9.5.09

Ποδήλατο στη Θεσσαλονίκη

cars

Τους τελευταίους δύο μήνες κυκλοφορώ αποκλειστικά με το ποδήλατο εδώ στη Θεσσαλονίκη.
Αποφάσισα λοιπόν να γράψω μερικές εντυπώσεις.. Καταρχήν η απόσταση από το σπίτι μου μέχρι το πανεπιστήμιο είναι περίπου 3,5 χιλιόμετρα. Βέβαια, η περιοχή όπου μένω(Άνω Τούμπα) είναι πιο ψηλά υψομετρικά σε σχέση με το κέντρο. Αυτό έχει ένα καλό κι ένα κακό(σχετικό είναι αυτό). Ας πάμε στο καλό πρώτα. Μιας και έχω βρει ένα δρόμο με πολύ κατηφόρα πίσω από το σπίτι μου φτάνω σε περίπου ένα λεπτό στην Τριανδρία χωρίς καν να κάνω πηδάλι! Έπειτα από Τριανδρία βγαίνω απευθείας στην Αγίου Δημητρίου και σε 4 λεπτάκια είμαι στη σχολή. Συνολικός χρόνος γύρω στα 6 λεπτά με ελάχιστο κόπο! Με το αστικό αν βάλουμε την αναμονή, τη διάρκεια και την κίνηση φτάνω σε ένα τέταρτο με εικοσάλεπτο το πολύ.
Πάμε στο γυρισμό! Συνήθως γυρίζω από εγνατία-λαμπράκη και μετά ανεβαίνω, ανεβαίνω μέχρι να φτάσω σπίτι μου. Έχει τύχει αρκετές φορές να ξεκινήσω ταυτόχρονα από τα πανεπιστήμια με το αστικό που θα έπαιρνα υπό άλλες συνθήκες. Φτάνουμε την ίδια ακριβώς στιγμή. Δέκα λεπτά με ένα τέταρτο περίπου.. Βέβαια όταν φτάνω σπίτι έχω γίνει παπί από τον ιδρώτα αλλά έχω κάνει και το cardio μου ταυτόχρονα!

Ας πάμε τώρα στην συμπεριφορά των οδηγών-πεζών στους δρόμους από τη δική μου οπτική.
Δυστυχώς πολλές φορές ένας ποδηλάτης ή ακόμη και μοτοσυκλετιστής γίνεται στιγμιαία αόρατος τη στιγμή που κάποιος οδηγός αυτοκινήτου "ελέγχει" τους δρόμους. Ψάχνει μόνο για αυτοκίνητα. Και αν δεν την πάθεις στην αρχή καλώς. Μαθαίνεις να κόβεις ταχύτητα και να σταματάς πολλές φορές όταν βλέπεις έναν οδηγό αυτοκινήτου να βγάζει τη μούρη του από ενα στενό. Άλλωστε έχει αποδειχθεί και πειραματικά ότι οι μισοί περίπου άνθρωποι δεν μπορούν να διακρίνουν κάτι πέρα από αυτό που έχουν συνηθίσει και εστιάσει. Μιας και οι δρόμοι είναι γεμάτοι με αυτοκίνητα, τι θα βλέπουν; Αυτοκίνητα.

Κάντε το τεστ προσοχής:



Αρκετοί πεζοί επίσης δεν βλέπουν τα ποδήλατα! Αλλά αυτό είναι πιο εύκολο να το χειριστείς απότι με ένα αυτοκίνητο εκτός βέβαια και αν πεταχτεί κανένας μπροστά σου.

Δεν είναι τίποτα το ποδήλατο. Μην το φοβάστε ακόμα και στις μεγάλες πόλεις. Κρατήστε μια σταθερή πορεία στο δρόμο και μη μασάτε. Απλώς πρέπει να προσέχετε. Ακόμη και να έχετε προτεραιότητα κόψτε ταχύτητα και να είστε σε ετοιμότητα γιατί κάποιοι δε θα σας δουν ή ακόμη και να σας δουν θα σας αγνοήσουν. Και μη διστάσετε να υποδείξετε, να φωνάξετε όταν έχετε δίκαιο!Και μην ξεχνάτε την πανελλήνια ποδηλατοπορεία αύριο!

Εκτός και αν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος, μην παίρνετε αυτοκίνητο μέσα στην πόλη.
Υπάρχουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, υπάρχουν τα ποδήλατα και άλλα δίκυκλα στην τελική.
Ούτε κίνηση θα υπήρχε αν το κάναμε αυτό, ούτε τόσα έξοδα για βενζίνη, ούτε τόση ατμοσφαρική ρύπανση.. Οι ελληνικοί δρόμοι δυστυχώς δεν αντέχουν τόσα αυτοκίνητα, ιδίως μέσα στις πόλεις.

