Δηλητηριώδεις αράχνες: Μαύρη χήρα


  • Οι μαύρες χήρες είναι τα πιο γνωστά είδη του γένους Latrodectus, της οικογένειας Theridiidae που περιλαμβάνει 31 αναγνωρισμένα είδη.  
  • Η έγχυση του νευροτοξικού δηλητηρίου λατροτοξίνη από αυτά τα είδη αποτελεί συγκριτικά μια επικίνδυνη «δαγκωνιά» που καταλήγει στην εμφάνιση της ασθένειας του λακτροδεκτισμού. 
  • Η θηλυκή μαύρη χήρα είναι πολύ επιβλαβής για τον άνθρωπο εξαιτίας των ασυνήθιστων μεγάλων δηλητηριωδών αδένων. Παρόλα αυτά η μαύρη χήρα σπάνια σκοτώνει ανθρώπους αν τους έχει παρασχεθεί ιατρική θεραπεία.
  • Η εμφάνιση του σεξουαλικού κανιβαλισμού στο Latrodectus από τη μεριά της θηλυκής αράχνης της έχει δώσει την ονομασία «μαύρη χήρα» 
  • Η θηλυκή Latrodectus ως επί το πλείστον τρώει τους αρσενικούς συντρόφους της μετά το ζευγάρωμα. Το κλειδί για αυτό το συμπέρασμα είναι η δραστικότητα του δηλητηρίου στα θηλυκά είδη, που είναι τουλάχιστον τρεις φορές πιο δραστικό σε σχέση με των αρσενικών. Γι’ αυτό, ακόμη και αν ένα αρσενικό δαγκώσει σε κατάσταση άμυνας ενώ δαγκώνεται από το θηλυκό, θα υποκύψει πιο απότομα και γι’ αυτό έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να φαγωθεί.

    Κείμενο μεταφρασμένο-προσαρμοσμένο από Wikipedia/Εικόνα από Wikipedia
    earthsos.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν ειναι πληρως αληθινο οτι σκοτωνει το αρσενικο καθως οταν αυτο ξευγαρωσει ειναι στα τελευταια του και πολυ εξασθενημενο οποτε πεθαινει αν ξεφυγει... σκοπος του αρσενικου εινια το ζευγαρωμα και οταν ενηλικιωθει. Αυτο ισχυει σε ολες τις αραχνες σε εργαστηρια και φυση
Ο ελληνικος λαθροδηκτης - Latrodectus tredencimutattus ειναι συγγενης της κλασικης Latrodectus mactans (USA) και σε ποσοστο 5% δυγματων σημερα εινια επικινδυνος και χωρις αντιορο μπορει να ειναι θανατηφορος... οποτε πρακτικα δεν πεθαινεις οι λαθροδηκτες και γενικα ολες οι αραχνες δεν θελουν να τσιμπουν ανθρωπο και αν το κανουν αυτο προκαλουν dry bite...κανουν δε αυτο αν ξερουν οτι δεν εχουν αλλη επιλογη διαφυγης.
Γενικα δεν εινια αναγκη μεγαλοποιησης του κινδυνου και η υστερια ή φοβος ...πρακτικα θανατοι απο λαθροδηκτη εδω και 20 χρονια δεν ειναι πανω απο τα δακτυλα ενος χεριου...ενω απο φιδια ειναι καθε χρονο χιλιαδες σε ολο τον κοσμο.
Απλα τακτικη καθαριοτητα στο χωρο σου και προσοχη οταν εισαι στην υπαιθρο (σιγουρα οχι τοσο για αραχνες, αλλα για φιδια, σφηκες και προφανως αλλους συνανθρωπους..)