεί θέρμανση της τάξης των 2,5 βαθμών κελσίου- πολύ περισσότερη δηλαδή από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα πεδίου στις πολικές περιοχές είναι πολύ δύσκολη, ο ερχομός όμως των δορυφόρων έχει επιτρέψει στους επιστήμονες να παρακολουθούν συνεχώς αυτές τις περιοχές.

Μεταφρασμένο-προσαρμοσμένο από:
European Space Agency (2009, April 4). Collapse Of The Ice Bridge Supporting Wilkins Ice Shelf Appears Imminent. ScienceDaily. Retrieved April 8, 2009, from http://www.sciencedaily.com/releases/2009/04/090403080827.htm

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com


Τέλος, συμπληρωματικά όπως αναφέρει και το in.gr:

Αν η κρηπίδα αποσπαστεί θα παρασυρθεί σε βορειότερα, θερμά νερά όπου θα σπάσει σε παγόβουνα και τελικά θα λιώσει πλήρως.

Το λιώσιμο πάγου που επιπλέει δεν συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αφού η πυκνότητα του πάγου είναι μικρότερη από του υγρού νερού.

Αν όμως το φαινόμενο επεκταθεί και στον πάγο που βρίσκεται πάνω στο έδαφος της Ανταρκτικής, η στάθμη θα μπορούσε να ανέβει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.

Επίσης όπως ανέφερε η ecobubble σε σχόλιο παρακάτω η πλάκα αυτή πάγου έχει μέγεθος σχεδόν διπλάσιο της Κρήτης.


Εικόνες από ESA(European Space agency)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...