24.6.09

Ας αγωνιστούμε για το σκάνδαλο του Ασωπού

mixing oil and chemicals

Ο σύλλογος "Πολίτες για την Αειφορία" δίνει το κάλεσμα στους πολίτες να στραφούν ενάντια στις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες με αγωγές.
Όπως αναφέρεται στο blοg ecobubble:
" Έτσι καλούν τους πολίτες να στραφούν κατά των βιομηχανιών και των βιοτεχνιών που ρυπαίνουν με τεσσάρων ειδών αγωγές:

-αγωγές για αποζημίωση λόγω της μείωσης της αξίας των ακινήτων

-αγωγές για διαφυγόντα κέρδη

-αγωγές για καταβολή αποζημίωσης λόγω ηθικής βλάβης από την έκθεση στον κίνδυνο

-αγωγές για καταβολή αποζημίωσης λόγω ψυχικής οδύνης

Όπως πολύ σωστά λένε, θα πρέπει με την κίνηση αυτή το κόστος της ρύπανσης να γίνει για τις βιομηχανίες μεγαλύτερο από το κόστος της επίλυσης του προβλήματος."

Και όπως αναφέρεται στο blog asopossos

Όλοι οι θιγόμενοι, ασθενείς, αγρότες, επιχειρηματίες, κάτοικοι, εργαζόμενοι, ακόμα και απλοί οικοπεδούχοι, έχουμε δικαίωμα να ζητήσουμε αποζημίωση από το Δημόσιο και τις εταιρίες για την ζημιά που έχουμε υποστεί.

Ελάτε μαζί μας. Να κάνουμε το κόστος της συνέχισης της ρύπανσης μεγαλύτερο από το κόστος της επίλυσης. Καταλαβαίνουν μόνο τα κέρδη τους. Ας προσπαθήσουμε να τα περιορίσουμε!

22.6.09

Ενεργειακή επανάσταση. Τώρα!

Το νέο σποτ της Greenpeace για τη δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή.



Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει τις κλιματικές αλλαγές, μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια, μπορεί να παράγει καθαρή ενέργεια και μάλιστα όλα αυτά ενώ αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας. Η έκθεση δείχνει πώς ακριβώς μπορεί η Ελλάδα να καταφέρει θεαματικές αλλαγές και τελικά να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 85% μέσα στα επόμενα 40 χρόνια!

Μείνετε συντονισμένοι γιατί θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας και τη συμμετοχή σας για να τα καταφέρουμε!
http://www.greenpeace.org/greece/ER/

20.6.09

Ο αόρατος κόσμος: βακτήρια


  • Τα βακτήρια αποτελούν μια μεγάλη ομάδα μονοκυττάρων μικροοργανισμών. Το μήκος τους είναι συνήθως μερικά μικρόμετρα ενώ παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία σχημάτων, από σφαίρες μέχρι σπιράλ.
  • Τα βακτήρια βρίσκονται παντού στη γη, αναπτύσσονται σε όλα τα περιβάλλοντα ακόμη και στα πιο δυσμενή. Σε ένα γραμμάριο χώματος συνήθως υπάρχουν 40 εκατομμύρια βακτηριακά κύτταρα ενώ σε ένα χιλιοστόλιτρο γλυκού νερού βρίσκονται περίπου 1 εκατομμύριο βακτηριακά κύτταρα.
  • Εκτός από το χώμα και το νερό, αναπτύσσονται σε όξινες καυτές πηγές, σε ραδιοενεργά απόβλητα, βαθιά στο εσωτερικό της Γης καθώς επίσης και στα σώματα φυτών και ζώων. Τα βακτήρια είναι πολύ σημαντικά για την ανακύκλωση θρεπτικών, με πολλά από τα στάδια των κύκλων θρεπτικών ουσιών να εξαρτώνται από αυτά όπως η δέσμευση αζώτου από την ατμόσφαιρα.
  • Τα περισσότερα από τα βακτήρια δεν έχουν χαρακτηριστεί ακόμη και μόνο περίπου μισά από τα φύλα βακτηρίων έχουν είδη που μπορούν να αναπτυχθούν στο εργαστήριο.



