31.7.07

Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας:Για το 95% των πυρκαγιών που κατακαίουν την περιοχή της Μεσογείου ευθύνεται ο άνθρωπος


Το 95% περίπου των πυρκαγιών που έχουν κάψει φέτος εκατομμύρια εκτάρια δάσους στη νότια Ιταλία, την Ελλάδα και άλλες περιοχές της Μεσογείου έχουν προκληθεί από τον άνθρωπο, αναφέρει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) σε σημερινή ανακοίνωσή του.
"Γύρω στις 50.000 πυρκαγιές καταστρέφουν περίπου ένα εκατομμύριο εκτάρια δάσους και θαμνωδών εκτάσεων στη Μεσόγειο κάθε χρόνο", τονίζει η ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι έως το "95% των πυρκαγιών στα δάση προκαλούνται από τον άνθρωπο: αποτσίγαρα, μπάρμπεκιου και γκαζάκια είναι οι κύριες αιτίες", ενώ η θερινή έξοδος των κατοίκων των μεγαλουπόλεων προς την ύπαιθρο, σε συνδυασμό με την παραμέληση των έργων αντιπυρικής προστασίας, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωσή τους.
Πολλές χώρες έχουν καταρτίσει σχέδια πρόληψης, αλλά ανάμεσά τους λίγες είναι αυτές που έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν την εφαρμογή της νομοθεσίας ή των σχεδίων αυτών", επισημαίνει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι πέντε μεσογειακές χώρες, Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα, επενδύουν κάθε χρόνο τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
πηγή: ert3.gr(ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...