1.5.09

Ο κοιμώμενος ήλιος και οι κλιματικές αλλαγές


«Μπορεί ο ήλιος να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στο φαινόμενο των κλιματικών αλλαγών απ’ όσο πιστεύονταν έως σήμερα;», διερωτάται η εφημερίδα The Independent, καθώς νέες ελπίδες γεννώνται στην επιστημονική κοινότητα για ενδεχόμενη θετική συμβολή του ηλίου στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στην επιφάνεια του ηλίου παρατηρούνται κηλίδες, οι οποίες αποτελούν τις πηγές των ηλιακών εκλάμψεων και συνδέονται άμεσα με την ενεργητικότητα του ήλιου που εμφανίζει περιοδικότητα 11 ετών. Σήμερα, οι κηλίδες αυτές έχουν εξαφανιστεί, κάτι που δεν αποτελεί καινούργιο φαινόμενο, καθώς ανάλογη εξάλειψη των κηλίδων είχε καταγραφεί και το 17ο αιώνα.

Ποτέ όμως, η εξαφάνισή τους δεν έχει διαρκέσει για τόσο μεγάλο διάστημα. Και δεν είναι μόνο οι ηλιακές κηλίδες που προκαλούν προβληματισμό –ο ηλιακός άνεμος, δηλαδή τα ρεύματα σωματιδίων που εκπέμπει ο ήλιος, βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή της παρατήρησής του. «Πρόκειται για τον πιο ήρεμο ήλιο που έχουμε δει τον τελευταίο αιώνα», επισημαίνει ο ηλιακός επιστήμονας της NASA, Ντέιβιντ Χάθαγουεϊ. Η «χειμερία νάρκη» του ήλιου δεν αποτελεί πρόκληση για τους επιστήμονες αλλά και για ολόκληρη τη επιστημονική θεώρηση των κλιματικών αλλαγών.

Για περισσότερα δείτε το άρθρο της Ναυτεμπορικής.

Τμήμα κειμένου από naftemporiki.gr

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα στοιχεία για το θέμα στο climatechange.edu.gr

Για το παραπάνω θέμα μπορείτε επίσης όσοι ενδιαφέρεστε να δείτε ένα περιεκτικό και κατατοπιστικό άρθρο για το ρόλο των κοσμικών ακτίνων-ηλιακής δραστηριότητας στο κλίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...