9.7.07

Ειδικό ωκεανογραφικό σκάφος θα καταγράφει την κατάσταση του Θερμαϊκού Κόλπου

Για πρώτη φορά η Θεσσαλονίκη έχει στη διάθεσή της ένα ωκεανογραφικό σκάφος τελευταίας τεχνολογίας που πραγματοποιεί συστηματικά δειγματοληψίες και μετρήσεις στο Θερμαϊκό Κόλπο ώστε να δώσει στοιχεία για τα επίπεδα της ρύπανσης."Είναι μια από τις πρώτες δράσεις του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, η οποία θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο και στη συνέχεια, αφού αξιολογηθούν τα αποτελέσματα, θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα", υπογράμμισε η διευθύντρια της Διεύθυνσης Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, Νικολέτα Τσικώτη.

Ιστοσελίδα με ψηφιακούς χάρτες
"Το "Ακταίον" θα καλύπτει την περιοχή από τις εκβολές του Αλιάκμονα μέχρι την Επανομή και θα πραγματοποιεί ανά εποχή μετρήσεις σε 50 επιλεγμένους σταθμούς, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα της μεταβολής των ρύπων", εξηγεί ο Κωνσταντίνος Φυτιάνος, διευθυντής του Εργαστηρίου Ελέγχου και Ρύπανσης Περιβάλλοντος. "Οι μετρήσεις γίνονται σε νερά, ιζήματα, φύκια και μύδια, βάσει βιολογικών, μικροβιολογικών και χημικών παραμέτρων", προσθέτει ο καθηγητής.
Συγχρόνως δημιουργείται μια ιστοσελίδα, άμεσης επικοινωνίας και ενημέρωσης, που θα περιλαμβάνει ψηφιακούς χάρτες, όπου το χρώμα θα απεικονίζει το βαθμό της ρύπανσης. "Η ιστοσελίδα, ήταν μια πρωτοβουλία του υπουργού Μακεδονίας -Θράκης Γ.Καλατζή, για να μπορεί ο πολίτης να ενημερώνεται άμεσα", επισημαίνει η κ.Τσικώτη. Το σκάφος είναι ιδιωτικό και έχει μήκος 12 μέτρα, διαθέτει δορυφορικά συστήματα, μετεωρολογικό σταθμό, συστήματα ελέγχου της διεύθυνσης και έντασης των ανέμων και διαθέτει όλα τα σύγχρονα μέσα ναυσιπλοΐας κα δειγματοληψίας, ώστε να γίνεται online καταγραφή και αποθήκευση των δεδομένων σε υπολογιστή, σύμφωνα με τον κ.Φυτιάνο.
πηγή: ert3.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...