28.4.09

Η ρύπανση του αέρα βοηθά τα φυτά να μετριάσουν την κλιματική αλλαγή

wind power

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας έχει και μια θετική πλευρά, καθώς φαίνεται πως συμβάλλει στη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής, βοηθώντας στην ικανότητα των φυτών να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Η έρευνα του βρετανικού Κέντρου Οικολογίας και Υδρολογίας, με επικεφαλής τη δρ. Λίνα Μερκάντο, με τη συνεργασία επιστημόνων από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας, του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης και του βρετανικού πανεπιστημίου του Έξετερ, διαπίστωσε ότι από τη δεκαετία του ΄60 τα αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης διεθνώς έχουν βελτιώσει την απορροφητική ικανότητα των φυτών κατά 25% περίπου. Σε όρους διοξειδίου του άνθρακα, αυτό σημαίνει ότι μια πρόσθετη ποσότητα 10% CO2 έχει πλέον αποθηκευτεί στο έδαφος του πλανήτη, μειώνοντας αντίστοιχα την επιβάρυνση της θερμοκρασίας της Γης.

Αν και συνήθως πιστεύεται ότι τα φυτά μεγαλώνουν καλύτερα σε ένα περιβάλλον γεμάτο ήλιο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Η έρευνα δείχνει ότι τα δάση και οι γεωργικές καλλιέργειες μπορούν κάλλιστα να αναπτυχθούν σε συνθήκες καταχνιάς, επειδή τα σύννεφα και τα σωματίδια διασκορπίζουν το ηλιακό φως έτσι που να φτάνει σε περισσότερα φύλλα. Αυτό διευκολύνει τη φωτοσύνθεση, τη διεργασία κατά την οποία τα φυτά μετατρέπουν σε τροφή το φως, το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα.

Για περισσότερα δείτε εδώ
Πηγή: flash.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...