  • Στο ανθρώπινο σώμα, υπάρχουν περίπου δέκα φορές περισσότερα βακτηριακά κύτταρα(χλωρίδα) σε σχέση με τα ανθρώπινα κύτταρα. Οι μεγαλύτεροι αριθμοί βρίσκονται στο δέρμα και στο έντερο. Η πλειονότητα των βακτηρίων στο σώμα είναι ακίνδυνη λόγω της προστατευτικής επίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος και μερικά από αυτά είναι ωφέλιμα για τον άνθρωπο.
  • Λίγα είδη βακτηρίων είναι παθογόνα και προκαλούν μολυσματικές παθήσεις όπως χολέρα, σύφιλη, λέπρα, πανώλη. Οι πιο κοινές θανάσιμες βακτηριακές ασθένειες είναι οι αναπνευστικές μολύνσεις, με τη φυματίωση μόνο να σκοτώνει περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο κυρίως στην Αφρική.
  • Στις ανεπτυγμένες χώρες, τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν τις βακτηριακές μολύνσεις όπως επίσης και στην γεωργία και κατά συνέπεια η βακτηριακή αντίσταση γίνεται ολοένα και πιο συχνή. Στη βιομηχανία, τα βακτήρια είναι σημαντικά για τη διαχείριση των αποβλήτων, την παραγωγή γαλακτομικών προϊόντων μέσω της ζύμωσης, καθώς επίσης και στη βιοτεχνολογία και την κατασκευή αντιβιοτικών και άλλων χημικών.

Κείμενο μεταφρασμένο-προσαρμοσμένο από
  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Bacteria
  2. http://www.ucmp.berkeley.edu/bacteria/bacteria.html

Εικόνα από Wikipedia


earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

19.6.09

Πάει το δεντράκι..

Ο αναίσθητος γάιδαρος στη Θεσσαλονίκη



"O γαιδαρος της φωτογραφιας πάρκαρε το αυτοκινητο του σαν ... κυριος. Τετοια αναισθησια δεν εχω ξαναδει. Πάει το δεντράκι"

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ του troktikou

12.6.09

Σημαντική μείωση στους πληθυσμούς των ταράνδων και των καριμπού


Οι αριθμοί των καριμπού(caribou) και των ταράνδων σε όλον τον κόσμο έχουν πέσει κατά περίπου 60% τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

H σοβαρή αυτή ανακάλυψη προήλθε από την πρώτη εκτεταμένη ανάλυση των ειδών που έγινε από βιολόγους του πανεπιστημίου της Alberta.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Global Change Biology και ένας από τους συντελεστές, η Liv Vors, PhD, ανέφερε ότι η παγκόσμια θέρμανση και η βιομηχανική ανάπτυξη είναι υπεύθυνες για τη δραματική μείωση στους αριθμούς των ειδών στον πλανήτη.

Η Vors που μελετά υπό την επίβλεψη του Dr Marc Boyce, σημείωσε επίσης ότι η μείωση αυτή δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες όχι μόνο για τα ζώα, αλλά και για τους ανθρώπους που ζουν σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη και εξαρτώνται από αυτά τα ζώα για την επιβίωσή τους.

«Σε αυτήν την έρευνα προσπαθήσαμε να κοιτάξουμε πέρα από την επιστήμη και να εστιάσουμε επίσης στις οικονομικές και πολιτισμικές επιπτώσεις αυτών των ανθρώπων».

Οι δραματικές αλλαγές που προκαλούνται από την παγκόσμια θέρμανση που συμβαίνει στην Αρκτική και που επιδρά στα κοπάδια, περιλαμβάνουν:

  • Νωρίτερο ανοιξιάτικο πρασίνισμα που εμφανίζεται πριν οι πληθυσμοί που μεταναστεύουν φτάσουν βόρεια. Αυτό έχει σα συνέπεια τη στέρηση από τις μητέρες και τα νεαρά άτομα, ποιοτικής τροφής.
  • Πιο ζεστά καλοκαίρια που προκαλούν εντονότερη δραστηριότητα των εντόμων, κάτι που ταλαιπωρεί τα ζώα και επιδρά στη διατροφή τους.
  • Την επίδραση της παγωμένης βροχής κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε λειχήνες με τις οποίες τρέφονται τα ζώα κατά τη διάρκεια των πιο κρύων μηνών.
  • Στα βόρεια δάση, η βιομηχανική ανάπτυξη έχει επηρεάσει σημαντικά αυτήν την παρακμή των πληθυσμών.

