26.4.09

Καθαρίζοντας τον πλανήτη μας


Καθαρότερος αέρας, καθαρότερο νερό και καθαρότερο-καιόμενο αέριο- που σημαίνει λιγότερες εγκεφαλο-τοξικές ουσίες στο αίμα- είναι οι κύριες επιτυχίες της σύγχρονης περιβαλλοντικής κίνησης, αλλά η παγκόσμια κλιματική αλλαγή στέκεται σαν τον ελέφαντα στο σαλόνι, αναφέρουν ειδικοί.

Πολλές κινήσεις ξεκίνησαν κατά τη δεκαετία του 70. Τότε έγινε η απαγόρευση του εντομοκτόνου DDT καθώς και η δράση για τα απειλούμενα είδη σα συνέπεια της οποίας πολυάριθμα είδη πουλιών προστατεύτηκαν από την εξαφάνιση.

Παρόλα τα θετικά που έλαβαν χώρα παραμένουν τεράστια ζητήματα όπως η παγκόσμια θέρμανση, η απώλεια της βιοποικιλότητας, η αποψίλωση των δασών- τα οποία χρειάζονται λύση.

Παρά τη διαφθορά που σίγουρα υπάρχει και στις περιβαλλοντικές κινήσεις-οργανώσεις, προσωπική μου άποψη είναι ότι έχουν προσφέρει πάρα πολλά στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου κάτι που συνεπάγεται δράση αλλά και άμεσα στις κυβερνήσεις οι οποίες πολλές φορές έχουν αλλάξει σε πιο πράσινες κατευθύνσεις λόγω της έντονης πίεσης.

Πολλές οργανώσεις ζητάν από τους πολίτες απλώς χρήματα. Δε χρειάζεται ούτε να γράψεις γράμμα, ούτε να παρακολουθήσεις διαλέξεις, ούτε να αλλάξεις τρόπο ζωής.

Η περιβαλλοντική κίνηση στην Αμερική προσφέρει συνολικά στις οργανώσεις ένα ετήσιο εισόδημα 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μερικές από τις οργανώσεις αυτές κάνουν καλή δουλειά εστιάζοντας στην αγορά και διαχείριση της γης ώστε να προστατέψουν οικολογικά ενδιαιτήματα αλλά αυτό δεν κάνει τίποτα σήμερα για ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα, αυτό της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.

«Μπορείς να αγοράσεις ένα οικοσύστημα, αλλά μεταβολές στο κλίμα μπορούν να το καταστρέψουν», αναφέρει ο Brulle, αναπληρωτής καθηγητής κοινωνιολογίας και περιβαλλοντικής επιστήμης στο πανεπιστήμιου του Drexel.

Περίπου 62% των Αμερικανών αρνούνται να δεχτούν την παγκόσμια κλιματική αλλαγή σαν πρόβλημα παρά την κοινή γνώμη που υπάρχει ανάμεσα στους επιστήμονες γι’ αυτό το θέμα. Και αυτό αποτελεί πρόβλημα.

Είναι εύκολο να δει κάποιος ότι οι πετρελαιοκηλίδες είναι κακές για το περιβάλλον. Το πρόβλημα με την κλιματική αλλαγή όμως είναι ότι πολλοί δεν μπορούν να τη δουν μπροστά τους-υπάρχουν βέβαια και εικόνες με παγετώνες που εξαφανίζονται και με επίπεδα της θάλασσας να ανεβαίνουν..

Να σημειωθεί ότι αρκετά από τα παραπάνω στοιχεία ισχύουν για την Αμερική, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να γενικευτούν.

earthsos.gr/earthsos.blogspot με πληροφορίες από Livescience

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...