3.6.09

Έρχεται κλιματικό στρες


Από «κλιματικό στρες» κινδυνεύουν οι ανθρώπινες κοινωνίες εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου. Οι καύσωνες, η ξηρασία, οι πυρκαγιές, η αύξηση της θερμοκρασίας γενικότερα, η έλλειψη νερού και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η μείωση των τροφίμων θα προκαλέσουν ένα άνευ προηγουμένου «κοινωνικό άγχος» που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ψυχοσωματικές -και όχι μόνο- διαταραχές.

Μόνο στη Νότια Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (IPCC), η έλλειψη πόρων σε νερό και ενέργεια προβλέπεται να επηρεάσει μέχρι το 2070 τις ζωές 16 έως και 44 εκατομμυρίων επιπλέον ανθρώπων σε σχέση με σήμερα.

Οι οικονομικές επιπτώσεις αναμένονται καταλυτικές στη «γειτονιά» της Ελλάδας. Ο τομέας του τουρισμού προβλέπεται να κτυπηθεί ιδιαίτερα στη Μεσόγειο, κυρίως ο θερινός τουρισμός, ενώ αναμένεται να παρουσιάσει άνοδο ο φθινοπωρινός και ο ανοιξιάτικος τουρισμός.

Εκτιμάται πως οι αναπτυσσόμενες χώρες, οι λιγότερο αναπτυγμένες και οι μικρές νησιωτικές αναπτυσσόμενες χώρες θα υποστούν τις κυριότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εξαιτίας της περιορισμένης προσαρμοστικής ικανότητας και του αναπτυξιακού τους υποβάθρου. Μεταξύ αυτών και περιοχές της Μεσογείου.

Ο υγειονομικός κίνδυνος, όμως, είναι αυτός που ανησυχεί ιδιαίτερα και αποδεικνύεται πολύ υψηλός στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως είναι τα παιδιά και μάλιστα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Αυτό ακριβώς το θέμα αποτελεί το αντικείμενο διήμερου διεθνούς συνεδρίου με τίτλο «Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές» που διοργανώνεται στην Αθήνα με πρωτοβουλία της πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO και προέδρου του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια Μαριάννας Βαρδινογιάννη και του Δρ Ραγιέντρα Πασαούρι (Rajendra Pachauri), προέδρου της Διακυβερνητικής Επιτροπής που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2007. Το συνέδριο φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής και τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO με συνδιοργανωτές διεθνή ινστιτούτα.

Για περισσότερα δείτε το άρθρο από το Έθνος

2 σχόλια:

Dokimos είπε...

klimatiko stress?! to akousame k auto..

AndreasVr είπε...

Αν έχεις mitsubishi, μη φοβάσαι τίποτα! ;)

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...