Μεταφρασμένο-Προσαρμοσμένο από:
University of Alberta (2009, June 12). Caribou, Reindeer Numbers Show Dramatic Decline. ScienceDaily. Retrieved June 12, 2009, from http://www.sciencedaily.com/releases/2009/06/090611111008.htm


Εικόνα από Wikipedia


earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

8.6.09

Περί οικολογίας..


Οικολογία… Ένας όρος με διαφορετικές έννοιες.. Στην επιστήμη, οικολογία είναι η μελέτη του μεγέθους και της διάδοσης των πληθυσμών των ζώντων οργανισμών, καθώς και του τρόπου με τον οποίο οι ιδιότητες αυτές επηρεάζονται από την αλληλεπίδραση μεταξύ των οργανισμών και του περιβάλλοντός τους. Το περιβάλλον ενός οργανισμού περιλαμβάνει τόσο τις φυσικές ιδιότητες, οι οποίες αποτελούν το σύνολο των κατά τόπους αβιωτικών παραγόντων όπως το κλίμα και η γεωλογία, όσο και τους υπόλοιπους οργανισμούς που μοιράζονται το ίδιο οικοσύστημα. Ο όρος oekologie δημιουργήθηκε στα 1866 από το Γερμανό βιολόγο Ernst Haeckel, από τις ελληνικές λέξεις οίκος και λόγος και σημαίνει κυριολεκτικά «μελέτη του φυσικού οίκου».

Έξω από την επιστήμη η οικολογία είναι ένας τρόπος ζωής, μια αντίληψη, μια κοσμολογία που έχει σα βάση το σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

Σε πολλές χολιγουντιανές ταινίες όπου δεσπόζει η ιταλική μαφία με ότι συνεπάγεται αυτό(χρήμα, ναρκωτικά, respect for the family), τα πάντα έχουν τη βιτρίνα τους. Ένα απλό ραφτάδικο μπορεί να φιλοξενεί όλη την εγκληματικότητα μιας περιοχής, με όπλα, ναρκωτικά, φόνους και χίλια δυο πράγματα. Το ραφτάδικο είναι απλά η βιτρίνα όπου πάντα υπάρχει η πίσω πόρτα σα διέξοδο στην παρανομία.

Οικολογία… Μήπως και η οικολογία πολλές φορές είναι μια βιτρίνα; Μήπως είναι ένας υποτιθέμενος τρόπος ζωής και η προώθηση μιας αντίληψης που στην πραγματικότητα προβάλλεται απλά και μόνο για λόγους prestige και image;

Κάποιος μπορεί να μιλάει για την οικολογία, να προσπαθεί να πείσει τον κόσμο για την προώθηση του πράσινου τρόπου ζωής ενώ ο ίδιος να μην έχει κάνει ποτέ ανακύκλωση, να αφήνει τη βρύση να τρέχει με τις ώρες σπίτι του, να ξοδεύει τεράστια ποσά ηλεκτρικής ενέργειας και να προτρέπει τους άλλους να κάνουν αυτά που ο ίδιος δεν εφάρμοσε ποτέ.
Πόσοι πραγματικά είναι οικολόγοι;


Ορισμός οικολογίας: από Wikipedia
Η δεύτερη εικόνα από εδώ


earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

5.6.09

Γιατί ποδήλατο;


1. Η ποδηλασία είναι η πιο ενεργειακά αποδοτική μορφή μεταφοράς που έχει ανακαλυφθεί.

2. Με το ποδήλατο, αθλείσαι.

3. Το ποδήλατο μειώνει το στρες.

4. Βάζοντας το ποδήλατο στη ζωή σας εξασφαλίζετε καλύτερο καρδιοαναπνευστικό σύστημα, βελτιώνετε τον μυϊκό τόνο, βελτιώνετε την υγεία των οστών και το δέρμα σας γίνεται πιο καθαρό.