Σύντομα θα βάλω και φωτογραφίες από το μικρό και φθηνό μου όχημα.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε πάω! Είσαι κι ο πρώτος που ανακοίνωσε και έκανε πράξη ένα τόσο πολύ οικονομικό και οικολογικό όχημα.
΄Αλλωστε από ο,τι ξέρω με την κατάσταση στα έργα του Μετρό το ποδήλατο είναι η καλύτερη λύση.

AndreasVr είπε...

Να σαι καλά Χρήστο! Εντάξει δεν νομίζω να είμαι και ο μόνος-ευτυχώς υπάρχουν και άλλοι.

Το ποδήλατο είναι ίσως η καλύτερη αγορά που έχω κάνει τελευταία.
Έχει πλάκα να βλέπεις ένα μποτιλιάρισμα,να το περνάς με τη
μία και να αναλογίζεσαι πόσοι από τους οδηγούς αυτοκινήτων κουβαλούν ένα πράγμα δύο τόνων για μια αστεία απόσταση εντός της πόλης..

Όντως εκεί στα έργα γίνεται πανικός.

Σου προτείνω αν δεν έχεις ποδήλατο να πάρεις ένα, δε θα το μετανιώσεις-αρκεί να είσαι προσεκτικός!

Dokimos είπε...

Mpravo re satel444! wraio postaki, pou syndyazei proswpiki empeiria k periballontiki syneidhsh. i xrisi tou podhlatou exei anagki omws k kratiki boitheia, p.x. na yparxoun poldilatodromoi i toulaxiston sxetiki shmansi stous dromous

perimenoume photo!

AndreasVr είπε...

Γεια σου Δόκιμε! Έχεις δίκαιο. Εδώ στη Θεσσαλονίκη έναν ποδηλατόδρομο στην παραλία έχουμε μόνο. Τίποτε άλλο σε μια τόσο μεγάλη πόλη.Ο Δήμαρχος προτρέπει υποκριτικά τους κατοίκους να χρησιμοποιούν ποδήλατο χωρίς να υπάρχουν υποδομές και τους βάζει σε κίνδυνο με αυτόν τον τρόπο.
Αλλά φταίνε βέβαια και οι οδηγοί. Τι το παίρνεις το αμάξι ρε άνθρωπε αν δεν ξέρεις που να το βάλεις;

Είναι δύσκολο να κάνεις ποδήλατο με ασφάλεια αφού παντού βλέπεις διπλοπαρκαρίσματα. Τις προάλλες κάποιος διπλοπαρκαρισμένος ανοίγει ξαφνικά την πόρτα του αυτοκινήτου! Λίγο έλειψε να πέσω στη μέση του δρόμου και να με τσαλαπατήσουν τα ερχόμενα αυτοκίνητα. Τι να πεις μετά και τι να κάνεις; Πόσα μάτια να έχεις; Να θυμηθώ να πάρω και μια καλή κόρνα..

Παρά τους κινδύνους όμως, το ποδήλατο αξίζει. Εκτός από τους μεγάλους δρόμους μπορεί κάποιος να χρησιμοποίησει και τις γειτονιές αλλά και τις πλατείες και τα πεζοδρόμια(όσα δεν έχουν καταληφθεί).
Πάρτε ποδήλατο λοιπόν! Όσοι περισσότεροι τόσο καλύτερα.
Στο τέλος αν γίνουμε πολλοί θα αναγκαστούν να κάνουν κάτι και εκεί στο κράτος..

ecobubble είπε...

Εξαιρετικό βίντεο!!!!!!!!!!!!!!!! Συνέχισε με το ποδήλατο αλλά να προσέχεις! Τα μάτια σου δεκατέσσερα. Καλησπέρα, καλή εβδομάδα!

AndreasVr είπε...

Γεια σου ecobubble! Χαίρομαι που σου άρεσε το βίντεο. Δείχνει πόσο εύκολο είναι ένας οδηγός αυτοκινήτου να μη σε δει! Υπάρχει άλλωστε σε πολλά ατυχήματα ιδίως με μοτοσυκλέτα η χαρακτηριστική και εκνευριστική φράση του οδηγού αυτοκινήτου: Κοίταξα, και δεν τον είδα! Δεν το αφήνω το ποδήλατο γιατί συμφέρει από πολλές πλευρές. Εννοείται πως τα μάτια δεκατέσσερα. Όταν υπάρχει το χάος γύρω σου δεν μπορείς ούτε να μιλήσεις στο κινητό, ούτε κάνεις αβίαστες κινήσεις, ούτε να αφεθείς ανέμελος οδηγώντας έναν δρόμο. Εκτός βέβαια από την παραλία.

Σύντομα οι photos!

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...