8.6.09

Περί οικολογίας..


Οικολογία… Ένας όρος με διαφορετικές έννοιες.. Στην επιστήμη, οικολογία είναι η μελέτη του μεγέθους και της διάδοσης των πληθυσμών των ζώντων οργανισμών, καθώς και του τρόπου με τον οποίο οι ιδιότητες αυτές επηρεάζονται από την αλληλεπίδραση μεταξύ των οργανισμών και του περιβάλλοντός τους. Το περιβάλλον ενός οργανισμού περιλαμβάνει τόσο τις φυσικές ιδιότητες, οι οποίες αποτελούν το σύνολο των κατά τόπους αβιωτικών παραγόντων όπως το κλίμα και η γεωλογία, όσο και τους υπόλοιπους οργανισμούς που μοιράζονται το ίδιο οικοσύστημα. Ο όρος oekologie δημιουργήθηκε στα 1866 από το Γερμανό βιολόγο Ernst Haeckel, από τις ελληνικές λέξεις οίκος και λόγος και σημαίνει κυριολεκτικά «μελέτη του φυσικού οίκου».

Έξω από την επιστήμη η οικολογία είναι ένας τρόπος ζωής, μια αντίληψη, μια κοσμολογία που έχει σα βάση το σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

Σε πολλές χολιγουντιανές ταινίες όπου δεσπόζει η ιταλική μαφία με ότι συνεπάγεται αυτό(χρήμα, ναρκωτικά, respect for the family), τα πάντα έχουν τη βιτρίνα τους. Ένα απλό ραφτάδικο μπορεί να φιλοξενεί όλη την εγκληματικότητα μιας περιοχής, με όπλα, ναρκωτικά, φόνους και χίλια δυο πράγματα. Το ραφτάδικο είναι απλά η βιτρίνα όπου πάντα υπάρχει η πίσω πόρτα σα διέξοδο στην παρανομία.

Οικολογία… Μήπως και η οικολογία πολλές φορές είναι μια βιτρίνα; Μήπως είναι ένας υποτιθέμενος τρόπος ζωής και η προώθηση μιας αντίληψης που στην πραγματικότητα προβάλλεται απλά και μόνο για λόγους prestige και image;

Κάποιος μπορεί να μιλάει για την οικολογία, να προσπαθεί να πείσει τον κόσμο για την προώθηση του πράσινου τρόπου ζωής ενώ ο ίδιος να μην έχει κάνει ποτέ ανακύκλωση, να αφήνει τη βρύση να τρέχει με τις ώρες σπίτι του, να ξοδεύει τεράστια ποσά ηλεκτρικής ενέργειας και να προτρέπει τους άλλους να κάνουν αυτά που ο ίδιος δεν εφάρμοσε ποτέ.
Πόσοι πραγματικά είναι οικολόγοι;


Ορισμός οικολογίας: από Wikipedia
Η δεύτερη εικόνα από εδώ


earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

2 σχόλια:

biologion είπε...

Ωραίο! Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. Οικολογία σαν βιτρίνα και αδηφαγία και υπερκατανάλωση σαν πραγματικότητα!

AndreasVr είπε...

Να 'σαι καλά Θανάση! Χαίρομαι που συμφωνείς.

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...