13.9.07

Στροφή των Παριζιάνων στο ποδήλατο


the smoking dolphin
Originally uploaded by satel444
Ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται στις μετακινήσεις στο Παρίσι μετά από την πρωτοβουλία του δημάρχου Μπερτράν Ντελανοέ να διαθέσει περισσότερα από 10.000 ποδήλατα στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.
Η ετήσια συνδρομή της υπηρεσίας που λέγεται VELIB, από τα αρκτικόλεξα των γαλλικών λέξεων velo για το ποδήλατο και libre που σημαίνει ελεύθερος, είναι 29 ευρώ και μέχρι τώρα περίπου 53.000 κάτοικοι της πόλης έχουν γίνει συνδρομητές.
Από την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου στις 15 Ιουλίου, έγιναν περισσότερες από 2 εκατομμύρια ενοικιάσεις ποδήλατων και καλύφθηκε συνολικά μία απόσταση 4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, κάτι που διαπιστώνεται πλέον εύκολα στην γαλλική πρωτεύουσα, όπου κυριαρχούσε η κουλτούρα του υπόγειου μετρό.
Μάλιστα από τότε, τα ποδήλατα αυξήθηκαν κατά 40% και σήμερα περίπου 14.000 είναι διαθέσιμα για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ζήτηση. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και όσοι νοίκιασαν ποδήλατο για μία ημέρα χωρίς να εγγραφούν και για τους οποίους η μόνη προϋπόθεση είναι να έχουν πιστωτική κάρτα.
Σε αυτήν την περίπτωση, το κόστος της χρήσης είναι 1 ευρώ την ημέρα για ενοικίαση τουλάχιστον μισής ώρας. Αν η χρήση διαρκέσει λιγότερο, τότε δεν υπάρχει χρέωση.
Τα ποδήλατα διατίθενται σε περισσότερα από 800 σημεία της πόλης και ο χρήστης μπορεί να αφήσει το ποδήλατο μετά τη χρήση του, σε όποιο από αυτά θέλει. Το ένα τρίτο των ενοικιάσεων γίνεται από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι.
περισσότερα εδώ
πηγή: ert3.gr

Βλέπουμε πως ο κόσμος άρχισε να αλλάζει προς το καλύτερο. Καθημερινά ειδήσεις μας πληροφορούν για νέα μέτρα που λαμβάνονται για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων βλαβερών αερίων. Εδώ είμαστε πίσω ακόμα αλλά που θα πάει.. Τι μένει; Οι βιομηχανίες, οι ΗΠΑ, η Κίνα και όλες οι χώρες που δεν παίρνουν μέτρα. Έχουμε δρόμο ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...