12.6.09

Σημαντική μείωση στους πληθυσμούς των ταράνδων και των καριμπού


Οι αριθμοί των καριμπού(caribou) και των ταράνδων σε όλον τον κόσμο έχουν πέσει κατά περίπου 60% τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

H σοβαρή αυτή ανακάλυψη προήλθε από την πρώτη εκτεταμένη ανάλυση των ειδών που έγινε από βιολόγους του πανεπιστημίου της Alberta.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Global Change Biology και ένας από τους συντελεστές, η Liv Vors, PhD, ανέφερε ότι η παγκόσμια θέρμανση και η βιομηχανική ανάπτυξη είναι υπεύθυνες για τη δραματική μείωση στους αριθμούς των ειδών στον πλανήτη.

Η Vors που μελετά υπό την επίβλεψη του Dr Marc Boyce, σημείωσε επίσης ότι η μείωση αυτή δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες όχι μόνο για τα ζώα, αλλά και για τους ανθρώπους που ζουν σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη και εξαρτώνται από αυτά τα ζώα για την επιβίωσή τους.

«Σε αυτήν την έρευνα προσπαθήσαμε να κοιτάξουμε πέρα από την επιστήμη και να εστιάσουμε επίσης στις οικονομικές και πολιτισμικές επιπτώσεις αυτών των ανθρώπων».

Οι δραματικές αλλαγές που προκαλούνται από την παγκόσμια θέρμανση που συμβαίνει στην Αρκτική και που επιδρά στα κοπάδια, περιλαμβάνουν:

  • Νωρίτερο ανοιξιάτικο πρασίνισμα που εμφανίζεται πριν οι πληθυσμοί που μεταναστεύουν φτάσουν βόρεια. Αυτό έχει σα συνέπεια τη στέρηση από τις μητέρες και τα νεαρά άτομα, ποιοτικής τροφής.
  • Πιο ζεστά καλοκαίρια που προκαλούν εντονότερη δραστηριότητα των εντόμων, κάτι που ταλαιπωρεί τα ζώα και επιδρά στη διατροφή τους.
  • Την επίδραση της παγωμένης βροχής κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε λειχήνες με τις οποίες τρέφονται τα ζώα κατά τη διάρκεια των πιο κρύων μηνών.
  • Στα βόρεια δάση, η βιομηχανική ανάπτυξη έχει επηρεάσει σημαντικά αυτήν την παρακμή των πληθυσμών.

Μεταφρασμένο-Προσαρμοσμένο από:
University of Alberta (2009, June 12). Caribou, Reindeer Numbers Show Dramatic Decline. ScienceDaily. Retrieved June 12, 2009, from http://www.sciencedaily.com/releases/2009/06/090611111008.htm


Εικόνα από Wikipedia


earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

2 σχόλια:

μ είπε...

Καλησπέρα, συνάδελφε.

Το ποσοστό μείωσης κατά 60% είναι τεράστιο.Αλλή μια επίπτωση της καταστροφής του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο.

Δεν αφανιζόμαστε καλύτερα εμείς να επιζήσουν χιλιάδες άλλα είδη;

AndreasVr είπε...

Γεια σου Μάνο.

Τα ποσοστά μείωσης της βιοποικιλότητας γενικότερα είναι επίσης τεράστια και να πεις ότι πέφτουν μετεωρίτες..Δεν πέφτουν.. Αντίθετα επικρατούν τα οικονομικά συμφέροντα, η διαφθορά, και κοσμοαντιλήψεις που δείχνουν τον άνθρωπο ως τμήμα της φύσης που απλά εκμεταλλεύται τον πλανήτη.

Αλλαγή της κοσμοαντίληψης λοιπόν και αν δεν πιάσει, πάμε να πνιγούμε!

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...