5. Χρησιμοποιώντας το ποδήλατο σε καθημερινή βάση μπορείτε να χάσετε κατά μέσο όρο περίπου έξι κιλά στον πρώτο χρόνο, αφήνοντας ίδιες τις διατροφικές σας συνήθειες.

6. Με το ποδήλατο δεν κολλάτε ποτέ στην κίνηση, ενώ από προσωπική εμπειρία συνήθως φτάνετε πιο γρήγορα στον προορισμό σας σε σχέση με το αυτοκίνητο μέσα στην πόλη, από όπου και αν ξεκινήσετε.

7. Το παρκάρισμα του ποδηλάτου είναι η πιο εύκολη και απλή υπόθεση αρκεί να αγοράσετε μια καλή κλειδαριά(πέταλο, αλυσίδα μηχανής)

8. Το ποδήλατο έχει πολύ χαμηλό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Δεν παράγει ούτε αέρια του θερμοκηπίου, ούτε προκαλεί ηχορύπανση και ρύπανση του αέρα.

9. Μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων. Δεν χρειάζονται ούτε έξοδα για βενζίνη, για παρκάρισμα, για ασφάλεια, για ταξί, για εισιτήρια, ενώ μπορείτε να φτάσετε κυριολεκτικά στην πόρτα του προορισμού σας.

10. Η άσκηση του ποδηλάτου αυξάνει την αυτοεκτίμηση σας και την παραγωγικότητά σας στη δουλειά!

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

3.6.09

Έρχεται κλιματικό στρες


Από «κλιματικό στρες» κινδυνεύουν οι ανθρώπινες κοινωνίες εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου. Οι καύσωνες, η ξηρασία, οι πυρκαγιές, η αύξηση της θερμοκρασίας γενικότερα, η έλλειψη νερού και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η μείωση των τροφίμων θα προκαλέσουν ένα άνευ προηγουμένου «κοινωνικό άγχος» που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ψυχοσωματικές -και όχι μόνο- διαταραχές.

Μόνο στη Νότια Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (IPCC), η έλλειψη πόρων σε νερό και ενέργεια προβλέπεται να επηρεάσει μέχρι το 2070 τις ζωές 16 έως και 44 εκατομμυρίων επιπλέον ανθρώπων σε σχέση με σήμερα.

Οι οικονομικές επιπτώσεις αναμένονται καταλυτικές στη «γειτονιά» της Ελλάδας. Ο τομέας του τουρισμού προβλέπεται να κτυπηθεί ιδιαίτερα στη Μεσόγειο, κυρίως ο θερινός τουρισμός, ενώ αναμένεται να παρουσιάσει άνοδο ο φθινοπωρινός και ο ανοιξιάτικος τουρισμός.

Εκτιμάται πως οι αναπτυσσόμενες χώρες, οι λιγότερο αναπτυγμένες και οι μικρές νησιωτικές αναπτυσσόμενες χώρες θα υποστούν τις κυριότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εξαιτίας της περιορισμένης προσαρμοστικής ικανότητας και του αναπτυξιακού τους υποβάθρου. Μεταξύ αυτών και περιοχές της Μεσογείου.

Ο υγειονομικός κίνδυνος, όμως, είναι αυτός που ανησυχεί ιδιαίτερα και αποδεικνύεται πολύ υψηλός στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως είναι τα παιδιά και μάλιστα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Αυτό ακριβώς το θέμα αποτελεί το αντικείμενο διήμερου διεθνούς συνεδρίου με τίτλο «Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές» που διοργανώνεται στην Αθήνα με πρωτοβουλία της πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO και προέδρου του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια Μαριάννας Βαρδινογιάννη και του Δρ Ραγιέντρα Πασαούρι (Rajendra Pachauri), προέδρου της Διακυβερνητικής Επιτροπής που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2007. Το συνέδριο φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής και τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO με συνδιοργανωτές διεθνή ινστιτούτα.

Για περισσότερα δείτε το άρθρο από το Έθνος

1.6.09

Μπες στο κλίμα!



video clip for the WWF song "mpes sto clima"
written by: K. Leivadas
performed by: N. Portokaloglou, E. Tsaligopoulou, A. Mpampali, K. Leivadas
created by "Nomint"
featured in "the Green album" a compilation by WWF and Sony BMG

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...