15.9.07

Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ: Είκοσι χρόνια από τη συνθήκη για την προστασία του στρώματος του όζοντος


water pollution
Originally uploaded by satel444
Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ που συμπληρώνει την Κυριακή 20 χρόνια από την υπογραφή του θεωρείται διεθνής επιτυχία, γιατί επέτρεψε να περιορισθεί η χρήση του 95% των προϊόντων των οποίων προέβλεπε τον περιορισμό έως το 2010 ώστε να προστατευθεί το στρώμα του όζοντος. Η συνθήκη αυτή ψηφίστηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1987 και εμπλουτίστηκε από τέσσερις τροποποιήσεις. Δεσμεύει τις 186 χώρες που την έχουν επικυρώσει σήμερα στον περιορισμό και την αντικατάσταση σταδιακά έως το 2040 το αργότερο της παραγωγής και χρήσης ουσιών που αποδυναμώνουν το στρώμα του όζοντος (SAO) υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών.Τα αποκαλούμενα SAO χημικά αέρια χρησιμοποιούνται ουσιαστικά στα ψυκτικά συστήματα (ψυγεία, κλιματιστικά) πυροσβεστήρες, σπρέι και σε βιομηχανικούς διαλύτες όπως οι CFC, CC14, HCFC, το μεθυλικό βρωμίδιο. Επιτίθενται στα μόρια του όζοντος και σχηματίζουν ελεύθερες ρίζες αυξάνοντας την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας στη γη.
Από το 1984 οι επιστημονικές παρατηρήσεις καταγράφουν περιορισμό του στρώματος του όζοντος από 30% έως 40% μέσα σε περίοδο 30 ετών, προκαλώντας μια διεθνή κινητοποίηση η οποία κατέληξε στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ.
περισσότερα εδώ
πηγή: ert3.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η εν λόγω συνθήκη είναι σκανδαλωδώς ουτοπική και η διατυπωμένη κινδυνολογία ανυπόστατος για τους εξής λόγους:
1000gr αέρα σε κανονικές συνθήκες καταλαμβάνουν όγκο 1000 Lit και επομένως 22,4 Lit έχουν μάζα 22,4gr.
22,4 Lit είναι επίσης ο όγκος που καταλαμβάνει κάθε αέριο (όπως είναι και οι απαγορευμένοι χλωριοάνθρακες) μάζας ίσης με το μοριακό του βάρος.
Το ατομικό βάρος του χλωρίου είναι 35 πράγμα που σημαίνει ότι η ύπαρξη του επιβλαβούς μορίου του χλωρίου στην ένωση το καθιστά αυτόματα βαρύτερο του αέρα με αποτέλεσμα να παραμένει στα χαμηλά στρώματα του αέρα και τελείως απίθανο να συναντήσει το στρώμα του όζοντος που βρίσκεται στα ψηλότερα στρώματα της στρατόσφαιρας.
Επί παραδείγματι τα 22,4 Lit του απαγορευμένου R11 έχουν μάζα 136gr,του απαγορευμένου R12 έχουν μάζα 120gr,του απαγορευμένου R22 έχουν μάζα 86gr,του απαγορευμένου R123 έχουν μάζα 152gr,του απαγορευμένου R141b έχουν μάζα 116gr κ.λ.π., όλα πολύ βαρύτερα του αέρα.

Αλλά και έτσι να μην ήταν, τι νόημα έχει να εφαρμόζεται μια συνθήκη περιβαλλοντικής προστασίας των Ηνωμένων Εθνών, από τις χώρες που απερίσκεπτα την ψήφισαν, όταν οι Η.Π.Α. (κυρίαρχο μέλος των Ηνωμένων Εθνών) δεν την έχουν ψηφίσει και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα απαγορευμένα ψυκτικά, προς ίδιον οικονομικό όφελος και σε βάρος των υπολοίπων χωρών του πλανήτη, γιατί οι ουσίες αυτές που διαφεύγουν δεν περιορίζονται ασφαλώς εντός των γεωγραφικών ορίων των Η.Π.Α. και των υπερκειμένων αυτής στρωμάτων της ατμόσφαιρας, της στρατόσφαιρας και του όζοντος, αλλά διαχέονται και μεταφέρονται με την κίνηση των αερίων μαζών σε όλο τον πλανήτη.

Επομένως, η εν λόγω συνθήκη πρέπει να αναθεωρηθεί και να αρθούν όλες οι αβάσιμες και επιστημονικά ανέρειστες απαγορεύσεις, που εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη των χωρών προς όφελος των Η.Π.Α..

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...