20.6.09

Ο αόρατος κόσμος: βακτήρια


  • Τα βακτήρια αποτελούν μια μεγάλη ομάδα μονοκυττάρων μικροοργανισμών. Το μήκος τους είναι συνήθως μερικά μικρόμετρα ενώ παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία σχημάτων, από σφαίρες μέχρι σπιράλ.
  • Τα βακτήρια βρίσκονται παντού στη γη, αναπτύσσονται σε όλα τα περιβάλλοντα ακόμη και στα πιο δυσμενή. Σε ένα γραμμάριο χώματος συνήθως υπάρχουν 40 εκατομμύρια βακτηριακά κύτταρα ενώ σε ένα χιλιοστόλιτρο γλυκού νερού βρίσκονται περίπου 1 εκατομμύριο βακτηριακά κύτταρα.
  • Εκτός από το χώμα και το νερό, αναπτύσσονται σε όξινες καυτές πηγές, σε ραδιοενεργά απόβλητα, βαθιά στο εσωτερικό της Γης καθώς επίσης και στα σώματα φυτών και ζώων. Τα βακτήρια είναι πολύ σημαντικά για την ανακύκλωση θρεπτικών, με πολλά από τα στάδια των κύκλων θρεπτικών ουσιών να εξαρτώνται από αυτά όπως η δέσμευση αζώτου από την ατμόσφαιρα.
  • Τα περισσότερα από τα βακτήρια δεν έχουν χαρακτηριστεί ακόμη και μόνο περίπου μισά από τα φύλα βακτηρίων έχουν είδη που μπορούν να αναπτυχθούν στο εργαστήριο.



  • Στο ανθρώπινο σώμα, υπάρχουν περίπου δέκα φορές περισσότερα βακτηριακά κύτταρα(χλωρίδα) σε σχέση με τα ανθρώπινα κύτταρα. Οι μεγαλύτεροι αριθμοί βρίσκονται στο δέρμα και στο έντερο. Η πλειονότητα των βακτηρίων στο σώμα είναι ακίνδυνη λόγω της προστατευτικής επίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος και μερικά από αυτά είναι ωφέλιμα για τον άνθρωπο.
  • Λίγα είδη βακτηρίων είναι παθογόνα και προκαλούν μολυσματικές παθήσεις όπως χολέρα, σύφιλη, λέπρα, πανώλη. Οι πιο κοινές θανάσιμες βακτηριακές ασθένειες είναι οι αναπνευστικές μολύνσεις, με τη φυματίωση μόνο να σκοτώνει περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο κυρίως στην Αφρική.
  • Στις ανεπτυγμένες χώρες, τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν τις βακτηριακές μολύνσεις όπως επίσης και στην γεωργία και κατά συνέπεια η βακτηριακή αντίσταση γίνεται ολοένα και πιο συχνή. Στη βιομηχανία, τα βακτήρια είναι σημαντικά για τη διαχείριση των αποβλήτων, την παραγωγή γαλακτομικών προϊόντων μέσω της ζύμωσης, καθώς επίσης και στη βιοτεχνολογία και την κατασκευή αντιβιοτικών και άλλων χημικών.

Κείμενο μεταφρασμένο-προσαρμοσμένο από
  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Bacteria
  2. http://www.ucmp.berkeley.edu/bacteria/bacteria.html

Εικόνα από Wikipedia


earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...